Wednesday , May 1 2024
Home / Lars P. Syll / Horace Engdahls nya försvarstal

Horace Engdahls nya försvarstal

Summary:
Horace Engdahls nya försvarstal En fiktiv dialog med en skotsk 1700-talsfilosof på spårvagnen genom Göteborg – det låter som en usel idé. Rentav pinsam. Men har man Horace Engdahls bildning, stil och värdighet kan man uppenbarligen förvandla ett sådant upplägg till en bladvändare. Värdigheten, förresten. Den är fortfarande sårad efter metoo-skandalen vid Svenska Akademien, där Engdahl försvarade sin vän Jean-Claude Arnaults rätt att leva ”vivörliv”. Efter de könspolitiska aforismerna i ”De obekymrade” kommer nu en ny form av undanglidande försvarstal: en essäsamling som propagerar för ett spirituellt snarare än moraliskt liv, där lyx inte är något att skämmas över … När Engdahl hävdar att ”moral är de andras känsla – omgivningens känsla, mängdens känsla”

Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important:

This could be interesting, too:

Lars Pålsson Syll writes Take it on the run

Lars Pålsson Syll writes I am I said

Lars Pålsson Syll writes The greatest of them all

Lars Pålsson Syll writes California dreaming (personal)

Horace Engdahls nya försvarstal

Recension: Det är ett nöje att läsa Horace Engdahl - DN.seEn fiktiv dialog med en skotsk 1700-talsfilosof på spårvagnen genom Göteborg – det låter som en usel idé. Rentav pinsam. Men har man Horace Engdahls bildning, stil och värdighet kan man uppenbarligen förvandla ett sådant upplägg till en bladvändare.

Värdigheten, förresten. Den är fortfarande sårad efter metoo-skandalen vid Svenska Akademien, där Engdahl försvarade sin vän Jean-Claude Arnaults rätt att leva ”vivörliv”. Efter de könspolitiska aforismerna i ”De obekymrade” kommer nu en ny form av undanglidande försvarstal: en essäsamling som propagerar för ett spirituellt snarare än moraliskt liv, där lyx inte är något att skämmas över …

När Engdahl hävdar att ”moral är de andras känsla – omgivningens känsla, mängdens känsla” och likställer ”att fälla moraliska domar” med ”att prata smörja” framstår det mest som ett uttryck för illa dold bitterhet mot samtiden.

Lyra Ekström

Om det, mot förmodan, fortfarande skulle råka föreligga minsta tvivel om vad fransk-inspirerad postmodernism leder till inom humaniora och samhällsvetenskap, är det bara att läsa Horace Engdahl. Så länge han har figurerat i media — på 1980- och 1990-talen mest i DN och Kris, numera oftast i en TV nära dig — har det signalerats att nu är det dags för obegripliga och tyckmyckentrutade ordkaskader med vilka det ska spinnas verbal och substanslös mumbo jumbo. I SVT:s granskning av turerna kring ‘kulturpersonligheten’ och Svenska Akademien trädde detta überpretto äntligen fram i all sin nakna ynklighet. Förhoppningsvis ska det väl äntligen snart bli slut på all vurm för låtsas-radikal fransk postmodernism i vårt avlånga land …

Horace Engdahls nya försvarstalJag avskyr människor med dålig ekonomi och gör mitt bästa för att undvika dem … Höjdpunkten är när de faller i gråt vid anblicken av den samlade mängden obetalda räkningar och skyhöga räntor på lättvindiga lån. När jag ser dessa dagdrömmande våp, längtar jag efter de riktiga människorna, de fattiga och de rika, som vet vilka de är och lever utan illusioner.

Horace Engdahl

Lars Pålsson Syll
Professor at Malmö University. Primary research interest - the philosophy, history and methodology of economics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *