Statistik — vår tids religion Ingen tvekan råder om att ett helt annat ämne tagit över kontrollen när det gäller utbildningen i vetenskaplig metod inom nästan hela fältet, nämligen statistiken … Värdet hos det statistiska regelsystemet skall naturligtvis inte ifrågasättas, men det skall inte förglömmas att även andra former av reflektion odlas i vetenskapslandet. Inget enskilt ämne kan göra anspråk på hegemoni … John Maynard Keynes … pekar på något som kan kallas ‘kausal spridning.’ För att få människokunskap behöver den unga människan träffa människor av skilda slag … Detta förefaller helt uppenbart, men synpunkten har knappast släppts in i en lärobok i statistik. Där gäller inte den kvalitativa rikedomen, utan endast den kvantitativa. Keynes däremot
Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important: Statistics & Econometrics
This could be interesting, too:
Lars Pålsson Syll writes What statistics teachers get wrong!
Lars Pålsson Syll writes Statistical uncertainty
Lars Pålsson Syll writes The dangers of using pernicious fictions in statistics
Lars Pålsson Syll writes Interpreting confidence intervals
Statistik — vår tids religion
Ingen tvekan råder om att ett helt annat ämne tagit över kontrollen när det gäller utbildningen i vetenskaplig metod inom nästan hela fältet, nämligen statistiken … Värdet hos det statistiska regelsystemet skall naturligtvis inte ifrågasättas, men det skall inte förglömmas att även andra former av reflektion odlas i vetenskapslandet. Inget enskilt ämne kan göra anspråk på hegemoni …
John Maynard Keynes … pekar på något som kan kallas ‘kausal spridning.’ För att få människokunskap behöver den unga människan träffa människor av skilda slag … Detta förefaller helt uppenbart, men synpunkten har knappast släppts in i en lärobok i statistik. Där gäller inte den kvalitativa rikedomen, utan endast den kvantitativa. Keynes däremot säger helt ogenerat att antalet granskade fall inte är av någon större betydelse … Den som bedömer trovärdighet vill kanske se på sannolikhetssiffran som det avgörande. Men siffran har ibland ett bristfälligt underlag och då är den inte mycket värd. När bedömaren får tag i extra material kanske slutsatserna vänds upp och ned. Risken för detta måste också tas med i beräkningen.
När yours truly läste filosofi och matematisk logik i Lund på 1980-talet var Sören Halldén en stor inspirationskälla. Det är han fortfarande.