Tuesday , March 26 2019
Home / Lars P. Syll / Mediernas ensidiga ekonomirapportering

Mediernas ensidiga ekonomirapportering

Summary:
När svenska medier vill veta något om ekonomi frågar de Arturo Arques.Han är privatekonom på en storbank och när tidningen Flamman i förra veckan (4 jan) granskade vilka ekonomer som citeras i 100 artiklar i svensk press är han kårens mest pratsamma stjärna … Sex av tio intervjuade ekonomer kommer från näringslivet, framför allt från arbetsgivarorganisationer, banker och försäkringsbolag. Det är tiofalt fler än från facken och deras närstående organisationer, till exempel tankesmedjor. En sådan dominans formar naturligtvis själva idén om det sunda förnuftet, om vad som är möjligt, önskvärt och naturligt – och vad som är udda och galet. Vi får också, som nationalekonomen Lars Pålsson Syll säger till Flamman, en falsk bild av att ekonomkåren är enig och i förlängningen att

Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important:

This could be interesting, too:

Lars Pålsson Syll writes Use ECB’s money-creation capacity to support environmental projects

Lars Pålsson Syll writes Nein — der Gender-Pay-Gap ist kein Mythos

Lars Pålsson Syll writes The rational expectations putsch

Lars Pålsson Syll writes Rybin Male Choir

När svenska medier vill veta något om ekonomi frågar de Arturo Arques.Han är privatekonom på en storbank och när tidningen Flamman i förra veckan (4 jan) granskade vilka ekonomer som citeras i 100 artiklar i svensk press är han kårens mest pratsamma stjärna …

Mediernas ensidiga ekonomirapporteringSex av tio intervjuade ekonomer kommer från näringslivet, framför allt från arbetsgivarorganisationer, banker och försäkringsbolag. Det är tiofalt fler än från facken och deras närstående organisationer, till exempel tankesmedjor.

En sådan dominans formar naturligtvis själva idén om det sunda förnuftet, om vad som är möjligt, önskvärt och naturligt – och vad som är udda och galet. Vi får också, som nationalekonomen Lars Pålsson Syll säger till Flamman, en falsk bild av att ekonomkåren är enig och i förlängningen att ekonomi är ett nästan naturvetenskapligt ämne, vars grundsatser inte kan ifrågasättas.

Visst, ekonomerna kan säkert vara klädsamt oeniga i detaljer, men det är knappast någon djärv gissning att inte en enda av dem propagerar för fyra dagars arbetsvecka, nolltillväxt, nationalisering av storbankerna eller konfiskatoriska förmögenhetsskatter.

Det är liksom inte det de får betalt för.

Petter Larsson/Aftonbladet

Lars Pålsson Syll
Professor at Malmö University. Primary research interest - the philosophy, history and methodology of economics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *