Sunday , November 24 2024
Home / Lars P. Syll / Kan Magdalena Andersson släppa den nyliberala modellen?

Kan Magdalena Andersson släppa den nyliberala modellen?

Summary:
Kan Magdalena Andersson släppa den nyliberala modellen? Trots att ingen längre säger sig vara nyliberal, så dominerar de neoklassiska ekonomiska modeller som nobelpristagaren Milton Friedman skapade nyliberalismen av, den verkställda ekonomiska politiken. Det vill säga att ”marknadens” kollektiva visdom är den bärande bjälken som politiken har att förhålla sig till. Inte ens Socialdemokraterna, med finansministern och den sannolika partiledaren Magdalena Andersson i spetsen, vill släppa den modellen … Jag vill hävda att detta fullskaleexperiment med nyliberala idéer inte har varit rakt igenom lyckosamma utan har skapat det mesta av de sociala och ekonomiska spänningar som vi idag har att brottas med, i form av växande ojämlikhet och socialt utanförskap

Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important:

This could be interesting, too:

Lars Pålsson Syll writes Klas Eklunds ‘Vår ekonomi’ — lärobok med stora brister

Lars Pålsson Syll writes Ekonomisk politik och finanspolitiska ramverk

Lars Pålsson Syll writes NAIRU — a harmful fairy tale

Lars Pålsson Syll writes Isabella Weber on sellers inflation

Kan Magdalena Andersson släppa den nyliberala modellen?

Trots att ingen längre säger sig vara nyliberal, så dominerar de neoklassiska ekonomiska modeller som nobelpristagaren Milton Friedman skapade nyliberalismen av, den verkställda ekonomiska politiken. Det vill säga att ”marknadens” kollektiva visdom är den bärande bjälken som politiken har att förhålla sig till. Inte ens Socialdemokraterna, med finansministern och den sannolika partiledaren Magdalena Andersson i spetsen, vill släppa den modellen …

Kan Magdalena Andersson släppa den nyliberala modellen?Jag vill hävda att detta fullskaleexperiment med nyliberala idéer inte har varit rakt igenom lyckosamma utan har skapat det mesta av de sociala och ekonomiska spänningar som vi idag har att brottas med, i form av växande ojämlikhet och socialt utanförskap …

Problemen med dessa nyliberala reformer är att de har skapats för att vara så ”irreversibla” som möjligt. Där äganderätten och näringsfriheten är de heliga principer som har stadfästs så djupt som det någonsin går. Eller snarare definitionen av dessa rättigheter, som inte bygger på några ekonomiska naturlagar utan de är till sin natur politiska och handlar om vem som får privilegiet att definiera dem …

Vill man komma åt det sjuka systemet med vinstmaximerande skolor, så kan man börja med att reformera systemet för den så kallade skolpengen, som i dag är ger stora arbitragevinster till friskolorna.  Med sjunkande marginaler i friskolorna blir de också allt mindre intressanta som investeringsobjekt. Detta kommer i sin tur att bana väg för andra riktiga reformer.

Per Lindvall

Lars Pålsson Syll
Professor at Malmö University. Primary research interest - the philosophy, history and methodology of economics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *