Friday , June 28 2024
Home / Video / Ο Στ.Μαυρουδέας μιλά για την κρίση της δημοκρατίας και την ελληνική περίπτωση

Ο Στ.Μαυρουδέας μιλά για την κρίση της δημοκρατίας και την ελληνική περίπτωση

Summary:
Ο Στ.Μαυρουδέας μιλά για την κρίση της δημοκρατίας και την ελληνική περίπτωση

Topics:
Stavros Mavroudeas considers the following as important:

This could be interesting, too:

New Economics Foundation writes The foundations of the housing crisis

Stavros Mavroudeas writes Σχόλια σε άρθρο για το χρηματιστήριο τροφίμων και τις αυξήσεις των τιμών τους – ΒΗΜΑ 23/6/2024

Robert Waldmann writes What Chinese Invasion Fleet ?

NewDealdemocrat writes FHFA and Case Shiller repeat sales indexes show YoY price growth has peaked; slow deceleration in shelter CPI should continue

Ο Στ.Μαυρουδέας μιλά για την κρίση της δημοκρατίας και την ελληνική περίπτωση
Stavros Mavroudeas
He is currently Professor of Political Economy at the Department of Social Policy of Panteion University. He was previously Professor of Political Economy at the Department of Economics of the University of Macedonia. He studied at the Economics Department of the National Kapodistriakon University of Athens, from where he received his BA Economics (1985 - First Class Honours).

One comment

  1. @ThemistoklisPireas

    Θεωρία είναι η ερμηνεία που δίνουμε σε μια συγκεκριμένη διαδοχή πραγματικών γεγονότων, που μπορούμε άμεσα να παρατηρήσουμε.
    Οσο πιο κοντά βρίσκεται στη πραγματικότητα, τόσο πιο έγκυρη είναι η θεωρία.
    Έγκυρη είναι η θεωρία που μας βοηθάει να κάνουμε προβλέψεις, γιατί ταιριάζει απόλυτα στη φύση αυτού που παρατηρούμε.
    🔹Από παλιά ήμασταν αναγκασμένοι να στηριζόμαστε σε επαληθευτικές θεωρίες, ….. δηλαδή χρησιμοποιούσαμε τα θεωρητικά μας συστήματα για να εξηγούμε ή να ορθολογικοποιούμε αυτά που είχαν ήδη γίνει.
    🔹 Οσο τα στοιχεία που ερευνούσαμε γίνονταν πιο πολύπλοκα, οι παρατηρήσεις μας, μας οδηγούσαν σ' έναν λαβύρινθο διαφορετικών θεωρητικών συστημάτων ή σχολών.
    🔹Σήμερα παντού στην κοινωνία κυριαρχούν ο κατακερματισμός, η ειδίκευση και ο αποπροσανατολισμός.
    🔹 Η κρίση φαίνεται να έχει πάρει τόσες πολλές μορφές τον τελευταίο καιρό και μόνο η λέξη έξοδος δεν αναφέρεται πια από τους οικονομολόγους, διεθνολόγους ή τους "σωτήρες" του πλανήτη, αλλά και η λέξη κρίση κατακερματίστηκε σε πολλούς τομείς ανάλογα με τα προβλήματα που με αυτά σχετίζεται.
    🔹Ετσι υπάρχουν βιβλία και σκέψεις πάνω στην οικονομία, το εμπόριο, τη νομισματική πολιτική, την αριστερά ή τη δεξιά, το κλίμα ή την βροχή, την πράσινη ανάπτυξη τα δικαιώματα όλων εκτός από τα δικά μας, την Κίνα, την Ρωσία, την Μέση Ανατολή κλπ, αλλά δεν υπάρχει κανένας να ασχολείται με την έξοδο από την κρίση.
    🔹Αυτή η κρίση μοιάζει να είναι οτιδήποτε νομίζει πως είναι κάποιος, με ένα οτιδήποτε θεωρητικό υπόβαθρο.
    🔹 Μπορεί να είναι ο κρατισμός, μπορεί να είναι η ρευστότητα, μπορεί να είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, μπορεί να είναι το ασφαλιστικό, μπορεί να είναι η κατάθλιψη, μπορεί να είναι μία παγκόσμια συνωμοσία, μπορεί το διοξείδιο ή το μεθάνιο, μπορεί ο πρωθυπουργός ή ο υπουργός, μπορεί η παιδεία, ο φιλελευθερισμός, η Αμερική κλπ κλπ.
    🔹 Ολοι ασχολούνται με τα συμπτώματα και όχι με τις αιτίες και αυτό που λείπει είναι μια κάποια εννιαία δομή, που θα προσφέρει συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές, για το πως θα προχωρήσουμε και τι θα κάνουμε ώρα με την ώρα, βήμα με βήμα, στην προσέγγιση των λύσεων.
    🔹 Η πρόβλεψη, που είναι το θεμέλιο μιας έγκυρης θεωρητικής προσέγγισης, παραχωρεί συχνά τη θέση της σε ένα είδος εμπνευσμένης πίστης.
    🔹Ο φιλελευθερισμός θα μας σώσει, οι απολύσεις στο δημόσιο θα μας σώσουν, η φορολογία είναι η λύση, όχι η μείωση της φορολογίας έως την κατάργηση της θα δώσει λύση, πρέπει να δώσουμε το βάρος στην ιδιωτική οικονομία, όχι πρέπει το κράτος να επέμβει και να βάλει τους όρους, πρέπει να κόβουμε αποδείξεις όχι δεν πρέπει να κόβουμε αποδείξεις, πρέπει να αγοράσουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όχι το περπάτημα είναι η λύση, τα επιδόματα φέρνουν καταστροφή, θα γίνει παγκόσμιος πόλεμος, έρχεται πυρηνικός όλεθρος κλπ κλπ.

    Ολη αυτή η παράνοια είναι αποτέλεσμα της έλλειψης σωστής θεωρίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *