Monday , December 23 2024
Home / Stavros Mavroudeas Blog / Ένα σύντομο σχόλιο για την πρόσφατη φαιδρή μελέτη του ΙΟΒΕ για τα οφέλη των ιδιωτικοποιήσεων

Ένα σύντομο σχόλιο για την πρόσφατη φαιδρή μελέτη του ΙΟΒΕ για τα οφέλη των ιδιωτικοποιήσεων

Summary:
Τα επιχειρηματικά think tanks δεν φημίζονται ούτε για την ανιδιοτέλεια ούτε φυσικά για την αξιοπιστία τους. Το ΙΟΒΕ αποτελεί κορυφαίο δείγμα αυτής της περίπτωσης. Κανείς μπορεί να κάνει ταπετσαρία σπιτιού, όχι δωματίου, με τα παλιόχαρτα αναλύσεων του που αφενός εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών του (του ΣΕΒ) και αφετέρου έχουν διαψευστεί παταγωδώς. Τελευταίο δείγμα η σήμερα διαφημιζόμενη μελέτη για την αξιοποίηση της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (http://iobe.gr/docs/research/RES_03_15072020_SUM_GR.pdf). Τρεις σύντομες παρατηρήσεις: 1) Εντυπωσιάζει η ευρηματικότητα στην διαμόρφωση υποκριτικών όρων: «αξιοποίηση της ιδιωτικής (sic!) περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου», δηλαδή σε απλά ελληνικά «ιδιωτικοποιήσεις», δηλαδή κατάργηση της περιουσίας αυτής. 2) Η μεθοδολογία

Topics:
Stavros Mavroudeas considers the following as important:

This could be interesting, too:

Merijn T. Knibbe writes Christmas thoughts about counting the dead in zones of armed conflict.

Lars Pålsson Syll writes Mainstream distribution myths

Dean Baker writes Health insurance killing: Economics does have something to say

Lars Pålsson Syll writes Debunking mathematical economics

Τα επιχειρηματικά think tanks δεν φημίζονται ούτε για την ανιδιοτέλεια ούτε φυσικά για την αξιοπιστία τους. Το ΙΟΒΕ αποτελεί κορυφαίο δείγμα αυτής της περίπτωσης. Κανείς μπορεί να κάνει ταπετσαρία σπιτιού, όχι δωματίου, με τα παλιόχαρτα αναλύσεων του που αφενός εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών του (του ΣΕΒ) και αφετέρου έχουν διαψευστεί παταγωδώς.
Τελευταίο δείγμα η σήμερα διαφημιζόμενη μελέτη για την αξιοποίηση της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (http://iobe.gr/docs/research/RES_03_15072020_SUM_GR.pdf).
Τρεις σύντομες παρατηρήσεις:
1) Εντυπωσιάζει η ευρηματικότητα στην διαμόρφωση υποκριτικών όρων: «αξιοποίηση της ιδιωτικής (sic!) περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου», δηλαδή σε απλά ελληνικά «ιδιωτικοποιήσεις», δηλαδή κατάργηση της περιουσίας αυτής.
2) Η μεθοδολογία της έρευνας είναι φαιδρή (πόσες επιπλέον επενδύσεις έφερε κάθε ιδιωτικοποίηση). Ούτε συζήτηση για ενδεχόμενες πραγματικές ή δυνητικές ζημιές (π.χ. απώλειες εσόδων του Δημοσίου). Αν φοιτητής σε πτυχιακή εργασία χρησιμοποιούσε την μεθοδολογία (;) αυτή θα κοβόταν.
3) Στη λίστα της «αξιοποίησης’ περιλαμβάνονται περιπτώσεις εξόχως σκανδαλώδεις (π.χ. Fraport και όχι μόνο) χωρίς να λέγεται λέξη για τρέχουσες οικονομικές αντιδικίες (π.χ. διεκδικήσεις της Fraport από το ελληνικό Δημόσιο), το πραγματικό ύψος της επένδυσης (π.χ. κατά το ήμισυ από εγχώριο δανεισμό) κλπ.
Φυσικά αρκετοί από την εν λόγω φαιδρή μελέτη συγκαταλέγονται στα μέλη και το υποστηρικτικό προσωπικό της επιτροπής Πισσαρίδη για την σωτηρία της ελληνικής οικονομίας.
Λίγη αιδώς Αργείοι!!
Αλλά που να βρεθεί τέτοιο πράγμα για την ελληνική ολιγαρχία και τους κονδυλοφόρους της.
Stavros Mavroudeas
He is currently Professor of Political Economy at the Department of Social Policy of Panteion University. He was previously Professor of Political Economy at the Department of Economics of the University of Macedonia. He studied at the Economics Department of the National Kapodistriakon University of Athens, from where he received his BA Economics (1985 - First Class Honours).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *