Saturday , October 24 2020
Home / Lars P. Syll / Det svenska kränkthetspladdret

Det svenska kränkthetspladdret

Summary:
Vågade någon tala om för dig att du gjort ett dåligt arbete eller inte ansträngt dig nog? Fick du för dåliga betyg? Höll inte uppsatsen måttet? Det gör inget! För nu för tiden kan alla slö, slappa, lata och likgiltiga komma undan det egna ansvaret med tidens egen deus ex machina — de är kränkta. Simsalabim och problemet är inte längre deras utan den som hade fräckheten att våga påtala bristerna och undermåligheten. För mig är detta en källa till ständig irritation. Varför? Jo — främst — därför att dagens imbecilla tyckmyckentrutade kränkthetspladder är en skymf mot alla de som verkligen blir kränkta i vårt samhälle. Genom att urvattna begreppet ‘kränkthet’ till en totalt intetsägande psykologiserande fras med betydelse ‘jag tycker detta är jobbigt och gillar det inte’

Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important:

This could be interesting, too:

Lars Pålsson Syll writes Frankrikes sak är vår

Lars Pålsson Syll writes Dark Waters

Lars Pålsson Syll writes Les français et le vin

Lars Pålsson Syll writes Fascism

Vågade någon tala om för dig att du gjort ett dåligt arbete eller inte ansträngt dig nog? Fick du för dåliga betyg? Höll inte uppsatsen måttet? Det gör inget! För nu för tiden kan alla slö, slappa, lata och likgiltiga komma undan det egna ansvaret med tidens egen deus ex machina — de är kränkta. Simsalabim och problemet är inte längre deras utan den som hade fräckheten att våga påtala bristerna och undermåligheten.

För mig är detta en källa till ständig irritation. Varför? Jo — främst — därför att dagens imbecilla tyckmyckentrutade kränkthetspladder är en skymf mot alla de som verkligen blir kränkta i vårt samhälle. Genom att urvattna begreppet ‘kränkthet’ till en totalt intetsägande psykologiserande fras med betydelse ‘jag tycker detta är jobbigt och gillar det inte’ förlorar det den kraft och betydelse det en gång med rätta haft.
 
Det svenska kränkthetspladdret

Lars Pålsson Syll
Professor at Malmö University. Primary research interest - the philosophy, history and methodology of economics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *