Saturday , April 20 2024
Home / Lars P. Syll / Per Svensson — ännu en av dessa antidemokratiska demokrater

Per Svensson — ännu en av dessa antidemokratiska demokrater

Summary:
Inför brexit-omröstningen var det få kommentatorer som ondgjorde sig över att man i Storbritannien valt att låta medborgarna i en folkomröstning tala om huruvida man ville stanna kvar i EU eller ej. För de flesta framstod detta lika självklart som att Sverige för lite mer än tio år sedan folkomröstade om vi ville vara med i EMU eller ej. Men när väl det — för de flesta — överraskande resultatet av brexit-omröstningen stod klart blev det andra tongångar. När ‘folket’ inte valde som ‘etablissemanget’ var det helt plötsligt sååå fel med folkomröstningar. En av alla dessa debattörer och kommentatorer som nu förfasar sig över att britterna ‘valde fel’ är Sydsvenskans Per Svensson. I en artikel med rubriken Med folkets stöd mot avgrunden talar Svensson — hedersdoktor vid Malmö högskola — om att folkomröstningar mest är något som ‘karikerar’ demokrati och utnyttjas av ‘populister’ och ‘charlataner’. Tanken att en majoritet av britterna ville lämna EU skulle kunna bero på att för de minst bemedlade och svagaste grupperna har EU och dess åtstramningspolitik inte levererat ett dyft, föresvävar uppenbarligen inte Svensson. När resultatet inte gick etablissemangets väg är helt plötsligt folkomröstningsinstitutet inte ett uttryck för ‘verklig’ demokrati.

Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important:

This could be interesting, too:

Lars Pålsson Syll writes ‘These brothers and sisters of mine’

Lars Pålsson Syll writes What we do in life echoes in eternity

Lars Pålsson Syll writes The man who never wavered — Alan Bates

Lars Pålsson Syll writes Wie Identitätspolitik die Demokratie gefährdet 

Inför brexit-omröstningen var det få kommentatorer som ondgjorde sig över att man i Storbritannien valt att låta medborgarna i en folkomröstning tala om huruvida man ville stanna kvar i EU eller ej. För de flesta framstod detta lika självklart som att Sverige för lite mer än tio år sedan folkomröstade om vi ville vara med i EMU eller ej.

Per Svensson — ännu en av dessa antidemokratiska demokraterMen när väl det — för de flesta — överraskande resultatet av brexit-omröstningen stod klart blev det andra tongångar. När ‘folket’ inte valde som ‘etablissemanget’ var det helt plötsligt sååå fel med folkomröstningar.

En av alla dessa debattörer och kommentatorer som nu förfasar sig över att britterna ‘valde fel’ är Sydsvenskans Per Svensson. I en artikel med rubriken Med folkets stöd mot avgrunden talar Svensson — hedersdoktor vid Malmö högskola — om att folkomröstningar mest är något som ‘karikerar’ demokrati och utnyttjas av ‘populister’ och ‘charlataner’. Tanken att en majoritet av britterna ville lämna EU skulle kunna bero på att för de minst bemedlade och svagaste grupperna har EU och dess åtstramningspolitik inte levererat ett dyft, föresvävar uppenbarligen inte Svensson.

När resultatet inte gick etablissemangets väg är helt plötsligt folkomröstningsinstitutet inte ett uttryck för ‘verklig’ demokrati.

Får man föreslå herr Svensson en resa till Schweiz? Eller det är kanske också bara ett land där ‘eliten’ utnyttjar ‘folket’ för att driva igenom sina egna intressen?

Lars Pålsson Syll
Professor at Malmö University. Primary research interest - the philosophy, history and methodology of economics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *