Saturday , May 4 2024
Home / Lars P. Syll / Veckans dumstrut — advokat Thomas Olsson

Veckans dumstrut — advokat Thomas Olsson

Summary:
Veckans dumstrut — advokat Thomas Olsson Slutsatsen måste därför bli att de som vill hindra återvändarna från att komma tillbaka till Sverige företräder djupt odemokratiska åsikter som grundar sig på en bristande respekt för människovärdet och de grundläggande principer som bär upp en demokratisk rättsstat. Det utgör givetvis ett demokratiskt problem, särskilt om de uppträder som representanter för demokratin, men odemokratiska åsikter ska alltid bemötas med demokratiska medel. Thomas Olsson/SvD När advokater som Thomas Olsson sätts att värna vår demokrati och människovärde är det lätt att bli mörkrädd. De som i handling visar att de inte respekterar andra människors rättigheter, kan inte räkna med att vi ska vara toleranta mot dem. De som med våld och

Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important:

This could be interesting, too:

Lars Pålsson Syll writes Susan Neiman on why left is not woke

Lars Pålsson Syll writes ‘These brothers and sisters of mine’

Lars Pålsson Syll writes What we do in life echoes in eternity

Lars Pålsson Syll writes The man who never wavered — Alan Bates

Veckans dumstrut — advokat Thomas Olsson

Veckans dumstrut — advokat Thomas OlssonSlutsatsen måste därför bli att de som vill hindra återvändarna från att komma tillbaka till Sverige företräder djupt odemokratiska åsikter som grundar sig på en bristande respekt för människovärdet och de grundläggande principer som bär upp en demokratisk rättsstat. Det utgör givetvis ett demokratiskt problem, särskilt om de uppträder som representanter för demokratin, men odemokratiska åsikter ska alltid bemötas med demokratiska medel.

Thomas Olsson/SvD

När advokater som Thomas Olsson sätts att värna vår demokrati och människovärde är det lätt att bli mörkrädd.

De som i handling visar att de inte respekterar andra människors rättigheter, kan inte räkna med att vi ska vara toleranta mot dem. De som med våld och terror vill tvinga andra människor att underordna sig den egna gruppens religion, ideologi eller ‘kultur’ är själva ansvariga för den intolerans de måste bemötas med.

Mot dem som i vårt samhälle vill tvinga andra att leva efter deras egna religiösa, kulturella eller ideologiska trosföreställningar och tabun, ska samhället vara intolerant. Mot dem som vill tvinga samhället att anpassa lagar och regler till den egna religionens, kulturens eller gruppens tolkningar, ska samhället vara intolerant. Mot dem som i handling är intoleranta ska vi inte vara toleranta.

Sverige ska vara ett öppet land. En del av världssamfundet.

Men det ska också vara ett land som slår fast att de landvinningar i termer av jämlikhet, öppenhet och tolerans som vi tillkämpat oss under sekler inte är förhandlingsbara.

Människor som medvetet väljer att ansluta sig till mördarsekter och terroristorganisationer som i handling och med våld är beredda att totalt åsidosätta och motarbeta de demokratins och det öppna samhällets landvinningar vi kämpat i århundraden för att uppnå — mot dem ska vi inte vara toleranta. Att de när de är besegrade sitter i tv och gråter och i efterhand bedyrar att de är ‘oskyldiga’ eller ‘ångrar sig’ ändrar inget. Inga tårfloder i världen kan skölja bort deras skuld. Kvinnor och män som reser ut i världen för att hjälpa terrorister att mörda, lemlästa, våldta och skända oskyldiga människor kan inte räkna med att vi ska vara toleranta.

Mot de intoleranta ska vi vara intoleranta.

Lars Pålsson Syll
Professor at Malmö University. Primary research interest - the philosophy, history and methodology of economics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *