Όπως κάθε τυρρανία έτσι και η τρόικα έχει δημιουργήσει την δική της φρασεολογία, για να μην πω γλώσσα, ώστε να αμπαλάρει τα ανακοινωθέντα της ως ανθρωπιστικές, λογικά αναπόφευκτες, αποφάσεις που προαναγγέλλουν θετικές εξελίξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο ανακοινωθέν του Eurogroup. Καθήκον όσων αντιστέκονται είναι η «μετάφραση» τέτοιων ανακοινωθέντων από την τρόικα-speak (όπως θα την ονόμαζε ο μακαρίτης ο Όργουελ) σε απλά ελληνικά. Με αυτό τον σκοπό παραθέτω το κείμενο της τρόικας (με πλαγιαστά γράμματα) και αμέσως από κάτω την «μετάφραση». [Η έκδοση του παρόντος όπως την δημοσίευσε η ΕφΣυν διατίθεται εδώ: Μέρος Α και Μέρος Β. Για ένα pdf πατήστε εδώ] Εισαγωγικά: Χαράς ευαγγέλια Το Eurogroup
Topics:
Yanis Varoufakis considers the following as important: DiEM25 Ελλάδας, Άρθρα, Ελληνικά, ΕΦ.ΣΥΝ
This could be interesting, too:
Yanis Varoufakis writes Συζητώντας με την Πάολα Ρεβενιώτη στην “Κατάσταση Πολιορκίας” του ΜέΡΑ-TV
Yanis Varoufakis writes Για το 5ο Μνημόνιο που έρχεται, την ΕΕ, τον Σόιμπλε, το ΜέΡΑ25 & τον πολιτικό πολιτισμό – ΕΡΑ1
Yanis Varoufakis writes Άρθρο Γ. Βαρουφάκη: Η Προοδευτική Διεθνής – Άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Yanis Varoufakis writes Τα νέα δάνεια από τον ESM “εγγυώνται” το 5ο Μνημόνιο – Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ΚΟΝΤΡΑ-NEWS
Όπως κάθε τυρρανία έτσι και η τρόικα έχει δημιουργήσει την δική της φρασεολογία, για να μην πω γλώσσα, ώστε να αμπαλάρει τα ανακοινωθέντα της ως ανθρωπιστικές, λογικά αναπόφευκτες, αποφάσεις που προαναγγέλλουν θετικές εξελίξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο ανακοινωθέν του Eurogroup. Καθήκον όσων αντιστέκονται είναι η «μετάφραση» τέτοιων ανακοινωθέντων από την τρόικα-speak (όπως θα την ονόμαζε ο μακαρίτης ο Όργουελ) σε απλά ελληνικά. Με αυτό τον σκοπό παραθέτω το κείμενο της τρόικας (με πλαγιαστά γράμματα) και αμέσως από κάτω την «μετάφραση».
[Η έκδοση του παρόντος όπως την δημοσίευσε η ΕφΣυν διατίθεται εδώ: Μέρος Α και Μέρος Β. Για ένα pdf πατήστε εδώ]
-
Εισαγωγικά: Χαράς ευαγγέλια
- Το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών για ένα πακέτο διαρθρωτικών μέτρων που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανάπτυξης και στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών ανισορροπιών στα δημόσια οικονομικά, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.
- Το Eurogroup καλωσορίζει την επιβολή στην Ελλάδα άλλης μιας δόσης δανείων που επιτρέπουν στην τρόικα να πληρώσει την τρόικα υπό όρους που βαθαίνουν την πτώχευση του δημοσίου, επεκτείνουν την κρίση του ιδιωτικού τομέα, προωθούν την ερημοποίηση της χώρας αλλά και συνεχίζουν την προσποίηση ότι η κρίση επιλύεται.
-
Νέα λιτότητα που βουλιάζει ό,τι απέμεινε από τον ιδιωτικό τομέα
- Το Eurogroup καλωσορίζει επίσης την υιοθέτηση από το ελληνικό κοινοβούλιο των συμφωνηθέντων προαπαιτουμένων της β’ αξιολόγησης, ιδίως του φιλόδοξου δημοσιονομικού πακέτου για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, που αφορά στη μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδήματος με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Μαζί αυτά παρέχουν καθαρή εξοικονόμηση πόρων ύψους 2% του ΑΕΠ που θα στηρίξει τους δημοσιονομικούς στόχους που τίθενται για μετά το 2018.
- Η ελληνική κυβέρνηση, που κατάγγελνε ως πρόσφατα ότι η νομοθέτηση περικοπών για μετά το 2018 είναι παράνομη, δέχτηκε ότι, μετά το 2018, οι συντάξεις θα μειωθούν κι άλλο ενώ η εφορία θα παρακρατά ένα ολόκληρο μηνιάτικο (μισθό ή σύνταξη) ετησίως των φτωχότερων ελλήνων καθώς και το ίδιο εξοντωτικό ποσοστό από τις επιχειρήσεις. Το ότι μία στις δύο οικογένειες δεν έχει ούτε έναν εργαζόμενο, και ζει με τη σύνταξη του παππού ή της γιαγιάς, δεν αφορά την τρόικα. Ούτε το γεγονός ότι η μείωση του τζίρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που ζουν από τους φτωχούς, θα τις αναγκάσουν να κλείσουν με αποτέλεσμα περισσότερους άνεργους και περαιτέρω καθίζηση των ασφαλιστικών ταμείων.
-
Όργιο πλειστηριασμών χωρίς βελτίωση της θέσης των τραπεζών
- Καλωσορίζουμε επίσης την υιοθέτηση πακέτου αποφασιστικών μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων , όπως είναι η δημιουργία ενεργούς δευτερογενούς αγοράς, πλαισίου εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, όπως και δράσεων για να καταστεί πλήρως λειτουργική η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.
- Τα «κόκκινα» δάνεια πωλούνται και μεταπωλούνται στην αγορά όπου κυριαρχούν αρπακτικά funds με συνακόλουθη διαδικασία ηλεκτρονικών πλειστηριασμών των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων. Έτσι, οι τιμές των ακινήτων συνεχώς πέφτουν, ο αριθμός των αστέγων αυξάνεται, και οι ελληνικές επιχειρήσεις ή κλείνουν ή αποκτούνται από ξένες οι οποίες όμως δεν έχουν σκοπό να επενδύσουν όσο τα μέτρα λιτότητας και υπερφορολόγησης αναπαράγονται.
-
Τα εργασιακά & συνδικαλιστικά δικαιώματα παραμένουν κατηργημένα ενώ οι ομαδικές απολύσεις «απελευθερώνονται»
- Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το Eurogroup χαιρετίζει την ισχύουσα νομοθεσία που διασφαλίζει προηγούμενες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ευθυγραμμίζει τις ομαδικές απολύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.
- «Διασφαλίζει τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις» σημαίνει, απλά, ότι διατηρείται η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της συνδιαλιστικής εκπροσώπησης των εργαζομένων η οποία νομοθετήθηκε το 2012. Πάει, λοιπόν, και η τελευταία κόκκινη γραμμή του Σύριζα! Επί πλέον, όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις η φράση «βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ» σημαίνει, σε τρόικα-speak, ότι χαλαρώνουν και οι τελευταίοι περιορισμοί ως προς το ποσοστό των εργαζομένων που μπορούν να απολύουν κάθε μήνα.
-
Οι μικρές επιχειρήσεις στο χείλος του γκρεμού
- Το Eurogroup επίσης συγχαίρει τις ελληνικές αρχές για την υιοθέτηση της νομοθεσίας που αφορά στην εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τη διευκόλυνση της χορήγησης αδειών για επενδύσεις και στην περαιτέρω απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
- Το 2015, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ κ. Άνχελ Γκουρία, ανακοινώσαμε ότι: (α) οι λεγόμενες εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ ήταν ξεπερασμένες και ανεπιθύμητες τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από τον ίδιο τον ΟΟΣΑ, και (β) θα συνεργαζόμασταν προς ένα νέο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα έβγαζε από το στόχαστρο τους μικρομεσαίους μεταφέροντάς σε αυτό την ολιγαρχία. Η τρόικα τότε αντέδρασε βίαια, στον βαθμό που έφτασε να απειλεί στελέχη του ΟΟΣΑ να μην αναμειγνύονται στα του ελληνικού μνημονίου! Τώρα, το Eurogroup συγχαίρει την ελληνική κυβέρνηση επειδή επανέφερε εκείνες τις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ, που θα φέρουν νέα πανωλεθρία στους μικρομεσαίους, κατ’ απαίτησιν της ολιγαρχίας και των ξένων πολυεθνικών.
-
Μείωση του ΕΣΠΑ, παρουσιαζόμενη ως πράξη γενναιοδωρίας
- Το Eurogroup συγχαίρει επίσης την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαιρετική κινητοποίηση των κονδυλίων της Ε.Ε. για την τόνωση των επενδύσεων… [και] για την υποστήριξη της απασχόλησης και της ανάπτυξης από τον Ιούλιο του 2015, που ανέρχονται περίπου σε 11 δισ. ευρώ… επιπρόσθετα 970 εκατ. ευρώ, … για την περίοδο 2017 – 2020…
- Πριν πούμε «να και κάτι καλό!» αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό που προβλέπεται από το ΕΣΠΑ για την περίοδο 2015-2020 είναι κατά 25% μικρότερο από το αντίστοιχο της περιόδου 2010-2015! Η μείωση της χρηματοδότησης παρουσιάζεται, παραπλανητικά, ως μοχλός… ανάπτυξης.
- Το Eurogroup καλεί την Ελλάδα από κοινού με τους θεσμούς…να αναπτύξουν και να στηρίξουν μια ολιστική στρατηγική για την ενίσχυση της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης και της βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος. Πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω επιλογές κινητοποίησης επιπρόσθετων κεφαλαίων από εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (όπως είναι η ΕΤΕπ και η ΕΤΑΑ).
- Καταπληκτικό: Θυμίζει «ναυαγοσώστη» που δένει σιδερένια μπάλα στο πόδι αδύναμου κολυμβητή, τον πετάει στα βαθιά νερά, και μετά τον καλεί «να αναπτύξει «ολιστική στρατηγική για τη βελτίωση των κολυμβητικών του δεξιοτήτων»!
-
Αναπτυξιακή τράπεζα άνευ περιουσιακών στοιχείων
- Το Eurogroup στηρίζει τις προσπάθειες των ελληνικών Αρχών να συνεργαστούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τη δημιουργία μιας Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα συντονίζει την εφαρμογή αναπτυξιακών δραστηριοτήτων….
- Η ίδρυση Δημόσιας Επενδυτικής-Αναπτυξιακής Τράπεζας ήταν από τις βασικές προτεραιότητές μας το 2015. Με την διαφορά ότι η δική μας πρόταση τότε απαντούσε στο ερώτημα που η τρόικα σήμερα δεν απαντά: Από που θα προέλθουν τα κεφάλαια, τα περιουσιακά στοιχεία, της εν λόγω τράπεζας; Η δική μας απάντηση ήταν: Τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που είχαν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ, και τα οποία θα χρησιμοποιούνταν ως εχέγγυα για την προσέλκυση επενδύσεων από την νέα Επενδυτική-Αναπτυξιακή Τράπεζα (αντί να πωλούνται για ένα κομμάτι ψωμί). Φυσικά η τρόικα απορρίπτει κάτι τέτοιο, καθώς απαιτεί η περιουσία του Δημοσίου να πωλείται όσο-όσο στους αγαπημένους της πλειοδότες. Έτσι, αντί να προικοδοτηθεί με περιουσία και κεφάλαιο η νέα τράπεζα, προικοδοτείται με… την «στήριξη» και «τεχνική βοήθεια» της τρόικας!
-
Καμία απολύτως δέσμευση για ελάφρυνση χρέους, ταφόπλακα στην «ποσοτική χαλάρωση»!
- Σήμερα το Eurogroup συζήτησε ξανά τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους με στόχο η Ελλάδα να επανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια. Το Eurogroup επαναβεβαίωσε τις δεσμεύσεις και τις αρχές που περιέχονται στις δηλώσεις του Μαΐου του 2016.
- Επαν-επιβεβαίωσαν δηλαδή ότι δεν δεσμεύονται επουδενί για κάποιου είδους ελάφρυνση χρέους! (Αυτό δεν έλεγε, άλλωστε, το ανακοινωθέν του Μαίου του 2016, δηλώνοντας ότι συμφωνούν πως διαφωνούν και συνεπώς δεν μπορούν να κάνουν κάτι για την ελάφρυνση του χρέους παρεκτός, ίσως, σε κάποια απροσδιόριστη στιγμή στο μέλλον – πιθανώς όταν η χώρα ολόκληρη έχει πάψει να είναι κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμη;)
- …η εφαρμογή των συμφωνηθέντων βραχυπρόθεσμων μέτρων συμβάλλουν ήδη στη σημαντική μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα και βελτιώνει σημαντικά το προφίλ του ελληνικού δημόσιου χρέους.
- Εντάξει, το πιάσαμε! Το Eurogroup πιστεύει ότι το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο και δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους.
