Tuesday , March 19 2024
Home / Stavros Mavroudeas Blog / «Τα κέρδη φταίνε για τον πληθωρισμό» – Στ. Μαυρουδέας, ΠΡΙΝ 18-19/6/2022

«Τα κέρδη φταίνε για τον πληθωρισμό» – Στ. Μαυρουδέας, ΠΡΙΝ 18-19/6/2022

Summary:
Στο ΠΡΙΝ (18-19/6/2022, αρ. φύλλου 1576) δημοσιεύετε ανάλυση του Στ. Μαυρουδέα με θέμα την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν τα ακόλουθα σημεία. Πρώτον, το κυβερνητικό κήρυγμα περί «ισχυρής (βίαιης) ανάπτυξης» δεν ευσταθεί. Προβάλλεται για καθαρά προεκλογικούς λόγους. Αντιθέτως, η οικονομική κατάσταση της χώρας προοιωνίζει νέα μέτρα λιτότητας που θα επωμισθεί πάλι η μεγάλη εργαζόμενη κοινωνική πλειονότητα. Δεύτερον, η κυβερνητική πολιτική προσπαθεί να τονώσει τεχνητά τον ρυθμό μεγέθυνσης μέσω του «λεφτόδενδρου» του εξωτερικού δανεισμού, που έχει ήδη φθάσει τον λόγο χρέους/ΑΕΠ σε πρωτοφανή επίπεδα. Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί (βλέπε Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα) περί ραγδαίας αποκλιμάκωσης του μέσα στην επόμενη τριετία στερούνται σοβαρότητας.

Topics:
Stavros Mavroudeas considers the following as important: , , , , ,

This could be interesting, too:

Stavros Mavroudeas writes Οκτώβριος 1917: Επανάσταση ή πραξικόπημα; – Στ.Μαυρουδέας, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 28-1-2024

Stavros Mavroudeas writes Το Νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μετατρέπει την ανώτατη εκπαίδευση σε χώρο κερδοσκοπίας και επιδεινώνει την θέση της μεγάλης εργαζόμενης πλειονότητας της χώρας μας

Stavros Mavroudeas writes Οι σκοτεινές πλευρές του ελληνικού success story – In.gr

Stavros Mavroudeas writes Πλούσια χώρα, φτωχοί κάτοικοι – ΝΕΑ 30-31/12/2023

«Τα κέρδη φταίνε για τον πληθωρισμό» – Στ. Μαυρουδέας, ΠΡΙΝ 18-19/6/2022

Στο ΠΡΙΝ (18-19/6/2022, αρ. φύλλου 1576) δημοσιεύετε ανάλυση του Στ. Μαυρουδέα με θέμα την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας.

Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν τα ακόλουθα σημεία.

Πρώτον, το κυβερνητικό κήρυγμα περί «ισχυρής (βίαιης) ανάπτυξης» δεν ευσταθεί. Προβάλλεται για καθαρά προεκλογικούς λόγους. Αντιθέτως, η οικονομική κατάσταση της χώρας προοιωνίζει νέα μέτρα λιτότητας που θα επωμισθεί πάλι η μεγάλη εργαζόμενη κοινωνική πλειονότητα.

Δεύτερον, η κυβερνητική πολιτική προσπαθεί να τονώσει τεχνητά τον ρυθμό μεγέθυνσης μέσω του «λεφτόδενδρου» του εξωτερικού δανεισμού, που έχει ήδη φθάσει τον λόγο χρέους/ΑΕΠ σε πρωτοφανή επίπεδα. Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί (βλέπε Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα) περί ραγδαίας αποκλιμάκωσης του μέσα στην επόμενη τριετία στερούνται σοβαρότητας.

Τρίτον, ο τρέχων καλπάζων πληθωρισμός ξεκίνησε σαν πληθωρισμός κερδών (δηλαδή ενίσχυσης των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων) με την αγαστή σύμπραξη και κάλυψη της κυβερνητικής πολιτικής. Ανάλογη συζήτηση υπάρχει άλλωστε και σε άλλες χώρες (π.χ. ΗΠΑ, Γαλλία). Το Ουκρανικό εκτροχίασε αυτή την κουτοπόνηρη αστική στρατηγική.

«Τα κέρδη φταίνε για τον πληθωρισμό» – Στ. Μαυρουδέας, ΠΡΙΝ 18-19/6/2022
Stavros Mavroudeas
He is currently Professor of Political Economy at the Department of Social Policy of Panteion University. He was previously Professor of Political Economy at the Department of Economics of the University of Macedonia. He studied at the Economics Department of the National Kapodistriakon University of Athens, from where he received his BA Economics (1985 - First Class Honours).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *