Saturday , April 20 2024
Home / Stavros Mavroudeas Blog / Οικονομική κρίση: Ιωακείμογλου – Μαυροειδής – Μαυρουδέας μιλούν στην Παντιέρα

Οικονομική κρίση: Ιωακείμογλου – Μαυροειδής – Μαυρουδέας μιλούν στην Παντιέρα

Summary:
Ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023, η Παντιέρα διοργάνωσε μια συζήτηση με τρεις αξιόλογους ομιλητές, υποψήφιους στα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ο Ηλίας Ιωακείμογλου, οικονομικός αναλυτής, υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, ο Σταύρος Μαυρουδέας, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, υποψήφιος στην Ανατολική Αττική, και ο Παναγιώτης Μαυροειδής, μηχανικός, υποψήφιος και αυτός στην Ανατολική Αττική, δέχτηκαν την πρόσκλησή μας και συζήτησαν το βράδυ της Δευτέρας 8 Μαΐου με θέμα: Η κρίση του ελληνικού καπιταλισμού, οι επιπτώσεις της για τον κόσμο της εργασίας και οι επικείμενες εκλογές. Η συζήτηση ανέδειξε πλευρές του ζητήματος με διαχρονικά αξία, πέρα από την προεκλογική περίοδο, όπως όμως ήταν φυσικό, περιστράφηκε και στα επίδικα των εκλογών και το τι

Topics:
Stavros Mavroudeas considers the following as important: , ,

This could be interesting, too:

Stavros Mavroudeas writes Οκτώβριος 1917: Επανάσταση ή πραξικόπημα; – Στ.Μαυρουδέας, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 28-1-2024

Stavros Mavroudeas writes Το Νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μετατρέπει την ανώτατη εκπαίδευση σε χώρο κερδοσκοπίας και επιδεινώνει την θέση της μεγάλης εργαζόμενης πλειονότητας της χώρας μας

Stavros Mavroudeas writes Οι σκοτεινές πλευρές του ελληνικού success story – In.gr

Stavros Mavroudeas writes Πλούσια χώρα, φτωχοί κάτοικοι – ΝΕΑ 30-31/12/2023

Ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023, η Παντιέρα διοργάνωσε μια συζήτηση με τρεις αξιόλογους ομιλητές, υποψήφιους στα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ο Ηλίας Ιωακείμογλου, οικονομικός αναλυτής, υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, ο Σταύρος Μαυρουδέας, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, υποψήφιος στην Ανατολική Αττική, και ο Παναγιώτης Μαυροειδής, μηχανικός, υποψήφιος και αυτός στην Ανατολική Αττική, δέχτηκαν την πρόσκλησή μας και συζήτησαν το βράδυ της Δευτέρας 8 Μαΐου με θέμα:

Η κρίση του ελληνικού καπιταλισμού, οι επιπτώσεις της για τον κόσμο της εργασίας και οι επικείμενες εκλογές.

Η συζήτηση ανέδειξε πλευρές του ζητήματος με διαχρονικά αξία, πέρα από την προεκλογική περίοδο, όπως όμως ήταν φυσικό, περιστράφηκε και στα επίδικα των εκλογών και το τι κρίνεται σε αυτές.

Αξίζει να την παρακολουθήσετε ολόκληρη!

Σε ορισμένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά διαγράμματα που παρατίθενται στη συνέχεια, αναφέρθηκε ο Σταύρος Μαυρουδέας στην ομιλία του.

Τη συζήτηση από την πλευρά της Παντιέρας συντόνισε ο Νίκος Ξηρουδάκης.

Διόγκωση του χρέους

Το απόλυτο μέγεθος του χρέους αυξάνει δραματικά.

Την ίδια ώρα ο λόγος χρέους/ΑΕΠ μειώνεται, επειδή ο πληθωρισμός αυξάνει το ονομαστικό μέγεθος του ΑΕΠ.

Οικονομική κρίση: Ιωακείμογλου – Μαυροειδής – Μαυρουδέας μιλούν στην Παντιέρα

Μείωση των Μισθών

Οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται διαρκώς.

Ο πληθωρισμός κερδών (δηλαδή η αύξηση του περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων) της τελευταίας περιόδου τους μειώνει ξανά δραματικά.

Οικονομική κρίση: Ιωακείμογλου – Μαυροειδής – Μαυρουδέας μιλούν στην Παντιέρα

Αύξηση της ανεργίας των νέων

Όσο μικραίνουν οι ηλικιακές ομάδες, τόσο αυξάνει το ποσοστό ανέργων

Οικονομική κρίση: Ιωακείμογλου – Μαυροειδής – Μαυρουδέας μιλούν στην Παντιέρα

Η μείωση της ανεργίας των νέων τα τελευταία χρόνια (2013 – 2020) οφείλεται στη μείωση της συμμετοχής τους στο εργατικό δυναμικό, δηλαδή στο ότι λιγότεροι νέοι ψάχνουν για δουλειά και όχι στο ότι αυξάνονται οι δουλειές.

Οικονομική κρίση: Ιωακείμογλου – Μαυροειδής – Μαυρουδέας μιλούν στην Παντιέρα

Αύξηση της φτώχειας

Οι συστημικοί φορείς υποστηρίζουν ότι οι καπιταλιστικές πολιτικές προσαρμογής δεν επιδείνωσαν πολύ την (σχετική) φτώχεια. Αυτό είναι ένα στατιστικό τρικ, γιατί η σχετική φτώχεια υπολογίζεται ως ποσοστό του εισοδήματος. Και το τελευταίο μειώθηκε δραματικά όλα αυτά τα χρόνια.

Εάν πάρουμε όμως σαν βάση το επίπεδο της φτώχειας πριν την κρίση (2008), τότε σε όλη την επόμενη περίοδο έχουμε μία εντυπωσιακή επιδείνωση.

Οικονομική κρίση: Ιωακείμογλου – Μαυροειδής – Μαυρουδέας μιλούν στην Παντιέρα
Advertisement
Ρυθμίσεις απορρήτου
Stavros Mavroudeas
He is currently Professor of Political Economy at the Department of Social Policy of Panteion University. He was previously Professor of Political Economy at the Department of Economics of the University of Macedonia. He studied at the Economics Department of the National Kapodistriakon University of Athens, from where he received his BA Economics (1985 - First Class Honours).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *