Inflationsmålet — en helig ko som höftades till Han kan beskrivas som det svenska inflationsmålets fader.Men i en ny dokumentär kallas 30 år av penningpolitik med fokus på 2-procentig inflation för ”en kyrka” av den före detta vice riksbankschefen.– Det var inte särskilt vetenskapligt underbyggt, säger Thomas Franzén i SVT:s ”Skuldfeber”. Hösten 1990 hade inflationen klättrat till mer än 10 procent och den stora svenska finanskrisen var på väg att brisera med full kraft.Riksbanken blev självständig och arbetsbeskrivningen var tydlig: ”Inflationsbekämpningen måste överordnas andra ambitioner och krav”. Att fastställa vad inflationstakten faktiskt borde vara blev ett uppdrag för vice riksbankschefen Thomas Franzén, som satt på posten mellan 1989 och
Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important: Economics
This could be interesting, too:
Editor writes The 2024 economic laureates and more Nobel nonsense
Lars Pålsson Syll writes Central bank independence — a convenient illusion
Lars Pålsson Syll writes Finanspolitiska myter II
Lars Pålsson Syll writes Finanspolitiska myter
Inflationsmålet — en helig ko som höftades till
Han kan beskrivas som det svenska inflationsmålets fader.
Men i en ny dokumentär kallas 30 år av penningpolitik med fokus på 2-procentig inflation för ”en kyrka” av den före detta vice riksbankschefen.
– Det var inte särskilt vetenskapligt underbyggt, säger Thomas Franzén i SVT:s ”Skuldfeber”.Hösten 1990 hade inflationen klättrat till mer än 10 procent och den stora svenska finanskrisen var på väg att brisera med full kraft.
Riksbanken blev självständig och arbetsbeskrivningen var tydlig: ”Inflationsbekämpningen måste överordnas andra ambitioner och krav”. Att fastställa vad inflationstakten faktiskt borde vara blev ett uppdrag för vice riksbankschefen Thomas Franzén, som satt på posten mellan 1989 och 1995.
I SVT-dokumentären ”Skuldfeber”, med premiär på SVT Play den 20 oktober, minns han tillbaka:
– Vi var tvungna att höfta till med ett inflationsmål som kunde vara trovärdigt, men det var inte särskilt vetenskapligt underbyggt, säger Franzén, i dag 79 år.I januari 1993 presenterades 2-procentsmålet och 1995 började det att gälla formellt, vilket gjorde Sveriges riksbank till en av de första i världen att arbeta utifrån ett exakt angivet inflationsmål.
– Vi tittade på några andra länder i världen som hade lyckats bra med inflationsbekämpningen och sa att om vi sätter ett mål på 2 procent så räcker det för tillfället. Att diskutera nåt finlir, det var inte läge – och vi trodde inte att det var en evig sanning.