Eurofanatiker försöker köra över folket igen Efter att ha misslyckats med att få in Sverige i euron på demokratisk väg försöker nu marknadsliberaler andra metoder. ”Jag ser inget behov av en ny folkomröstning om euron” säger Liberalernas ordförande Johan Pehrson … Syftet med demokrati är inte att folket alltid vet bäst. Det är att eliter alltid lider av grupptänk och hybris, och att någonting behövs för att hejda dem när de drar i väg med sina galna idéer. Demokrati är en radikal kraft, men den har också konservatismens trygga drag: förmågan att tänka efter innan man tar förhastade beslut. Att rätta till misstag. Att inte riva ner och förstöra saker innan man funderar på om de fyller en funktion. Det är värt att försvara. Max Jerneck Euron har avlägsnat
Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important: Economics
This could be interesting, too:
Lars Pålsson Syll writes Andreas Cervenka och den svenska bostadsbubblan
Lars Pålsson Syll writes Debunking the balanced budget superstition
Lars Pålsson Syll writes How inequality causes financial crises
Lars Pålsson Syll writes Income inequality and the saving glut of the rich
Eurofanatiker försöker köra över folket igen
Efter att ha misslyckats med att få in Sverige i euron på demokratisk väg försöker nu marknadsliberaler andra metoder.
”Jag ser inget behov av en ny folkomröstning om euron” säger Liberalernas ordförande Johan Pehrson …
Syftet med demokrati är inte att folket alltid vet bäst. Det är att eliter alltid lider av grupptänk och hybris, och att någonting behövs för att hejda dem när de drar i väg med sina galna idéer.
Demokrati är en radikal kraft, men den har också konservatismens trygga drag: förmågan att tänka efter innan man tar förhastade beslut. Att rätta till misstag. Att inte riva ner och förstöra saker innan man funderar på om de fyller en funktion. Det är värt att försvara.
Euron har avlägsnat möjligheten för nationella regeringar att hantera sina ekonomier på ett meningsfullt sätt — och i Italien, Spanien, Portugal och Grekland för några år sedan var folket tvungna att betala de verkliga kostnaderna för dess huvudlösa åtstramningspolitik.
Utvecklingen av de upprepade ekonomiska kriserna i Euroland har — som yours truly påpekade i en offentlig föreläsning redan för tio år sedan — visat bortom allt tvivel att euron inte bara är ett ekonomiskt projekt, utan lika mycket ett politiskt. Det som den neoliberala revolutionen under 1980- och 1990-talet inte lyckades åstadkomma, ska nu euron tvinga på dem.
Men vill Europas folk verkligen beröva sig själva ekonomisk autonomi, tvingas acceptera lägre löner och skära ned på socialvården vid minsta tecken på ekonomisk nöd? Är ökande inkomstklyftor och en federal överstat verkligen det våra drömmar är gjorda av? Jag tvivlar.
Historien borde avskräcka. Under 1930-talet kom våra ekonomier inte ur depressionen förrän dåtidens dårskap, guldmyntfoten, slängdes på historiens sophög. Förhoppningsvis kommer euron snart att följa efter.
Ekonomer har en tendens att bli förtrollade av sina teorier och modeller och glömmer att bakom siffrorna och abstraktionerna finns en verklig värld med verkliga människor. Verkliga människor som får betala dyrt för felaktiga doktriner och rekommendationer.
Låt oss tala, och tala tydligt.
Demokrati är något vi ska vara stolta över. Vi har inte fått den gratis. Vi har fått kämpa för den. Den måste oupphörligen försvaras och erövras.
Europas medborgare accepterar inte att det politiska etablissemanget begår våldtäk på vår demokrati. Principen måste vara enkel — när folket berörs direkt ska det också tillfrågas direkt. Om den ekonomiska dårskapen EMU ska utvidgas eller omvandlas till en fiskal union ska folket också tillfrågas direkt — för demokratins skull!