Summary:
“…Με την αδυσώπητη νέα τροπή, λόγω πανδημίας, της ύφεσης αυτής μιλάμε για μια κατάσταση που δεν θα είναι διαχειρίσιμη όσο το πολιτικό καθεστώς συνεχίζει να πηγαίνει συναινετικά με ένα Βερολίνο και μια τρόικα που δεν ξέχασε τίποτα αλλά δεν έμαθε και τίποτα από την Κρίση του Ευρώ.”
Πώς κρίνετε την μέχρι τώρα εγχώρια αντιμετώπιση της πανδημίας όσον αφορά το υγειονομικό κομμάτι ;
Το ΜέΡΑ25 στήριξε, και στηρίζει, τα μέτρα «συμπίεσης» της μεταδοτικότητας του ιού, μέσα από την κοινωνική απόσταση και την απαγόρευση κυκλοφορίας, που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Ήταν σημαντικό να επιβραδυνθεί η αύξηση των περιστατικών που απαιτούσαν μία από τις ελάχιστες, για μια χώρα σαν την δική μας, κλίνες στις Μονάδες Εντατικής
Topics:
Yanis Varoufakis considers the following as important:
Real News,
Ελληνικά,
ΜέΡΑ25,
Συνεντεύξεις
This could be interesting, too:
Yanis Varoufakis writes Συζητώντας με την Πάολα Ρεβενιώτη στην “Κατάσταση Πολιορκίας” του ΜέΡΑ-TV
Yanis Varoufakis writes Για το 5ο Μνημόνιο που έρχεται, την ΕΕ, τον Σόιμπλε, το ΜέΡΑ25 & τον πολιτικό πολιτισμό – ΕΡΑ1
Yanis Varoufakis writes Άρθρο Γ. Βαρουφάκη: Η Προοδευτική Διεθνής – Άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Yanis Varoufakis writes Τα νέα δάνεια από τον ESM “εγγυώνται” το 5ο Μνημόνιο – Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ΚΟΝΤΡΑ-NEWS
“…Με την αδυσώπητη νέα τροπή, λόγω πανδημίας, της ύφεσης αυτής μιλάμε για μια κατάσταση που δεν θα είναι διαχειρίσιμη όσο το πολιτικό καθεστώς συνεχίζει να πηγαίνει συναινετικά με ένα Βερολίνο και μια τρόικα που δεν ξέχασε τίποτα αλλά δεν έμαθε και τίποτα από την Κρίση του Ευρώ.”
Πώς κρίνετε την μέχρι τώρα εγχώρια αντιμετώπιση της πανδημίας όσον αφορά το υγειονομικό κομμάτι ;
Το ΜέΡΑ25 στήριξε, και στηρίζει, τα μέτρα «συμπίεσης» της μεταδοτικότητας του ιού, μέσα από την κοινωνική απόσταση και την απαγόρευση κυκλοφορίας, που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Ήταν σημαντικό να επιβραδυνθεί η αύξηση των περιστατικών που απαιτούσαν μία από τις ελάχιστες, για μια χώρα σαν την δική μας, κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Όμως, η κυβέρνηση είχε ιερή υποχρέωση να σχεδιάσει την μετάβαση από αυτή τη φάση της γενικής καραντίνας στη δεύτερη φάση των μαζικών εξετάσεων με στόχο τον διαχωρισμό των πολιτών σε εκείνους που είναι εν δυνάμει μεταδοτικοί φορείς και στους υπόλοιπους. Μόνο έτσι μπορεί να διατηρηθεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να σας πω ότι εμείς, το ΜέΡΑ25, έχουμε αρχίσει να χάνουμε την υπομονή μας με την κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν παρουσιάσει Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τους επόμενους μήνες που, μεταξύ άλλων, να απαντά στο ερώτημα:
-
Έχει η κυβέρνηση μεριμνήσει για τις μαζικές που θα απαιτηθούν στη δεύτερη φάση;
-
Που θα εξετάζονται οι πολίτες;
-
Σε ποια χρονική στιγμή, ή υπό ποιες ακριβώς συνθήκες θα ανακοινώσουν ότι η ελληνική κοινωνία περνά στην δεύτερη αυτή φάση;
Αν δεν το κάνουν απλά θα χάσουν την αξιοπιστία τους και, συνεπώς, τον έλεγχο του πληθυσμού
Μέχρι πότε θεωρείτε ότι θα πρέπει να βρίσκονται οι πολίτες σε καραντίνα; Σε άλλες χώρες έχουν αρχίσει συζητήσεις για εκτεταμένα διαστήματα που φτάνουν ή και ξεπερνούν το καλοκαίρι. Σας βρίσκει σύμφωνο; Ποιες είναι οι επιπτώσεις;
Αν απλά ζητούν από όλους να μείνουν για καιρό εντός των τειχών, απλά θα χάσουν τον έλεγχο καθώς οι πολίτες θα πάψουν να τους ακούν. Αν, από την άλλη, πουν «βγείτε» και μετά από λίγο αρχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα, θα αρχίσουμε την διαδικασία της καραντίνας από την αρχή. Για αυτό, το ΜέΡΑ25 επισημαίνει ότι όλες οι σοβαρές χώρες σχεδιάζουν την μετάβαση από την φάση της γενικής καραντίνας στην δεύτερη φάση των μαζικών εξετάσεων ώστε να μπαίνουν σε πραγματική καραντίνα οι φορείς και να αποδεσμεύονται οι μη φορείς.
Είστε ευχαριστημένος από τα πρόσωπα που έχουν αναλάβει την μάχη κατά του θανατηφόρου ιού;
Δεν είμαι ικανός να κρίνω πρόσωπα. Κρίνω πολιτικές. Κρίνω την έλλειψη σχεδιασμού. Κρίνω ότι δεν προβαίνουν στην πρόληψη των 7 χιλιάδων γιατρών που είναι απολύτως απαραίτητοι μετά από δέκα χρόνια τροϊκανής βαρβαρότητας εναντίον του ΕΣΥ. Κρίνω το ότι οι γιατροί κι οι νοσηλευτές μας ρίχνονται απροστάτευτοι στη μάχη μέσα στα νοσοκομεία. Κρίνω ότι, αντί να επιταχθούν οι μονάδες εντατικής θεραπείας του παντελώς απόντα ιδιωτικού τομέα, διοχετεύονται σε αυτόν σπάνιοι πόροι που μόνο διαπλεκόμενοι μπορούν να χαρακτηριστούν.
Την μέχρι τώρα στάση του Πρωθυπουργού πως την κρίνετε; Ως αντιπολίτευση, έχετε την ενημέρωση που χρειάζεστε;
Αρνούμαι να χρησιμοποιήσω την κρίση για να κερδίσουμε ως κόμμα μερικούς φτηνούς πόντους. Αυτό που ζητώ από τον Πρωθυπουργό είναι ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την μετάβαση στη φάση των μαζικών εξετάσεων, για το μεγάλο θετικό δημοσιονομικό σοκ που αρνείτει η κυβέρνηση να κάνει, για την στρατηγική του Πρωθυπουργού στις Συνόδους Κορυφής ώστε να τεθεί η κα Μέρκελ προ του διλήμματος «δέχεσαι ένα πραγματικό ευρωομόλογο ή εμείς θα θέσουμε βέτο στα πάντα δια παντός»…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήκει στην ομάδα των 9 Πρωθυπουργών που ζήτησαν ευρωομόλογο στην τελευταία σύνοδο Κορυφής. Εσείς συμφωνείτε με αυτήν την πρωτοβουλία;
Το πρώτο μου άρθρο υπέρ του ευρωομόλογου το δημοσίευσα το… 1999. Το 2003 το πρότεινα στην ευρωβουλή. Το 2011 και 2013, με τον James Galbraith και τον Stuart Holland, καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για το πως μπορεί να εκδοθεί. Προφανώς, λοιπόν, και συμφωνώ. Δυστυχώς, η ομάδα των «9» έκανε μεγάλο λάθος όταν, απλά, ζήτησε την έκδοση ευρωομόλογου χωρίς να πουν ποιος θα πρέπει να το εκδώσει, ποιος θα το εγγυηθεί, τί ποσό θα δανειστεί η ευρωζώνη με αυτό το εργαλείο και, τέλος, τί διάρκεια θα έχει αυτό το ευρωομόλογο. Αντίθετα, την περασμένη βδομάδα το ΜέΡΑ25 απάντησε όλα αυτά τα ερωτήματα καταθέτοντας Πρόγραμμα 3-Σημείων με τίτλο «Τι πρέπει να κάνει η ΕΕ τώρα». Χωρίς μια τέτοια συγκεκριμένη πρόταση ήταν πολύ εύκολο για τους «αρνητές» του ευρωομόλογου, κυριώς την κ. Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό, να πουν άλλο ένα nein.
Θεωρείτε ότι υπάρχει περίπτωση οι χώρες του Βορρά και ειδικά η Γερμανία να συναινέσουν σε ένα κοινό ευρωπαϊκό ομόλογο; Προς το παρόν το αρνούνται…
Ναι, υπό έναν όρο: Οι κκ Μακρόν, Κόντε, Σάντεζ, Μητσοτάκης κλπ, που ορθώς προωθούν το ευρωομόλογο, να κατανοήσουν ότι τα ωραία λόγια υπέρ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και του ορθολογισμού δεν θα πετύχουν τίποτα, πέραν κάποιων άλλων δανείων από τον ESM που είναι το ακριβώς αντίθετο από το ευρωομόλογο. Το μόνο που θα κάνει τη διαφορά είναι ένα βροντερό ΟΧΙ και των «9». Να πουν, δηλαδή, εν χορώ στην κα Μέρκελ πως, αν δεν συναινέσει στην έκδοση ευρωομόλογου από την ΕΚΤ, τον μόνο θεσμό που μπορεί να το κάνει θεραπευτικά, θα ακολουθήσουν όλοι μαζί στην τακτική της «κενής καρέκλας» του Ντε Γκολ. Αν δεν είναι διατεθειμένοι να απόσχουν από κάθε Σύνοδο Κορυφής, από κάθε Eurogroup, το Βερολίνο, η Χάγη και η Βιέννη θα καταδικάσουν την ΕΕ σε αργό, βασανιστικό θάνατο. Για να σώσουν λοιπόν την ΕΕ, ανακουφίζοντας τους λαούς μας, πρέπει να είναι έτοιμοι να το πάνε μέχρι το τέλος. Αλλιώς, άλλη μια φορα η κα Μέρκελ θα επικρατήσει επιβάλλοντας πολιτικές κάκιστες για την Ελλάδα, τον υπόλοιπο Νότο, την ΕΕ αλλά και, εν τέλει, για τον ίδιο το γερμανικό λαό.
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πως έχουν ανταποκριθεί στην κρίση κατά τη γνώμη σας;
Η αντίδραση των ευρωπαϊκών θεσμών θα μείνει στην ιστορία ως άλλη μια ιστορική ήττα της Ευρώπης.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ως τώρα δύο πακέτα μέτρων για την οικονομία. Τα θεωρείτε επαρκή; Και αν όχι που πάσχουν κατά τη γνώμη σας;
Πρόκειται για τον ορισμό της ανεπάρκειας. Ας το δούμε ψύχραιμα και υπερκομματικά το ζήτημα. Η νέα ύφεση θα μειώσει το εθνικό εισόδημα κατά περίπου 20 δις λόγω ακόμα μεγαλύτερης κατάρρευσης του ιδιωτικού τομέα ο οποίος σήμερα, λόγω καραντίνας, είναι στο ψυγείο. Για να αντικατασταθούν αυτά τα 20 δις απαιτούνταν τουλάχιστον μια Δημοσιονομική Τονωτική Ένεση 12 δις – τα οποία με τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή θα έφταναν στα 18 δις, αφήνοντας «μόνο» μια ύφεση της τάξης των 2 δις. Αντ’ αυτής της Δημοσιονομικής Τονωτικής Ένεσης των 12 δις η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει 6,8 δις μέτρων στήριξης εκ των μόνο τα 2,6 δις είναι Δημοσιονομική Τονωτική Ένεση (με τα υπόλοιπα να είναι αναβολές πληρωμών σε εφορίες, ταμεία κλπ).
Πρόσφατα προβλέψατε πως η ύφεση φέτος θα φτάσει σε διψήφιο νούμερο. Πως μπορεί να αντιστραφεί αυτό;
Όχι με αναβολές πληρωμών ή δάνεια. Όταν μια επιχείρηση έχει πρόβλημα ρευστότητας, ναι, τότε πράγματι, οι αναβολές πληρωμών και τα δάνεια βοηθούν. Όταν όμως δεν έχουν, ούτε θα έχουν για καιρό, καθόλου έσοδα, τότε αντιμετωπίζουν πρόβλημα πτώχευσης, όχι ρευστότητας. Σε αυτή την περίπτωση τα δάνεια και οι αναβολές είναι «δώρον άδωρον». Πως βοηθάς έναν επιχειρηματία που δεν έχει έσοδα όταν του λες «καλά μη μου δώσεις τώρα αυτά που μου χρωστάς, μου τα δίνεις μαζεμένα σε 5 μήνες;» Απελπισία του δημιουργείς δεδομένου ότι δεν θα έχει να στα επιστρέψει σε 5 μήνες – με αποτέλεσμα να τον ωθείς στο λουκέτο. Με άλλα λόγια, όπως το ΜέΡΑ25 λέει ξανά και ξανά, εντός και εκτός Βουλής: Οι επιχειρήσεις και οι πολίτες χρειάζονται «κουρέματα» οφειλών και μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, όχι δάνεια και αναβολές.
Πόσο μεγάλη διάρκεια θα έχει η κρίση; Πότε βλέπετε επανεκκίνηση της οικονομίας; Θεωρείτε πως ο τουρισμός είναι δυνατόν να σταθεί ξανά στα πόδια του φέτος;
Κάποια στιγμή η πανδημία θα μπει σε ύφεση. Αλλά, δυστυχώς, όχι μόνο η ύφεση της οικονομίας δεν θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας αλλά, και αυτό είναι το χειρότερο, όταν ο ιός θα υποχωρεί η παραγωγική βάση θα έχει συρρικνωθεί με μερίδιο των απωλειών της να μην είναι αναστρέψιμο. Οπότε η Ελλάδα θα βγει ακόμα πιο λαβωμένη, υπερχρεωμένη, με χαμηλότερη δυναμική και από αυτή την κρίση.
Τι σημαίνει αυτή η κρίση για την Ελλάδα; Τι επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα;
Πριν απαντήσω, να σας πω ότι το ΜέΡΑ25 ιδρύθηκε πριν δυο χρόνια επειδή, εμείς που το ιδρύσαμε, κρίναμε ότι η κοινωνία μας αντιμετώπιζε δεκαετίες Χρεοδουλοπαροικίας (μόνιμου μη βιώσιμου χρέους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) και Ερημοποίησης (φευγιού, δηλαδή, των παιδιών μας). Από τη στιγμή που εισήλθαμε στη Βουλή προειδοποιούσαμε, κόντρα στις υπερφίαλες δηλώσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ περί εξόδου από την Κρίση, ότι το 2020 θα ήταν υφεσιακή χρονιά. Τα οικονομικά στοιχεία του τελευταίου τριμήνου του 2019 μας επιβεβαίωσαν: Είχαμε νέα ύφεση! Κι αυτό προ κορωνοϊού. Όπως, λοιπόν, λέει ο λαός μας «ήταν στραβό το κλίμα…». Με την αδυσώπητη νέα τροπή, λόγω πανδημίας, της ύφεσης αυτής μιλάμε για μια κατάσταση που δεν θα είναι διαχειρίσιμη όσο το πολιτικό καθεστώς συνεχίζει να πηγαίνει συναινετικά με ένα Βερολίνο και μια τρόικα που δεν ξέχασε τίποτα αλλά δεν έμαθε και τίποτα από την Κρίση του Ευρώ. Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν πει ένα μεγάλο ΟΧΙ στην απανταχού παρούσα τρόικα, σαν εκείνο που ο ίδιος με την βοήθεια του κ. Τσίπρα δαιμονοποίησαν το 2015 και μετά, η κοινωνία μας θα γονατίσει και η Ευρώπη θα διαλυθεί.
Παράλληλα, η χώρα μας αντιμετωπίζει την κρίση του προσφυγικού ζητήματος. Ποια πρέπει να είναι τα βήματα αντιμετώπισης από εδώ και μπρος, δεδομένης και της υγειονομικής κρίσης;
Άμεση μεταφορά όλων των ανθρώπων που σήμερα ζουν σε συνθήκες απάνθρωπες σε ξενοδοχεία που, έτσι κι αλλιώς, είναι κλειστά. Έτσι, και οι ξενοδόχοι θα έχουν ένα εισόδημα σε περίοδο νεκρή και η χώρα μας δεν θα διασύρεται παγκοσμίως.