- …[Τ]ο Eurogroup υπενθύμισε [πως οι] … ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης θα πρέπει να παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και εν συνεχεία κάτω από το 20% του ΑΕΠ…
- Το ελληνικό κράτος θα πληρώνει στους πιστωτές του το 33% των φορολογικών του εσόδων μέχρι το 2022 και από τότε και μετά, το 44% αυτών. Η τοκογλυφία έχει πλέον αποκτήσει ένα νέο όρο στη γλώσσα της τρόικας: Βιωσιμότητα του χρέους!
- Το Eurogroup είναι έτοιμο να εφαρμόσει, με την επιφύλαξη της τελικής μελέτης βιωσιμότητας του χρέους (DSA), …μία περαιτέρω αναβολή του επιτοκίου και της απόσβεσης του EFSF από 0 έως 15 έτη.
- Λέγοντας «με την επιφύλαξη του τελικού DSA» η τρόικα παραδέχεται πως δεν υπάρχει συμφωνημένη (ιδίως από το ΔΝΤ) μελέτη βιωσιμότητας του χρέους! Χωρίς τελικό DSA, η ΕΚΤ έχει άλλωστε δηλώσει ότι δεν θα συμπεριλάβει το ελληνικό χρέος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (αγορές ομολόγων). Πρόκειται για την θανατική καταδίκη κάθε ελπίδας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές όπως έκαναν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία στο παρελθόν – δεδομένου μάλιστα ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ βρίσκεται στα τελευταία του, με την Γερμανία να πιέζει προς την κατάργησή του λόγω «τσιμπημένου» γερμανικού πληθωρισμού.
- Όσο για την « περαιτέρω αναβολή του τόκου και του χρεολυσίου του EFSF από 0 έως 15 έτη», όταν συνδυάζεται με τη δέσμευση στους δανειστές ότι «δεν θα υπάρξουν επιπλέον έξοδα», σημαίνει ένα και μόνο πράγμα: Όπως κάθε δανειολήπτης γνωρίζει, όταν ο πιστωτής σου επιτρέπει να αναβάλεις την καταβολή δόσεων, καταλήγεις με ένα πολύ μεγαλύτερο χρέος. Οι ευκολίες και αναβολές πληρωμών συνιστούν το αντίθετο της ελάφρυνσης του χρέους!
- Προκείμενου να ληφθούν υπόψιν οι ενδεχόμενες διαφορές μεταξύ των παραδοχών του DSA για την ανάπτυξη και των πραγματικών εξελίξεων της ανάπτυξης κατά την περίοδο μετά το πρόγραμμα
- Το Eurogroup λέει καθαρά ότι: «Καθώς σφάλουμε στις προβλέψεις μας εδώ και επτά χρόνια, εμαφνιζόμενοι και ανόητα υπεραισιόδοξοι, ορίστε τι προτείνουμε να γίνει όταν για ακόμα μια φορά αποδειχθεί ότι σφάλαμε άσχημα»:
- [Τ]ο reprofiling του EFSF θα επαναπροσδιοριστεί σύμφωνα με έναν λειτουργικό μηχανισμό προσαρμογής στην ανάπτυξη ο οποίος θα συμφωνηθεί. Το Eurogroup δίνει εντολή στο EWG να εργαστεί περαιτέρω επί αυτού από το 2018.
- Πρόκειται για απλή αναφορά, χωρίς καμία δέσμευση υλοποίησης, στη σύνδεση του ονομαστικού ΑΕΠ και των ρυθμών μεγέθυνσής του με τις αποπληρωμές χρέους που προτείνω από το 2010, και το οποίο ενστερνίστηκε η νέα γαλλική κυβέρνηση. Σε αντίθεση με τις δικές μου προτάσεις του 2015, που προσδιόριζαν επακριβώς την ακριβή σύνδεση ΑΕΠ-αποπληρωμών, το Eurogroup απλά λέει ότι κάτι τέτοιο ίσως να προσδιοριστεί στο μέλλον, και με τρόπους που θα αρχίσουν να συζητούν στο EuroWorkingGroup το… 2018 – όταν δηλαδή πλέον θα έχει παγιωθεί η ερημοποίηση της χώρας.
-
Η ασφυκτική λιτότητα συνεχίζεται διογκούμενη έως το 2022 και σταθεροποιούμενη από το 2022 ως το 2060
- Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και από εκεί και έπειτα μία δημοσιονομική πορεία που θα είναι σύμφωνη με … ένα πρωτογενές πλεόνασμα ίσο ή μεγαλύτερο, αλλά κοντά στο 2% του ΑΕΠ, στην περίοδο από το 2023 έως το 2060.
- Το παράλογο και μισανθρωπικό επίπεδο λιτότητας (που αντιστοιχεί στο 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος) θα συνεχιστεί λοιπόν μέχρι το 2022. Για όσους έλληνες, και όσες επιχειρήσεις, θα έχουν παραμείνει στη χώρα έως τότε, η λιτότητα πρόκειται να διατηρηθεί κάπως αμβλυνθείσα έως το… 2060.
-
Μέρος των κερδών της ΕΚΤ από την καταστραμένη Ελλάδα θα επιστραφούν ώστε να αποπληρηθεί η τρόικα
- To Eurogroup υπενθυμίζει ότι είναι έτοιμο να [επιτρέψει]… την χρήση των κερδών του Προγράμματος για τις Αγορές Τίτλων (SMP) του 2014 [και] την αποκατάσταση της μεταφοράς του ισοδύναμου των κερδών της [ΕΚΤ]
- Το 2010 η ΕΚΤ είχε αγοράσει από γερμανικές και γαλλικές τράπεζες σημαντικό πλήθος ελληνικών ομολόγων (χωρίς να επωφεληθεί το ελληνικό κράτος ούτε κατά ένα ευρώ), σε βάρος μάλιστα της ελληνικής κυβέρνησης (καθώς αυτά τα ομόλογα θα κουρεύονταν, τελικά, το 2010 μέχρι και 90% επί της αξίας τους αν η ΕΚΤ δεν τα είχε αγοράσει). Τότε, το 2012, είχε συμφωνηθεί ότι τα κέρδη της ΕΚΤ από την αγορά αυτών των ομολόγων (που προήλθαν από το γεγονός ότι τα αγόρασε στο 70% της αξίας τους) θα επιστρέφονταν στην Ελλάδα. Όμως αυτή η επιστροφή σταμάτησε ετσιθελικά από την τρόικα το 2014. Τώρα, ανακοινώνουν ότι η επιστροφή εκείνη τελικά θα γίνει. Δηλαδή θα μας επιστρέφουν τα δικά μας χρήματα (τα κέρδη τους εις βάρος μας) αλλά μόνο για να αποπληρώνουμε ένα χρέος σε εκείνους που δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθεί! Οποία γενναιοδωρία!
-
Δέσμευση για μόνιμη λιτότητα ως προάγγελος 4ου Μνημονίου
- Στο τέλος του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του και στο βαθμό που είναι αναγκαίο, θα εφαρμοστεί αυτή η δεύτερη δέσμη μέτρων…
- Πρωτοφανής στάση ακόμα και για τα δεδομένα της τρόικας: Για πρώτη φορά στην ιστορία των χωρών που δανειοδοτήθηκαν από την τρόικα, το Eurogroup επιβάλει «προληπτική» λιτότητα για την περίοδο μετά την «επιτυχή» ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος. Μέχρι τώρα, η επιβολή της λιτότητας γινόταν κατά τη διάρκεια της περιόδου που γίνονταν εκταμιεύσεις, ως προϋπόθεση για τις δόσεις του δανείου. Τώρα, που η κυβέρνηση Τσίπρα έχει ήδη νομοθετήσει τα ειδεχθή μέτρα λιτότητας που του ζητήθηκαν για μέχρι το 2018, το Eurogroup επιμένει σε περαιτέρω λιτότητα για μετά το 2018 (προνομοθέτηση μέτρων). Υπάρχει μόνο μία εξήγηση γι’ αυτό: Το Eurogroup ξέρει πως, δεδομένων ότι (α) το χρέος δεν είναι βιώσιμο, (β) το Βερολίνο δεν θα συνεναίσει σε σοβαρή αναδιάρθρωση χρέους ούτε το 2018, και (γ) το δημόσιο δεν θα καταφέρει να δανείζεται όσα πρέπει να αποπληρώνει από ιδιώτες, η Ελλάδα θα «χρειαστεί» 4ο Μνημόνιο. Αυτό είναι το τίμημα της μόνιμης χρεοκοπίας που συγκαλύπτεται από νέες μη βιώσιμες δόσεις δανείων.
- Ο ακριβής προσδιορισμός αυτών των μέτρων θα επιβεβαιωθεί στο τέλος του προγράμματος από το Eurogroup με βάση μία επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής.
- Με άλλα λόγια: Δεν έχουμε ιδέα για το τι πρόκειται να κάνουμε όταν θα έρθει η ώρα του 4ου Μνημονίου!
-
Το Eurogroup γνωρίζει ότι το «πρόγραμμα» θα αποτύχει ενώ το ΔΝΤ υποχωρεί (ξανά!)
- Μακροπρόθεσμα, το Eurogroup υπενθυμίζει τη συμφωνία του Μαΐου του 2016, σύμφωνα με την οποία στην περίπτωση ενός απροσδόκητα δυσμενέστερου σεναρίου θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για το χρέος.
- Κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει το Eurogroup ότι δεν προειδοποιεί, κεκαλλυμένα πλην σαφώς, για την αποτυχία του 3ου Μνημονίου!
- Αναγνωρίζοντας τη συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) με την Ελλάδα, η διοίκηση του ΔΝΤ σύντομα θα προτείνει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ την κατ ‘αρχήν έγκριση του αιτήματος της Ελλάδας για 14μηνη Προληπτική Συμφωνία (Stand-By Arangement). Το ΔΝΤ εκφράζει την ικανοποίησή του για την περαιτέρω διευκρίνιση των μέτρων για το χρέος που δόθηκε σήμερα από τα κράτη μέλη και συμφωνεί ότι αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
- Η Κριστίν Λαγκάρντ θα προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να κάνει αποδεκτή την άρνηση του Βερολίνου στο αίτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Καθώς δεν έχει προκύψει καμία συγκεκριμενοποίηση αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, το ΔΝΤ δεσμεύεται να συμμετάσχει με ένα μικρό νέο δάνειο και μόνον αφού συγκεκριμενοποιηθούν κάποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους – καθώς, διαφορετικά, τα ίδια του τα στελέχη στην Ουάσινγκτον θα ξεσηκωθούν εναντίον των ευρωπαίων προϊσταμένων τους!
-
Η τρόικα θα δώσει 8,5 δις ευρώ στην Αθήνα για αποπληρωμές (μέχρι τελευταίου ευρώ) στην… τρόικα
- Υπό το πρίσμα της πλήρους εφαρμογής όλων των προαπαιτούμενων και με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, τα διοικητικά όργανα του ESM αναμένεται να εγκρίνουν το συμπληρωματικό μνημόνιο κατανόησης (MoU) και την εκταμίευση της τρίτης δόσης του προγράμματος του ESM ύψους 8,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη τρεχουσών χρηματοδοτικών αναγκών και την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, και ενδεχομένως για τη δημιουργία ενός “μαξιλαριού” ρευστότητας.
- Γι’ αυτό ακριβώς γίνονται όλα: για την δόση των 8,5 δις που απαιτεί η ΕΚΤ ώστε να πληρωθεί η ίδια για τα περίπου 7 δις που της «χρωστά» το ελληνικό δημόσιο. Και τα υπόλοιπα περίπου 1,5 δις; Να μην χαίρονται κάποιοι νομίζοντας ότι το δημόσιο τουλάχιστον εξασφάλισε «ανάσες», έστω και υπό την μορφή δανείου. Από το 2015, το ελληνικό κράτος πληρώνει προς στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ ποσά μεγαλύτερα από τα συμφωνηθέντα. Γιατί; Επειδή οι συμπεφωνημένες εκταμιεύσεις των δόσεων καθυστερούσαν από τη μεριά της τρόικας ενώ το ελληνικό κράτος αποπληρώνει κανονικά. Το κενό αυτό, καλυπτόταν τα τελευταία δύο χρόνια από χρήματα που το κράτος εκταμίευε από τα αποθεματικά δημόσιων οργανισμών και καθυστερώντας οφειές του σε ιδιώτες. Μερικά από εκείνα τα ποσά επιστρέφουν τώρα με το 1,5 δις που δίνουν πάνω από τα 7 δις που θα δοθούν αμέσως στην ΕΚΤ. Και μην ξεχνάμε: Η δόση αυτή δίνεται με αντάλλαγμα τα εργασιακά δικαιώματα, την νέα λιτότητα, και την στο διηνεκές περαιτέρω αναβολή οποιασήποτε απόφασης για το χρέος!
-
Η επιστροφή στις… αγορές!
- Υπό το πρίσμα της ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, το Eurogroup δεσμεύεται να παράσχει στήριξη στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές
- Δεδομένης της απόφασης η σοβαρή συζήτηση για την όποια αναδιάρθρωση χρέους να ξεκινήσει μετά το 2018, η υπόσχεση παροχής στήριξης ώστε η χώρα να βγει στις αγορές το 2018 θυμίζει προσφορά σε γαϊδάρους να τους μάθουν να πετάνε…