Wednesday , November 6 2024
Home / Lars P. Syll / Friskolorna och sekretessen

Friskolorna och sekretessen

Summary:
SCB kommer inte längre lämna ut uppgifter om friskolor med hänvisning till att det kan skada företagens affärsverksamhet. Nationalekonomen och skolforskaren Jonas Vlachos reagerar starkt på beslutet. – Om centrala uppgifter om skolor anses strida mot lagstiftning om affärshemligheter måste man ställa sig frågan om det ens går att ha företag som skolhuvudmän, säger Jonas Vlachos. Efter en omprövning av sekretesslagstiftningen har SCB bestämt sig för att inte längre lämna ut uppgifter om friskolor. Det kan handla om uppgifter som elevernas betyg, hur många som går ut, och hur detta förhåller sig till elevsammansättningen på skolan. Uppgifter som alltså kan vara vägledande för de familjer som vill välja skola åt sina barn. Eftersom detta kan påverka skolföretagens ekonomi kan

Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important:

This could be interesting, too:

Lars Pålsson Syll writes Evidensmonstret i svensk skola

Lars Pålsson Syll writes Lärarutbildningarnas haveri

Lars Pålsson Syll writes Mervärdesmått i skolan

Lars Pålsson Syll writes Another brick in the wall

SCB kommer inte längre lämna ut uppgifter om friskolor med hänvisning till att det kan skada företagens affärsverksamhet. Nationalekonomen och skolforskaren Jonas Vlachos reagerar starkt på beslutet.

Friskolorna och sekretessen– Om centrala uppgifter om skolor anses strida mot lagstiftning om affärshemligheter måste man ställa sig frågan om det ens går att ha företag som skolhuvudmän, säger Jonas Vlachos.

Efter en omprövning av sekretesslagstiftningen har SCB bestämt sig för att inte längre lämna ut uppgifter om friskolor. Det kan handla om uppgifter som elevernas betyg, hur många som går ut, och hur detta förhåller sig till elevsammansättningen på skolan. Uppgifter som alltså kan vara vägledande för de familjer som vill välja skola åt sina barn. Eftersom detta kan påverka skolföretagens ekonomi kan det vara skadligt att lämna ut uppgifterna – och då omfattas de av SCB:s statistiksekretess, resonerar myndigheten …

– Det blir ett skolmarknadens moment 22 – i och med att vi har en skolmarknad kan vi inte offentliggöra uppgifterna. Men vän av skolmarknad säger att vi måste offentliggöra dem eftersom vi har en skolmarknad. SCB:s resonemang är inte orimligt – uppgifterna är konkurrenspåverkande – men däremot kan man ju tycka att resultatet blir absurt, säger Jonas Vlachos.

SvT

Det system vi har i Sverige med vinstdrivande skolor leder till att våra skolor blir allt mindre likvärdiga — vilket i sin tur bidrar till allt sämre resultat.

Vi vet idag att friskolor driver på olika former av etnisk och social segregation, påfallande ofta har låg lärartäthet och dåliga skolresultat, och i grund och botten sviker resurssvaga elever. Att dessa verksamheter ska premieras med att utan insyn och i skydd av sekretess få plocka ut vinster på våra skattepengar är djupt stötande.

Lars Pålsson Syll
Professor at Malmö University. Primary research interest - the philosophy, history and methodology of economics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *