Friday , September 20 2024
Home / Lars P. Syll / Regeringens budget — en spottloska i ansiktet på landets löntagare

Regeringens budget — en spottloska i ansiktet på landets löntagare

Summary:
Regeringens budget — en spottloska i ansiktet på landets löntagare Regeringen presenterade idag sin budget för år 2025. I de aviserade ‘satsningarna’ går nästan hälften till sänkta skatter för hushållen. Framför allt höginkomsttagare med månadsinkomster på över 60 000 kr får de största skattelättnaderna.  Detta är minst sagt provokativt om man tänker på alla de umbäranden vanliga löntagare genomlidit de senaste åren med höga räntor, dyr mat, nedbantade skolor, sjukvård på svältkost och en infrastruktur i fritt fall. Hur berättigar man dessa minst sagt märkliga prioriteringar? Enligt finansministern görs  skattesänkningarna för att stärka köpkraften och få fart på tillväxt och konsumtion. Herre du min milde! Och detta grodors plums och ankors plask

Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important:

This could be interesting, too:

Lars Pålsson Syll writes The demise of the ‘Swedish model’

Lars Pålsson Syll writes Kriminalitet och forskning

Lars Pålsson Syll writes Habermas — Philosoph und Europäer 

Lars Pålsson Syll writes Susanne Schröter über naive deutsche Migrationspolitik

Regeringens budget — en spottloska i ansiktet på landets löntagare

Regeringens budget — en spottloska i ansiktet på landets löntagare Regeringen presenterade idag sin budget för år 2025. I de aviserade ‘satsningarna’ går nästan hälften till sänkta skatter för hushållen. Framför allt höginkomsttagare med månadsinkomster på över 60 000 kr får de största skattelättnaderna. 

Detta är minst sagt provokativt om man tänker på alla de umbäranden vanliga löntagare genomlidit de senaste åren med höga räntor, dyr mat, nedbantade skolor, sjukvård på svältkost och en infrastruktur i fritt fall.

Hur berättigar man dessa minst sagt märkliga prioriteringar?

Enligt finansministern görs  skattesänkningarna för att stärka köpkraften och få fart på tillväxt och konsumtion.

Herre du min milde! Och detta grodors plums och ankors plask ska man behöva höra år 2024.

Regeringens budget — en spottloska i ansiktet på landets löntagare

Man tager sig för pannan — och det av många skäl!

Om det verkligen var så att man ville få fart på konsumtion och tillväxt är det så klart inte höginkomsttagare man ska satsa på eftersom lejonparten av skattesänkningen bara ökar deras sparande och endast i försumlig grad går till ökad konsumtion.

Om man nu tycker att det finns ett utrymme i budgeten för satsningar borde det gå till skola, vård och omsorg, och inte till att göda höginkomsttagare.

TCO presenterade häromdagen en undersökning enligt vilken 8 av 10 svenskar skulle föredra satsningar på välfärden framför sänkt skatt. Regeringen går uppenbart i otakt med vad de flesta svenskar tycker.

Ojämlikheten ökar i Sverige. Att det är så beror i hög grad på politiska beslut — som att exempelvis sänka skatten för rika, och skära i a-kassa och sjukförsäkring. Men det är också ett uttryck för ett ideologiskifte som under fyrtio års tid förvandlat Sverige från ett föregångsland vad gäller jämlikhet till att bli ett av de länder där inkomst- och förmögenhetsklyftorna ökar mest i världen.

Lars Pålsson Syll
Professor at Malmö University. Primary research interest - the philosophy, history and methodology of economics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *