Tuesday , November 5 2024
Home / Lars P. Syll / Dags för synvända i statsskuldspolitiken

Dags för synvända i statsskuldspolitiken

Summary:
Yours truly och ekonomihistorikerna Lars Ahnland och Rodney Edvinsson hade i lördagens Svenska Dagbladet en artikel om behovet av en synvända i statskuldspolitiken: I normalfallet är det en risk att inflationen ökar om en stat finansierar sig genom att trycka pengar. Men i dag är högre inflationstakt inte ett hot, utan en välsignelse. Man kan likna inflationen i ekonomin vid blodomloppet hos en människa. Cirkulationen av pengar är det som håller den ekonomiska aktiviteten vid liv. Liksom människors hälsa hotas av både för högt och för lågt blodtryck, hotas ekonomins hälsa av för hög och för låg inflation … Sverige är i ett särskilt gynnsamt läge. Den ­svenska utlandsskulden är mycket liten. I fjol var den endast cirka 7 procent av BNP. Det begränsar starkt risken för att valutaspekulanter skulle sänka den svenska kronan genom att dumpa statspapper och därmed blåsa upp utlandsskuldens värde. I regel har statsskuldens storlek sällan i sig varit någon avgörande orsak bakom ekonomiska kriser. Snarare har den varit ett symtom på att vi befunnit oss i kris – en kris som med stor sannolikhet blivit ännu värre om inte underskotten i de offentliga finan­serna fått öka. Med tanke på de stora utmaningar som Sverige står inför så ter sig talet om ansvar för statsbudgeten som oansvarigt. Det finns inget självändamål i det.

Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important:

This could be interesting, too:

Lars Pålsson Syll writes Daniel Waldenströms rappakalja om ojämlikheten

Peter Radford writes AJR, Nobel, and prompt engineering

Lars Pålsson Syll writes MMT explained

Lars Pålsson Syll writes Statens finanser funkar inte som du tror

Yours truly och ekonomihistorikerna Lars Ahnland och Rodney Edvinsson hade i lördagens Svenska Dagbladet en artikel om behovet av en synvända i statskuldspolitiken:

I normalfallet är det en risk att inflationen ökar om en stat finansierar sig genom att trycka pengar. Men i dag är högre inflationstakt inte ett hot, utan en välsignelse. Man kan likna inflationen i ekonomin vid blodomloppet hos en människa. Cirkulationen av pengar är det som håller den ekonomiska aktiviteten vid liv. Liksom människors hälsa hotas av både för högt och för lågt blodtryck, hotas ekonomins hälsa av för hög och för låg inflation …

Dags för synvända i statsskuldspolitiken

Sverige är i ett särskilt gynnsamt läge. Den ­svenska utlandsskulden är mycket liten. I fjol var den endast cirka 7 procent av BNP. Det begränsar starkt risken för att valutaspekulanter skulle sänka den svenska kronan genom att dumpa statspapper och därmed blåsa upp utlandsskuldens värde.

I regel har statsskuldens storlek sällan i sig varit någon avgörande orsak bakom ekonomiska kriser. Snarare har den varit ett symtom på att vi befunnit oss i kris – en kris som med stor sannolikhet blivit ännu värre om inte underskotten i de offentliga finan­serna fått öka.

Med tanke på de stora utmaningar som Sverige står inför så ter sig talet om ansvar för statsbudgeten som oansvarigt. Det finns inget självändamål i det. I stället för att ”värna om statsfinanserna” borde rege­ringen göra det den är ämnad att göra – värna om samhällets framtid och ta sig an de stora ut­maningar vi står inför.

Lars Pålsson Syll
Professor at Malmö University. Primary research interest - the philosophy, history and methodology of economics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *