Tuesday , May 7 2024
Home / Lars P. Syll / Ann Pettifor om den svenska åtstramningspolitiken

Ann Pettifor om den svenska åtstramningspolitiken

Summary:
Ann Pettifor beskriver de regleringar som har gjorts av finanssektorn sedan finanskrisen 2008 som marginella och att det snarast blivit enklare att bedriva bankverksamhet sedan dess eftersom regeringar har utökat sina garantier om banker går omkull. Vad beror det på att politiker inte har reglerat hårdare? – En del av svaret är att Wall Street har stora pengar i sina fickor och mutade tillsynsmyndigheterna. Den andra delen av svaret är att ekonomerna som arbetade med det här inte förstod inte systemet vilket gjorde det svårt att reglera. En tredje orsak är att politiker och allmänheten inte förstod vad som hände. Misslyckandet med att förstå frågan både politiskt och akademiskt gjorde att vi inte lyckades hantera det här. – Det har mixtrats lite i marginalerna med villkoren

Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important:

This could be interesting, too:

Lars Pålsson Syll writes Vägval i finanspolitiken

Lars Pålsson Syll writes Economics — a dismal and harmful science

Lars Pålsson Syll writes The non-existence of economic laws

Lars Pålsson Syll writes Cutting-edge macroeconomics …

Ann Pettifor om den svenska åtstramningspolitikenAnn Pettifor beskriver de regleringar som har gjorts av finanssektorn sedan finanskrisen 2008 som marginella och att det snarast blivit enklare att bedriva bankverksamhet sedan dess eftersom regeringar har utökat sina garantier om banker går omkull. Vad beror det på att politiker inte har reglerat hårdare?

– En del av svaret är att Wall Street har stora pengar i sina fickor och mutade tillsynsmyndigheterna. Den andra delen av svaret är att ekonomerna som arbetade med det här inte förstod inte systemet vilket gjorde det svårt att reglera. En tredje orsak är att politiker och allmänheten inte förstod vad som hände. Misslyckandet med att förstå frågan både politiskt och akademiskt gjorde att vi inte lyckades hantera det här.

– Det har mixtrats lite i marginalerna med villkoren för storbankerna. Resultatet är att allt mer verksamhet har flyttat till skuggbanksystemet. Vi vet att tillsynsmyndigheterna vet att de inte vet vad som händer i den sektorn …

– Pengar har inget värde! Det man vill göra är att omvandla pengar till tillgångar som ger inkomster. Om man investerar i fastigheter kan man få både värdet av tillgången och inkomst varje månad om man hyr ut den. Man vill gärna investera i statsobligationer som ger avkastning år för år. Problemet är att på grund av åtstramningspolitik och att staten drar ned på investeringar rådet det brist på säkra tillgångar. Därför flödar pengar från statspapper, in i konst, fastigheter och travhästar och höjer priserna på dem. Det finns ingenstans för alla dessa pengar att ta vägen. Att länder som Sverige inte ger ut statspapper, och att en skuldkris gör att varken företag eller vanliga människor investerar, förvärra det hela. Det genererar inga inkomster; ekonomin krymper, priser faller. Det gör att Riksbanken inte kan höja räntan.

– Sammantaget ger det här förutsättningar för en kris – deflation, svag ekonomi, låga löneökningar, som gör att människor inte har tillräckligt med pengar för att återbetala sina skulder. Åtstramningar förvärrar obalanser. Jag hör ekonomer i USA och övriga världen skrika på Europa: ni måste börja investera! Främst riktar de sig till Tyskland, men uppmaningen gäller också Sverige. Åtstramningsideologin här är farlig.

Dagens Arena

Lars Pålsson Syll
Professor at Malmö University. Primary research interest - the philosophy, history and methodology of economics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *