Friday , May 10 2024
Home / Lars P. Syll / Woman is the nigger of the world

Woman is the nigger of the world

Summary:
Woman is the nigger of the world För en tid sedan skrev Sara Mohammad — grundare av Glöm aldrig Pela och Fadime — i en debattartikel på SVT Opinion att hon idag med oro ser hur religiösa krafter flyttar fram sina positioner här i Sverige: Häromveckan gick Storsjöbadet i Österstund ut med att de börjar sälja burkinis, och flera badhus har börjat med skilda badtider för kvinnor och män. Vi är många som flytt från ett kulturellt och religiöst förtryck med krav på kontroll av kvinnors sexualitet och förnekande av jämställdhet mellan kvinnor och män. Vi kom hit till Sverige med högt ställda förväntningar på ett fritt samhälle. Vi ville bli en del av ett fritt land och det som den svenska kvinnofrigörelsen hade uppnått. Vi ville också stödja kvinnofrigörelsen i de länder vi kom ifrån … Religiösa normer och värderingar har alltid hjärntvättat oss att uppfatta dem som något naturligt och eftersträvansvärt. I själva verket är de ofta kvinnofientliga idéer som förtrycker. Sümeyya Gencoglu (MP) tycktes dock inte vara överens om denna verklighetsbeskrivning: Är det verkligen frihet för alla som du talar om? Frihet innebär inte ett alternativ för alla. Frihet innebär rätten att få välja, vilket man får när badplatser har skilda badtider. Som kvinna har du fortfarande valmöjlighet till att inte bada separat.

Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important:

This could be interesting, too:

Lars Pålsson Syll writes Susan Neiman on why left is not woke

Lars Pålsson Syll writes ‘These brothers and sisters of mine’

Lars Pålsson Syll writes What we do in life echoes in eternity

Lars Pålsson Syll writes The man who never wavered — Alan Bates

Woman is the nigger of the world

För en tid sedan skrev Sara Mohammad — grundare av Glöm aldrig Pela och Fadime — i en debattartikel på SVT Opinion att hon idag med oro ser hur religiösa krafter flyttar fram sina positioner här i Sverige:

Häromveckan gick Storsjöbadet i Österstund ut med att de börjar sälja burkinis, och flera badhus har börjat med skilda badtider för kvinnor och män.

Vi är många som flytt från ett kulturellt och religiöst förtryck med krav på kontroll av kvinnors sexualitet och förnekande av jämställdhet mellan kvinnor och män.

Vi kom hit till Sverige med högt ställda förväntningar på ett fritt samhälle. Vi ville bli en del av ett fritt land och det som den svenska kvinnofrigörelsen hade uppnått. Vi ville också stödja kvinnofrigörelsen i de länder vi kom ifrån …

Religiösa normer och värderingar har alltid hjärntvättat oss att uppfatta dem som något naturligt och eftersträvansvärt. I själva verket är de ofta kvinnofientliga idéer som förtrycker.

Sümeyya Gencoglu (MP) tycktes dock inte vara överens om denna verklighetsbeskrivning:

Är det verkligen frihet för alla som du talar om?

Frihet innebär inte ett alternativ för alla. Frihet innebär rätten att få välja, vilket man får när badplatser har skilda badtider.

Som kvinna har du fortfarande valmöjlighet till att inte bada separat. Och som den kvinnorättskämpe som du är, hade jag önskat att du verkar för alla kvinnors rättigheter i vårt samhälle, utan att göra skillnad på dess religion eller tro … Genom att ge kvinnorna möjligheten att välja separata badtider skapar vi utrymme och möjlighet för hälsa och träning för de kvinnor som önskar och vill detta … Skilda badtider kallas inte islamism … Det kallas friheten att välja, vilket vi har i ett fritt Sverige.

Vi har religionsfrihet, vilket är en av det finaste vi har här i Sverige. Så enkelt är det.

Hmmm …

För mig påminner denna ‘logik’ om folk som när jag var ung försvarade apartheid i USA och Sydafrika med att det minsann inte alls var ett uttryck för förtryck och förnedring. Tvärtom. Friheten ökade ju om man inte behövde tvingas umgås med med ‘fel’ slags människor …

Och den 8 mars är det internationella kvinnodagen.

Woman is the nigger of the worldThe best clue to a nation’s growth and development potential is the status and role of women.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lars Pålsson Syll
Professor at Malmö University. Primary research interest - the philosophy, history and methodology of economics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *