Nationalekonomer hävdar ofta att det inte gör så mycket om de antaganden som deras modeller bygger på är realistiska eller ej. Vad som betyder något är om de prognoser som modellerna resulterar i visar sig vara riktiga eller ej. Om det verkligen är så, är den enda slutsats vi kan dra att dessa modeller och prognoser hör hemma i papperskorgen. För oj vad fel de har haft! Riksbanken har sedan 2007 använt sig av så kallade räntebanor som prognosmedel. Genomslaget har blivit stort — trots att det är lätt att konstatera att prognoserna genomgående slagit rejält fel. Som de flesta andra prognosmakare missade Riksbanken både finanskrisen år 2007 och dess allvarliga effekter. Men också under de senaste åren har Riksbankens ränte- och inflationsprognoser visat sig vara usla. Den så
Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important: Economics
This could be interesting, too:
Editor writes The 2024 economic laureates and more Nobel nonsense
Lars Pålsson Syll writes Central bank independence — a convenient illusion
Lars Pålsson Syll writes Finanspolitiska myter II
Lars Pålsson Syll writes Finanspolitiska myter
Nationalekonomer hävdar ofta att det inte gör så mycket om de antaganden som deras modeller bygger på är realistiska eller ej. Vad som betyder något är om de prognoser som modellerna resulterar i visar sig vara riktiga eller ej.
Om det verkligen är så, är den enda slutsats vi kan dra att dessa modeller och prognoser hör hemma i papperskorgen. För oj vad fel de har haft!
Riksbanken har sedan 2007 använt sig av så kallade räntebanor som prognosmedel. Genomslaget har blivit stort — trots att det är lätt att konstatera att prognoserna genomgående slagit rejält fel. Som de flesta andra prognosmakare missade Riksbanken både finanskrisen år 2007 och dess allvarliga effekter. Men också under de senaste åren har Riksbankens ränte- och inflationsprognoser visat sig vara usla.
Den så kallade ‘ränteigelkotten’ visar räntans verkliga utveckling och Riksbankens prognoser för den. Som vi ser har prognoserna sällan eller aldrig slagit.
Med andra ord — dessa arrogant självsäkra ekonomer med sina ‘rigorösa’ och ‘precisa’ matematisk-statistiska modeller har genomgående fel. Och det är alla vi andra som får betala för det!
Detta är allvarligt. Lägg där till att gedigen empirisk evidens för argumentet att självständiga centralbanker skulle vara av godo för ekonomin är obefintlig.
Riksbanken har en nästintill oinskränkt makt över penningpolitiken, en politik som i hög grad styr inflation, sysselsättning och ekonomisk stabilitet. Inte minst mot vad vi nu vet om Riksbankens bristande kompetens är det inte rimligt att hävda att ett dessa föregivna ‘experter’ skulle vara något slags garanter för god och sund ekonomi. Riksbankens makt bör vara föremål för större demokratisk övervakning för att säkerställa att den överensstämmer med vad vi som samhällsmedborgare har för intressen.