Tuesday , April 30 2024
Home / Lars P. Syll / Stephanie Kelton i Stockholm

Stephanie Kelton i Stockholm

Summary:
Stephanie Kelton i Stockholm När tankesmedjan Katalys nu firar tioårsjubileum har man passande nog valt att bjuda in författaren till en av årtiondet största megahits inom ekonomiområdet — Underskottsmyten — Stephanie Kelton. Har ni vägarna förbi Stockholm i morgon tycker jag definitivt ni ska lägga ett par timmar på att besöka ABF-huset! Yours truly har under flera års tid nu frågat sig varför vi i det här landet har  begåvats med regeringar som inte vågar satsa kraftfullt på en offensiv finanspolitik och låna mer, inte minst under perioder då vi hade historiskt låga räntor och det var gyllene tillfällen att satsa på investeringar inom infrastruktur, vård, skola och välfärd. Av de återkommande uttalandena i media de senaste veckorna att döma, verkar det

Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important:

This could be interesting, too:

Lars Pålsson Syll writes The non-existence of economic laws

Lars Pålsson Syll writes Cutting-edge macroeconomics …

Lars Pålsson Syll writes Tourism — a critical perspective

Lars Pålsson Syll writes Eurofanatiker försöker köra över folket igen

Stephanie Kelton i Stockholm

Jubileumskonferens: Katalys 10 år! | Biljetter | Stockholm | Politik |  Billetto — SwedenNär tankesmedjan Katalys nu firar tioårsjubileum har man passande nog valt att bjuda in författaren till en av årtiondet största megahits inom ekonomiområdet — Underskottsmyten — Stephanie Kelton. Har ni vägarna förbi Stockholm i morgon tycker jag definitivt ni ska lägga ett par timmar på att besöka ABF-huset!

Yours truly har under flera års tid nu frågat sig varför vi i det här landet har  begåvats med regeringar som inte vågar satsa kraftfullt på en offensiv finanspolitik och låna mer, inte minst under perioder då vi hade historiskt låga räntor och det var gyllene tillfällen att satsa på investeringar inom infrastruktur, vård, skola och välfärd.

Stephanie Kelton i StockholmAv de återkommande uttalandena i media de senaste veckorna att döma, verkar det tyvärr som om vår nuvarande finansminister, Elisabeth Svantesson, har  rejäla kunskapsluckor. Lite ‘functional finance’ och MMT kanske inte skulle skada. Eller varför inte ta och läsa Keltons numera till svenska översatta bok?

Ett lands statsskuld är sällan en orsak till ekonomisk kris, utan snarare ett symtom på en kris som sannolikt blir värre om inte underskotten i de offentliga finan­serna får öka.

I stället för att prata om “sparande i ladorna” och att ”värna om statsfinanserna” bör en ansvarsfull rege­ringen se till att värna om samhällets framtid. 

Vad många politiker och mediala så kallade experter inte verkar (vilja) förstå är att det finns en avgörande skillnad mellan privata och offentliga skulder. Om en individ försöker spara och dra ner på sina skulder, så kan det mycket väl vara rationellt. Men om alla försöker göra det, blir följden att efterfrågan sjunker och arbetslösheten riskerar ökar.

En enskild individ måste alltid betala sina skulder. Men en suverän stat med egen valuta kan alltid betala tillbaka sina gamla skulder med nya skulder. Staten är inte en individ. Statliga skulder är inte som privata skulder. En stats skulder är väsentligen en skuld till den själv, till dess medborgare.

En statsskuld är varken bra eller dålig. Den ska vara ett medel att uppnå två övergripande makroekonomiska mål — full sysselsättning och prisstabilitet. Vad som är ‘heligt’ är inte att ha en balanserad budget eller att hålla nere statsskulden. Om idén om ‘sunda’ statsfinanser leder till ökad arbetslöshet och instabila priser borde det vara självklart att den överges. ‘Sunda’ statsfinanser är osunt.

Budgetunderskott är inte Sveriges problem idag. Och att fortsatt prata om att “spara i ladorna” är bara ren dumhet. Som min gamle mentor Sven Grassman uttryckte det: “uppoffringar och återhållen konsumtion leder inte till  framsteg.”

Lars Pålsson Syll
Professor at Malmö University. Primary research interest - the philosophy, history and methodology of economics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *