Thursday , March 28 2024
Home / Lars P. Syll / Rule of law

Rule of law

Summary:
Till Fadime Sahindal, född 2 april 1975 i Turkiet, mördad 21 januari 2002 i Sverige Det är nu mer än femton år sedan som Fadime Sahindal bestialiskt mördades av anhöriga för att hon själv ville välja hur hon skulle leva sitt liv. Den typen av hedersrelaterat våld har ibland försvarats med — djupt förfelade — kulturrelativistiska resonemang där kulturella skillnader setts som en i något avseende förmildrande omständighet. Men — i Sverige har kvinnor och män samma värde. Och alla som lever i Sverige måste respektera detta. Sverige ska vara ett öppet land. En del av världssamfundet. Men det ska också vara ett land som slår fast att de landvinningar i termer av jämlikhet, öppenhet och tolerans som vi tillkämpat oss under sekler inte är förhandlingsbara. Människor som kommer till vårt land ska åtnjuta dessa rättigheter och friheter. Men med dessa rättigheter och friheter kommer också en skyldighet. Alla — utan undantag — måste också acceptera att i vårt land gäller en lag — lika för alla. Rule of law. En långtgående kulturrelativism har medfört en sorts förvärvad stupiditet, som gör att man hellre söker förtiga kulturrelaterade problem och låtsas som om de inte finns än att åtgärda dem. Alternativt skuldbelägger man sig själv, för att slippa ta i den besvärliga konflikten med Den Andre.

Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important:

This could be interesting, too:

Lars Pålsson Syll writes The man who never wavered — Alan Bates

Lars Pålsson Syll writes Wie Identitätspolitik die Demokratie gefährdet 

Lars Pålsson Syll writes Echte Frauen und AfD

Lars Pålsson Syll writes I heard there’s some good shit on TV tonight …

Till Fadime Sahindal, född 2 april 1975 i Turkiet, mördad 21 januari 2002 i Sverige

Rule of lawDet är nu mer än femton år sedan som Fadime Sahindal bestialiskt mördades av anhöriga för att hon själv ville välja hur hon skulle leva sitt liv.

Den typen av hedersrelaterat våld har ibland försvarats med — djupt förfelade — kulturrelativistiska resonemang där kulturella skillnader setts som en i något avseende förmildrande omständighet.

Men — i Sverige har kvinnor och män samma värde. Och alla som lever i Sverige måste respektera detta.

Sverige ska vara ett öppet land. En del av världssamfundet.

Men det ska också vara ett land som slår fast att de landvinningar i termer av jämlikhet, öppenhet och tolerans som vi tillkämpat oss under sekler inte är förhandlingsbara.

Rule of law

Människor som kommer till vårt land ska åtnjuta dessa rättigheter och friheter.

Men med dessa rättigheter och friheter kommer också en skyldighet. Alla — utan undantag — måste också acceptera att i vårt land gäller en lag — lika för alla.

Rule of law.

En långtgående kulturrelativism har medfört en sorts förvärvad stupiditet, som gör att man hellre söker förtiga kulturrelaterade problem och låtsas som om de inte finns än att åtgärda dem. Alternativt skuldbelägger man sig själv, för att slippa ta i den besvärliga konflikten med Den Andre.

Per Bauhn

Advertisements
Lars Pålsson Syll
Professor at Malmö University. Primary research interest - the philosophy, history and methodology of economics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *