Monday , May 6 2024
Home / Lars P. Syll / Var tog jämlikheten vägen?

Var tog jämlikheten vägen?

Summary:
Var tog jämlikheten vägen? Nya data från SCB visar att inkomstskillnaderna i Sverige har fortsatt öka. Gini-koefficienten som år 2005 låg på 0,27 har ökat till 0.32 år 2016. Det är den högsta noteringen sedan mätningarna startade.   Även andelen personer med “låg ekonomisk standard” har stigit från 10 procent år 2005 till 14 procent år 2016. Idag har de 10 procent av befolkningen som har högst inkomster lika stor andel av den totala disponibla inkomsten som de 50 procent av befolkningen som har lägst inkomster. Denna dystra bild av jämlikheten — i ett land som en gång i tiden var ett föredöme och det mest jämlika landet i världen — späs på ytterligare av data presenterade i en ny rapport från LO. I rapporten kan man visa på att den ekonomiska eliten — i

Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important:

This could be interesting, too:

Lars Pålsson Syll writes Susan Neiman on why left is not woke

Lars Pålsson Syll writes ‘These brothers and sisters of mine’

Lars Pålsson Syll writes What we do in life echoes in eternity

Lars Pålsson Syll writes The man who never wavered — Alan Bates

Var tog jämlikheten vägen?

Var tog jämlikheten vägen?Nya data från SCB visar att inkomstskillnaderna i Sverige har fortsatt öka. Gini-koefficienten som år 2005 låg på 0,27 har ökat till 0.32 år 2016. Det är den högsta noteringen sedan mätningarna startade.

 
Även andelen personer med “låg ekonomisk standard” har stigit från 10 procent år 2005 till 14 procent år 2016.

Idag har de 10 procent av befolkningen som har högst inkomster lika stor andel av den totala disponibla inkomsten som de 50 procent av befolkningen som har lägst inkomster.

Denna dystra bild av jämlikheten — i ett land som en gång i tiden var ett föredöme och det mest jämlika landet i världen — späs på ytterligare av data presenterade i en ny rapport från LO. I rapporten kan man visa på att den ekonomiska eliten — i LO:s datamaterial omfattande 50 verkställande direktörer på svenska storföretag — har en högre relativinkomst än någonsin tidigare. I genomsnitt ligger direktörernas  inkomster på en nivå motsvarande 55 industriarbetarlöner.

Vilken tur då att vi har en socialdemokratisk arbetarrörelseregering vid makten som gör allt vad den kan för att minska den accelererande ojämlikheten …

Advertisements
Lars Pålsson Syll
Professor at Malmö University. Primary research interest - the philosophy, history and methodology of economics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *