Nu krävs en expansiv finanspolitik Yours truly, Lars Ahnland och Rodney Edvinsson skrev häromdagen i Svenska Dagbladet om behovet av nytänk inom penningpolitiken. Hans Palmstierna och Martin Moraeus kommenterade ett par dagar senare artikeln. Igår skrev vi i vår slutreplik: Sverige befinner sig i dag i en situation som är obehagligt lik en likviditetsfälla. I en sådan blir penningpolitiken verkningslös eftersom företagen slutar att låna till investeringar och istället amorterar sina befintliga lån. Trots negativ ränta och kraftig expansion av penningmängden har Riksbanken misslyckats med att uppnå sitt inflationsmål. Dessutom har resursutnyttjandet och köpkraften utvecklats svagt i många år. Det enda som inflateras är bostadspriserna. Om dessa plötsligt börjar sjunka medan skulderna stiger i värde kommer köpkraften och därmed investeringsviljan att sjunka än mer. Då blir likviditetsfällan till ett slukhål … Pengar i sig skapar inte resurser, men de kan vara ett smörjmedel för att befintliga resurser utnyttjas. Problemet idag är att det privata banksystemet har misslyckats att skapa pengar för nödvändiga investeringar. Istället går lånen till en skenande bostadsmarknad. Därför krävs nu kraftigt expansiv finanspolitik, som måste finansieras med nya pengar. Det låga resursutnyttjandet visar att det finns stora möjligheter.
Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important: Economics
This could be interesting, too:
Lars Pålsson Syll writes En statsbudget för Sveriges bästa
Lars Pålsson Syll writes MMT — debunking the deficit myth
Lars Pålsson Syll writes Daniel Waldenströms rappakalja om ojämlikheten
Peter Radford writes AJR, Nobel, and prompt engineering
Nu krävs en expansiv finanspolitik
Yours truly, Lars Ahnland och Rodney Edvinsson skrev häromdagen i Svenska Dagbladet om behovet av nytänk inom penningpolitiken.
Hans Palmstierna och Martin Moraeus kommenterade ett par dagar senare artikeln.
Igår skrev vi i vår slutreplik:
Sverige befinner sig i dag i en situation som är obehagligt lik en likviditetsfälla. I en sådan blir penningpolitiken verkningslös eftersom företagen slutar att låna till investeringar och istället amorterar sina befintliga lån. Trots negativ ränta och kraftig expansion av penningmängden har Riksbanken misslyckats med att uppnå sitt inflationsmål. Dessutom har resursutnyttjandet och köpkraften utvecklats svagt i många år. Det enda som inflateras är bostadspriserna. Om dessa plötsligt börjar sjunka medan skulderna stiger i värde kommer köpkraften och därmed investeringsviljan att sjunka än mer. Då blir likviditetsfällan till ett slukhål …
Pengar i sig skapar inte resurser, men de kan vara ett smörjmedel för att befintliga resurser utnyttjas. Problemet idag är att det privata banksystemet har misslyckats att skapa pengar för nödvändiga investeringar. Istället går lånen till en skenande bostadsmarknad.
Därför krävs nu kraftigt expansiv finanspolitik, som måste finansieras med nya pengar. Det låga resursutnyttjandet visar att det finns stora möjligheter. Det gäller särskilt bostadsbyggandet, som legat på en europeisk bottennivå i snart tjugo år. Förslagsvis skulle ett nytt, klimatsmart, miljonprogram kunna lösa inte bara bostadsbristen, utan mildra en mängd andra problem också. Det skulle dämpa prisuppgången på bostäder och därmed hushållens skuldsättning, och skapa mängder av nya jobb – även för flyktingar om dessa utbildas rätt. Det skulle även hjälpa Sverige på traven att nå de klimatmål som satts upp i Paris.
Added: Och Thomas Gür är tydligen upprörd över att vi påpekar — vad som för alla som kan åtminstone en gnutta ekonomihistoria är välkänt — att åtstramningspolitiken på 1930-talet medförde en massarbetslöshet som underlättade nazisternas maktövertagande i Tyskland. Ja, vad ska man säga? Man tager sig för pannan …