I sin senaste bok — Superrika och jämlika — argumenterar Daniel Waldenström för att vi i Sverige idag är mer jämlika än någonsin. De flesta andra jämlikhetsforskare delar inte denna uppfattning. Vad stämmer egentligen? I dagens Starta Pressarna gästades Daniel Suhonen av Daniel Waldenström och medie- och kommunikationsvetaren Axel Vikström. I Tidningen Näringslivet kunde vi för några år sedan läsa en intervju med Waldenström, där denne gång på gång bagatelliserade den ökade inkomst- och förmögenhetsklyftan i Sverige under de senaste 40 åren. Enligt Waldenström har efter 00-talet ”inkomstskillnaderna faktiskt inte ökat särskilt mycket alls.” De som påpekar att ojämlikheten de facto ökat kraftigt även de senaste två decennierna, sysslar enligt Waldenström bara med
Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important: Economics
This could be interesting, too:
Dean Baker writes Capitalism and Democracy: The market is far more flexible than Christopher Caldwell imagines
Lars Pålsson Syll writes Top 100 Economics Blogs
Lars Pålsson Syll writes Debunking the barter myth
Merijn T. Knibbe writes More ´Natural rate of unemployment´ busting, bad measurement edition.
I sin senaste bok — Superrika och jämlika — argumenterar Daniel Waldenström för att vi i Sverige idag är mer jämlika än någonsin. De flesta andra jämlikhetsforskare delar inte denna uppfattning. Vad stämmer egentligen? I dagens Starta Pressarna gästades Daniel Suhonen av Daniel Waldenström och medie- och kommunikationsvetaren Axel Vikström.
I Tidningen Näringslivet kunde vi för några år sedan läsa en intervju med Waldenström, där denne gång på gång bagatelliserade den ökade inkomst- och förmögenhetsklyftan i Sverige under de senaste 40 åren. Enligt Waldenström har efter 00-talet ”inkomstskillnaderna faktiskt inte ökat särskilt mycket alls.” De som påpekar att ojämlikheten de facto ökat kraftigt även de senaste två decennierna, sysslar enligt Waldenström bara med ”politisk propaganda.”
Samme Waldenström förde senare i en intervju i DN till torgs idén att den ökade ojämlikheten i vårt land inte är ett så stort problem eftersom ”i takt med att vi fick upp farten i ekonomin så skapade det förutsättningar för personer med drivkraft och det skapar välstånd.”
Ja, vad ska man säga om denna, med både hängslen och livrem försedda, ekonomistiska ojämlikhetsapologetik?
Idag har de 10 procent av befolkningen som har högst inkomster lika stor andel av den totala disponibla inkomsten som ungefär de 50 procent av befolkningen som har lägst inkomster.
Waldenström upprepar som ett mantra flera gånger i Starta Pressarna diskussionen att “inkomstskillnaderna har inte ökat dramatiskt sedan år 2010.” Men trots att han vet bättre, nämner han inte med ett ord att Sverige under de senaste fyra decennierna är ett av de länder i världen där ökningstakten i ojämlikhet vad avser rikedom och inkomster varit som störst. Bedrövligt och intellektuellt ovärdigt!