Tuesday , May 21 2024
Home / Lars P. Syll / Nonsensforskning

Nonsensforskning

Summary:
I Filosofiska rummet diskuterade Mats Alvesson, Ebba Lisberg Jensen och Tapio Salonen förra veckan kvaliteten på samhällsvetenskaplig forskning. Mycket av dagens samhällsforskning är meningslöst nonsens. Anledningarna till detta är så klart många, men en viktig faktor är att det inom akademin nuförtiden är så viktigt att producera mycket snarare än bra och betydelsefull forskning. En riktigt bra bok eller artikel väger lätt mot tio mer eller mindre ointressanta och irrelevanta nonsensartiklar publicerade i någon ‘vetenskaplig’ tidskrift när man söker tjänster eller försöker meritera sig. Resutaltet blir att det i bästa fall är en av hundra artiklar som läses av mer än de närmast sörjande och har någon i verklig mening nytt, intressant och betydelsefullt att säga. Resten är

Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important:

This could be interesting, too:

Lars Pålsson Syll writes Nu är det dags ta farväl av reformpedagogiken

Lars Pålsson Syll writes The Swedish for-profit ‘free’ school disaster

Lars Pålsson Syll writes Friskolorna och betygsinflationen

Lars Pålsson Syll writes Kvantitet framför kvalitet i den högre utbildningen

I Filosofiska rummet diskuterade Mats Alvesson, Ebba Lisberg Jensen och Tapio Salonen förra veckan kvaliteten på samhällsvetenskaplig forskning.

NonsensforskningMycket av dagens samhällsforskning är meningslöst nonsens. Anledningarna till detta är så klart många, men en viktig faktor är att det inom akademin nuförtiden är så viktigt att producera mycket snarare än bra och betydelsefull forskning. En riktigt bra bok eller artikel väger lätt mot tio mer eller mindre ointressanta och irrelevanta nonsensartiklar publicerade i någon ‘vetenskaplig’ tidskrift när man söker tjänster eller försöker meritera sig. Resutaltet blir att det i bästa fall är en av hundra artiklar som läses av mer än de närmast sörjande och har någon i verklig mening nytt, intressant och betydelsefullt att säga. Resten är nonsens som hör hemma i papperskorgen.

Advertisements
Lars Pålsson Syll
Professor at Malmö University. Primary research interest - the philosophy, history and methodology of economics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *