Tuesday , April 23 2024
Home / Lars P. Syll / Civilisationskritiska reflektioner

Civilisationskritiska reflektioner

Summary:
Yours truly var för några år sedan inbjuden till en debatt på Handelshögskolan i Göteborg. Temat var tillväxt och miljö. Jag vet inte om jag lyckades övertyga alla som lyssnade om att det faktiskt är möjligt att leva bra och fullvärdiga liv utan att överkonsumera. De som till äventyrs inte övertygades av mina åberopade teoretiska inspirationskällor — Soddy, Georgeescu-Roegen och Boulding — kanske istället kan få sig åtminstone en tankeväckare av Nina Hedenius underbara — och via SvT:s Öppet arkiv numera nedladdningsbara — dokumentärfilm Gubben i stugan, som handlar om den pensionerade skogsarbetaren Ragnars enkla liv i Dalarnas finnskogar. I alla moderna människors liv behövs det tid för andhämtning och reflektion. Och ibland — när alla möjliga och omöjliga måsten och krav

Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important:

This could be interesting, too:

Lars Pålsson Syll writes The greatest of them all

Lars Pålsson Syll writes California dreaming (personal)

Lars Pålsson Syll writes Sadeness

Lars Pålsson Syll writes So’n Klugscheißer

Yours truly var för några år sedan inbjuden till en debatt på Handelshögskolan i Göteborg. Temat var tillväxt och miljö. Jag vet inte om jag lyckades övertyga alla som lyssnade om att det faktiskt är möjligt att leva bra och fullvärdiga liv utan att överkonsumera.

Civilisationskritiska reflektionerDe som till äventyrs inte övertygades av mina åberopade teoretiska inspirationskällor — Soddy, Georgeescu-Roegen och Boulding — kanske istället kan få sig åtminstone en tankeväckare av Nina Hedenius underbara — och via SvT:s Öppet arkiv numera nedladdningsbara — dokumentärfilm Gubben i stugan, som handlar om den pensionerade skogsarbetaren Ragnars enkla liv i Dalarnas finnskogar.

I alla moderna människors liv behövs det tid för andhämtning och reflektion. Och ibland — när alla möjliga och omöjliga måsten och krav från omgivningen bara blir för många och högljudda — kan det vara skönt att dra sig undan lite grand och slå av på takten för en stund.

Alla har vi väl olika sätt att göra det på. Själv brukar jag titta på just Gubben i stugan. 

Enkel och vacker civilisationkritik. Och en lisa för själen.

Lars Pålsson Syll
Professor at Malmö University. Primary research interest - the philosophy, history and methodology of economics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *