Friday , April 26 2024
Home / Lars P. Syll / Johan Asplund

Johan Asplund

Summary:
En av Sveriges främsta och mest uppslagsrika sociologer — Johan Asplund (1937-2018) har gått ur tiden. När yours truly som ung student på 1970-talet läste några betyg i sociologi, var en av mina stora inspirationskällor Johan Asplunds underbara lilla klassiker Om mättnadsprocesser (Argos 1967). Jag tror den känsla många av oss har inför samhällsutvecklingens “kvalitetsförbättringar” är inte så lite av “rulla ut röda mattan och rulla in den bakom oss.” Asplunds funderingar kring mättnadsprocesser ger också ett intressant perspektiv: Så länge ett mode är fräscht, hävdar man sig på det hela taget bäst genom att ansluta sig till det. Först när det undergått en mättnadsprocess lönar det sig att träda fram med ett nytt program … Beatles förlorade i vissa grupper sin popularitet

Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important:

This could be interesting, too:

Lars Pålsson Syll writes ‘These brothers and sisters of mine’

Lars Pålsson Syll writes What we do in life echoes in eternity

Lars Pålsson Syll writes The man who never wavered — Alan Bates

Lars Pålsson Syll writes Wie Identitätspolitik die Demokratie gefährdet 

Johan AsplundEn av Sveriges främsta och mest uppslagsrika sociologer — Johan Asplund (1937-2018) har gått ur tiden.

När yours truly som ung student på 1970-talet läste några betyg i sociologi, var en av mina stora inspirationskällor Johan Asplunds underbara lilla klassiker Om mättnadsprocesser (Argos 1967).

Jag tror den känsla många av oss har inför samhällsutvecklingens “kvalitetsförbättringar” är inte så lite av “rulla ut röda mattan och rulla in den bakom oss.” Asplunds funderingar kring mättnadsprocesser ger också ett intressant perspektiv:

Så länge ett mode är fräscht, hävdar man sig på det hela taget bäst genom att ansluta sig till det. Först när det undergått en mättnadsprocess lönar det sig att träda fram med ett nytt program … Beatles förlorade i vissa grupper sin popularitet på just det sätt som all härlighet i regel förgår: genom mättnadsprocesser … [F]orskarleda är samma fenomen som mättnadsprocesser – hos råttor … [D]en extremt specialiserade vetenskapsmannen har endast en verksamhetsform, och mättnadsprocessen bör sålunda bli snabb. Han har också försatt sig i en situation, där han inte kan alternera sitt beteende … Ett samhälle utan mättnadsprocesser vore ett öde land, stelnat i en evig förnöjelse med sakernas nuvarande tillstånd. Det vore ett tusenårsrike.

Inte minst lärde mig Asplund hur nödvändig tidsdimensionen borde vara i ekonomisk teori, en lärdom jag tog med mig som ekonom och ekonomihistoriker. Det finns inga tidsoberoende preferenser.

Advertisements
Lars Pålsson Syll
Professor at Malmö University. Primary research interest - the philosophy, history and methodology of economics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *