Saturday , April 1 2023
Home / Video / Thomas Piketty – A tőke a 21. században (3/1)

Thomas Piketty – A tőke a 21. században (3/1)

Summary:
Thomas Piketty - A tőke a 21. században A vagyon eloszlása napjaink egyik a legvitatottabb kérdése. De ismerjük-e valójában az egyenlőtlenségek hosszú távú mintázatát? Thomas Piketty könyve majdnem három évszázadra és több mint húsz országra vonatkozó elemzéseket foglal magában, miközben teljesen új alapokra helyezi a kapitalizmus dinamikájának megértését: a fókuszba a gazdasági növekedés és a tőke megtérülésének ellentmondását állítja. Arra a következtetésre jut, hogy a gazdaságot a lassú növekedés, a társadalmat a kirívó jövedelmi egyenlőtlenségek jellemzik majd, és visszatér az oligarchák kora. A jelenlegi tendenciák a szuperjövedelmek féktelen növekedése, illetve a vagyonok szélsőséges koncentrációja valós és jelentős veszélyt jelentenek a demokratikus társadalmak meritokratikus

Topics:
Thomas Piketty considers the following as important:

This could be interesting, too:

Mike Norman writes My podcast interview with MMT professor Randy Wray.

Mike Norman writes RT — Russian central bank reveals how it braced for Western dollar grab

Mike Norman writes V. Ramanan — Nicholas Kaldor On Monetary Policy And Stability Of Financial Instituitions

Michael Smith writes Death to Farm Credit from Those on High

Thomas Piketty - A tőke a 21. századbanA vagyon eloszlása napjaink egyik a legvitatottabb kérdése. De ismerjük-e valójában az egyenlőtlenségek hosszú távú mintázatát? Thomas Piketty könyve majdnem három évszázadra és több mint húsz országra vonatkozó elemzéseket foglal magában, miközben teljesen új alapokra helyezi a kapitalizmus dinamikájának megértését: a fókuszba a gazdasági növekedés és a tőke megtérülésének ellentmondását állítja. Arra a következtetésre jut, hogy a gazdaságot a lassú növekedés, a társadalmat a kirívó jövedelmi egyenlőtlenségek jellemzik majd, és visszatér az oligarchák kora. A jelenlegi tendenciák a szuperjövedelmek féktelen növekedése, illetve a vagyonok szélsőséges koncentrációja valós és jelentős veszélyt jelentenek a demokratikus társadalmak meritokratikus értékeire és a társadalmi igazságosságára. Az elmúlt évszázadok tanulságaiból okulva és a megfelelő következtetések levonásával ez a mű olyan eszköztárat sorakoztat fel előttünk, amelynek segítségével ez a tendencia megfordítható lehetne.Tartalom:

0:00:00 -Bevezetes

1:47:40 -1. Jövedelem és kibocsátás

3:19:30 -2. Növekedés: illúziók és valóság

5:03:20 -3. A tőke metamorfózisa

6:16:10 -4. A vén Európából az Újvilág felé

7:18:00 -5. A tőke/jövedelem arány alakulása hosszú távon
Thomas Piketty
Thomas Piketty (7 May 1971) is a French economist who works on wealth and income inequality. He is a professor (directeur d'études) at the École des hautes études en sciences sociales (EHESS), associate chair at the Paris School of Economics and Centennial professor at the London School of Economics new International Inequalities Institute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *