Στο ΠΡΙΝ (18-19/6/2022, αρ. φύλλου 1576) δημοσιεύετε ανάλυση του Στ. Μαυρουδέα με θέμα την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν τα ακόλουθα σημεία. Πρώτον, το κυβερνητικό κήρυγμα περί «ισχυρής (βίαιης) ανάπτυξης» δεν ευσταθεί. Προβάλλεται για καθαρά προεκλογικούς λόγους. Αντιθέτως, η οικονομική κατάσταση της χώρας προοιωνίζει νέα μέτρα λιτότητας που θα επωμισθεί πάλι η μεγάλη εργαζόμενη κοινωνική πλειονότητα. Δεύτερον, η κυβερνητική πολιτική προσπαθεί να τονώσει τεχνητά τον ρυθμό μεγέθυνσης μέσω του «λεφτόδενδρου» του εξωτερικού δανεισμού, που έχει ήδη φθάσει τον λόγο χρέους/ΑΕΠ σε πρωτοφανή επίπεδα. Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί (βλέπε Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα) περί ραγδαίας αποκλιμάκωσης του μέσα στην επόμενη τριετία στερούνται σοβαρότητας.
Topics:
Stavros Mavroudeas considers the following as important: Άρθρα σε εφημερίδες - Newspaper articles, Ελλάδα, Μαυρουδέας, οικονομία, πληθωρισμός κερδών, ΠΡΙΝ
This could be interesting, too:
Stavros Mavroudeas writes Πληθωρισμός Κερδών και κυβερνητικών απατών ΠΡΙΝ
Stavros Mavroudeas writes «ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΚΕΡΔΩΝ – ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΑΠΑΤΩΝ» – Στ. Μαυρουδέας, ΠΡΙΝ 18-19/6/2022
Stavros Mavroudeas writes «Το επίπεδο και η εξέλιξη των αμοιβών στον ελληνικό δημόσιο τομέα από την κρίση του 2009-10 μέχρι σήμερα» – βίντεο
Stavros Mavroudeas writes Εκδήλωση του Εργαστήριου Κοινωνικής Πολιτικής (ΕΚοιΠ) με θέμα «Κοινωνική Πολιτική, Πανδημία και Δημοκρατία»

Στο ΠΡΙΝ (18-19/6/2022, αρ. φύλλου 1576) δημοσιεύετε ανάλυση του Στ. Μαυρουδέα με θέμα την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας.
Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν τα ακόλουθα σημεία.
Πρώτον, το κυβερνητικό κήρυγμα περί «ισχυρής (βίαιης) ανάπτυξης» δεν ευσταθεί. Προβάλλεται για καθαρά προεκλογικούς λόγους. Αντιθέτως, η οικονομική κατάσταση της χώρας προοιωνίζει νέα μέτρα λιτότητας που θα επωμισθεί πάλι η μεγάλη εργαζόμενη κοινωνική πλειονότητα.
Δεύτερον, η κυβερνητική πολιτική προσπαθεί να τονώσει τεχνητά τον ρυθμό μεγέθυνσης μέσω του «λεφτόδενδρου» του εξωτερικού δανεισμού, που έχει ήδη φθάσει τον λόγο χρέους/ΑΕΠ σε πρωτοφανή επίπεδα. Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί (βλέπε Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα) περί ραγδαίας αποκλιμάκωσης του μέσα στην επόμενη τριετία στερούνται σοβαρότητας.
Τρίτον, ο τρέχων καλπάζων πληθωρισμός ξεκίνησε σαν πληθωρισμός κερδών (δηλαδή ενίσχυσης των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων) με την αγαστή σύμπραξη και κάλυψη της κυβερνητικής πολιτικής. Ανάλογη συζήτηση υπάρχει άλλωστε και σε άλλες χώρες (π.χ. ΗΠΑ, Γαλλία). Το Ουκρανικό εκτροχίασε αυτή την κουτοπόνηρη αστική στρατηγική.
