Friday , May 3 2024
Home / Lars P. Syll / ESO-rapport om flyktinginvandringens offentligfinansiella kostnader

ESO-rapport om flyktinginvandringens offentligfinansiella kostnader

Summary:
I studien görs också en prognos av flyktinginvandringens, inklusive flykting-anhöriginvandringens, långsiktiga offentligfinansiella påverkan. Denna prognos utnyttjar det faktum att flyktingars sysselsättningsutveckling varit ganska stabil för varje givet ursprungsland för de flyktingar som anlänt de senaste 20 åren, vilket ökar rimligheten i ett antagande om att liknande sysselsättningsutveckling kommer att gälla också i framtiden. Som grund för prognosen används data från år 2015 till att beräkna flyktingars och flyktinganhörigas nettobidrag till den offentliga sektorns finanser som funktion av ålder och antal år sedan invandring. Detta görs separat för flyktinginvandrare från länder med historiskt hög integrationspotential och från länder med historiskt låg potential. Ett

Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important:

This could be interesting, too:

Lars Pålsson Syll writes Susan Neiman on why left is not woke

Lars Pålsson Syll writes ‘These brothers and sisters of mine’

Lars Pålsson Syll writes What we do in life echoes in eternity

Lars Pålsson Syll writes The man who never wavered — Alan Bates

ESO-rapport om flyktinginvandringens offentligfinansiella kostnaderI studien görs också en prognos av flyktinginvandringens, inklusive flykting-anhöriginvandringens, långsiktiga offentligfinansiella påverkan. Denna prognos utnyttjar det faktum att flyktingars sysselsättningsutveckling varit ganska stabil för varje givet ursprungsland för de flyktingar som anlänt de senaste 20 åren, vilket ökar rimligheten i ett antagande om att liknande sysselsättningsutveckling kommer att gälla också i framtiden. Som grund för prognosen används data från år 2015 till att beräkna flyktingars och flyktinganhörigas nettobidrag till den offentliga sektorns finanser som funktion av ålder och antal år sedan invandring. Detta görs separat för flyktinginvandrare från länder med historiskt hög integrationspotential och från länder med historiskt låg potential. Ett genomsnitt mellan resultaten för dessa två grupper antas representera en genomsnittlig flykting som anländer idag eller i framtiden.

Resultaten visar att flyktinginvandringen är en offentligfinansiell kostnad för Sverige, på både kort och lång sikt. Störst är kostnaden de första åren efter invandring. Under en begränsad period ger den genomsnittliga flyktingen ett positivt nettobidrag till de offentliga finanserna, men detta är inte tillräckligt stort för att täcka det initiala underskottet och det som uppkommer vid pensionsålder. Osäkerheten i beräkningarna är stor, men indikerar att nettoomfördelningen via de offentliga finanserna till en genomsnittlig flykting under hela dennas livstid i Sverige uppgår till i genomsnitt 74 000 kronor per år. Som jämförelse var omfördelningen till en genomsnittlig flykting i Sveriges befolkning 2015 cirka 60 000 kronor.

Joakim Ruist

Advertisements
Lars Pålsson Syll
Professor at Malmö University. Primary research interest - the philosophy, history and methodology of economics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *