Sunday , April 28 2024
Home / Lars P. Syll / Den svenska ekonomijournalistikens erbarmlighet

Den svenska ekonomijournalistikens erbarmlighet

Summary:
Affärsbankerna är de opartiska expertbedömarna av den ekonomiska politiken. Men ska man väcka uppmärksamhet ska man vara näringslivets tankesmed. Det är de två mest självklara slutsatserna när svenska medier i måndags rapporterade om vårbudgeten. I en TT-artikel som publicerades redan under förmiddagen intervjuas Nordeas chefsekonom Annika Winsth och Swedbanks chefsekonom Mattias Persson, samt, sist i texten, dessutom Konjunkturinstitutets generaldirektör … Expertisen är hyggligt nöjd, visar det sig … Att det ser ut så här är inga nyheter. När tidningen Flamman 2019 granskade vilka ekonomer som intervjuats i 100 artiklar i pressen kom sex av tio från näringslivet, framför allt från arbetsgivarorganisationer, banker och försäkringsbolag. Det var tiofalt fler än från facken

Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important:

This could be interesting, too:

Lars Pålsson Syll writes ‘These brothers and sisters of mine’

Lars Pålsson Syll writes What we do in life echoes in eternity

Lars Pålsson Syll writes The man who never wavered — Alan Bates

Lars Pålsson Syll writes Wie Identitätspolitik die Demokratie gefährdet 

Affärsbankerna är de opartiska expertbedömarna av den ekonomiska politiken. Men ska man väcka uppmärksamhet ska man vara näringslivets tankesmed.

Det är de två mest självklara slutsatserna när svenska medier i måndags rapporterade om vårbudgeten.

Den svenska ekonomijournalistikens erbarmlighetI en TT-artikel som publicerades redan under förmiddagen intervjuas Nordeas chefsekonom Annika Winsth och Swedbanks chefsekonom Mattias Persson, samt, sist i texten, dessutom Konjunkturinstitutets generaldirektör … Expertisen är hyggligt nöjd, visar det sig …

Att det ser ut så här är inga nyheter. När tidningen Flamman 2019 granskade vilka ekonomer som intervjuats i 100 artiklar i pressen kom sex av tio från näringslivet, framför allt från arbetsgivarorganisationer, banker och försäkringsbolag. Det var tiofalt fler än från facken och deras närstående organisationer …

Det finns inget oskyldigt i detta. Genom kombinationen av mediernas eviga kärlek till bankekonomer och skickliga interventioner från Svenskt Näringsliv och Timbro, som uppenbarligen legat i startgroparna för detta, så förskjuts hela diskussionen åt höger. Vad skulle en ekonomhistoriker som Lovisa Broström eller en ekonom som Lars Pålsson Syll ha att säga om strategin att möta en galopperande inflation med enbart räntehöjningar? Det saknas inte kritiska röster — de syns bara inte …

Istället står vi nu här med en borgerlighet som både innehar regeringsmakten och dominerar rapporteringen av hur denna regeringsmakt utövas. Resultatet blir att den fråga som jag tar med mig från denna nyhetscykel är: ska man sänka skatterna nu eller sen?

Petter Larsson / Aftonbladet

Det är svårt att inte hålla med — sällan eller aldrig har man anledning vara nöjd med ekonomijournalistiken i press, radio och television. Ytterst få ekonomijournalister och börsanalytiker tar sitt jobb på allvar och bedriver ekonomisk journalistik värd namnet. De flesta av oss har därför sedan länge gett upp. Synd bara att allmänheten ska behöva nöja sig med det tyckmyckentrutade nonsens näringsliv och borgerlighet helt oemotsagt får basunera ut i medierna vecka efter vecka.

Lars Pålsson Syll
Professor at Malmö University. Primary research interest - the philosophy, history and methodology of economics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *