Tuesday , March 19 2024
Home / Stavros Mavroudeas Blog / Ενδιαφέρουσα εκδήλωση – συζήτηση της ΠΕΝΕΝ με τους Ναυτεργάτες στο Ε/Γ – Ο/Γ ΕΛΥΡΟΣ

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση – συζήτηση της ΠΕΝΕΝ με τους Ναυτεργάτες στο Ε/Γ – Ο/Γ ΕΛΥΡΟΣ

Summary:
Γράφτηκε από τον Π.Ε.Ν.Ε.Ν. Μαζική ήταν η συμμετοχή του πληρώματος όλων των επιστασιών στο πλοίο «ΕΛΥΡΟΣ» στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ στις 20/4/2022 με θέμα Εργατική Πρωτομαγιά – Ακρίβεια και Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος. Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ έκανε αναφορά στο ιστορικό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στον χαρακτήρα και το περιεχόμενό της ως μιας μέρας με τεράστια σημασία για τους εργαζόμενους. Σημείωσε την ηρωϊκή εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886, τις μεγάλες μάχες που ακολούθησαν σε όλο τον κόσμο για το 8ωρο και την θεσμοθέτησή του. Σημείωσε ότι η εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι μόνο μια ιστορική μέρα μνήμης αλλά σε αυτήν βγαίνουν στο προσκήνιο οι αξίες και τα ιδανικά της εκμεταλλευόμενης τάξης της εργαζόμενης πλειοψηφίας, η

Topics:
Stavros Mavroudeas considers the following as important: , , , , ,

This could be interesting, too:

Peter Radford writes Weekend read – The trouble with words

Dean Baker writes In a free market, drugs are cheap, government-granted patent monopolies make them expensive

Lars Pålsson Syll writes I heard there’s some good shit on TV tonight …

Dean Baker writes Is “greedflation” over?

Γράφτηκε από τον Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση – συζήτηση της ΠΕΝΕΝ με τους Ναυτεργάτες στο Ε/Γ – Ο/Γ ΕΛΥΡΟΣ

Μαζική ήταν η συμμετοχή του πληρώματος όλων των επιστασιών στο πλοίο «ΕΛΥΡΟΣ» στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ στις 20/4/2022 με θέμα Εργατική Πρωτομαγιά – Ακρίβεια και Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος.

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση – συζήτηση της ΠΕΝΕΝ με τους Ναυτεργάτες στο Ε/Γ – Ο/Γ ΕΛΥΡΟΣ

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ έκανε αναφορά στο ιστορικό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στον χαρακτήρα και το περιεχόμενό της ως μιας μέρας με τεράστια σημασία για τους εργαζόμενους. Σημείωσε την ηρωϊκή εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886, τις μεγάλες μάχες που ακολούθησαν σε όλο τον κόσμο για το 8ωρο και την θεσμοθέτησή του.

Σημείωσε ότι η εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι μόνο μια ιστορική μέρα μνήμης αλλά σε αυτήν βγαίνουν στο προσκήνιο οι αξίες και τα ιδανικά της εκμεταλλευόμενης τάξης της εργαζόμενης πλειοψηφίας, η αλληλεγγύη των εργατών όλου του κόσμου μεταξύ τους, ο αγώνας για τα δικαιώματα και την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Είναι η διαρκής και ανειρήνευτη πάλη για την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους, είναι η απόκρουση της επίθεσης κεφαλαίου και αστικών κυβερνήσεων να πάρουν πίσω κατακτήσεις που κερδήθηκαν με θυσίες και ποτάμια αίματος της εργατικής τάξης.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ σημείωσε επίσης ότι οι συνθήκες για τους εργαζόμενους της χώρας μας έχουν επιδεινωθεί δραματικά την 15ετία της οικονομικής κρίσης, της μνημονιακής επέλασης αλλά και στην φάση της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας.

Υπογράμμισε την καταδίκη αυτού του πολέμου, τα ιμπεριαλιστικά επιθετικά σχέδια των εμπλεκόμενων δυνάμεων σε αυτόν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε με την Ρωσία.

Στάθηκε επίσης στην ανάγκη άμεσης απεμπλοκής της χώρας από τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς τονίζοντας την θέση για το κλείσιμο και την απομάκρυνση των Αμερικανικών βάσεων από την χώρα μας.

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση – συζήτηση της ΠΕΝΕΝ με τους Ναυτεργάτες στο Ε/Γ – Ο/Γ ΕΛΥΡΟΣ

Εκτενή αναφορά έκανε επίσης στο κύμα της ακρίβειας που έχει ξεσπάσει πριν και μετά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τις βαρύτατες οικονομικο – κοινωνικές συνέπειες για τον λαό αλλά και την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική η οποία τόσο στην πανδημία όσο και στην ενεργειακή κρίση μένει σταθερή στην γραμμή να καθορίζει τις λαϊκές ανάγκες με βάση το δόγμα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και με τον τρόπο αυτό η αισχροκέρδεια να χτυπάει κόκκινο για τα νοικοκυριά από τις απανωτές αυξήσεις σε ΔΕΗ – καύσιμα – λαϊκά καταναλωτικά αγαθά.

Κλείνοντας αναφέρθηκε ότι οι εργαζόμενοι και οι Ναυτεργάτες στις συνθήκες αυτές επιβάλλεται να ενισχύσουν την ενότητα, την οργάνωση και τον αγώνα τους βάζοντας μπροστά και διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα ώστε να μην είναι και αυτή την φορά τα μεγάλα θύματα του πολέμου, της ενεργειακής και εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση – συζήτηση της ΠΕΝΕΝ με τους Ναυτεργάτες στο Ε/Γ – Ο/Γ ΕΛΥΡΟΣ

Στην συνέχει πήρε τον λόγο ο Σταύρος Μαυρουδέας Οικονομολόγος και καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου την ομιλία του οποίου παραθέτουμε βιντεοσκοπημένη στην συνέχεια.

Ομιλία του Οικονομολόγου – καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου Σταύρου Μαυρουδέα

Stavros Mavroudeas
He is currently Professor of Political Economy at the Department of Social Policy of Panteion University. He was previously Professor of Political Economy at the Department of Economics of the University of Macedonia. He studied at the Economics Department of the National Kapodistriakon University of Athens, from where he received his BA Economics (1985 - First Class Honours).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *