Saturday , April 27 2024
Home / Lars P. Syll / Veckans dumstrut

Veckans dumstrut

Summary:
I programmet Ekdal och Ekdal häromkvällen fick Sveriges finansminister — Magdalena Andersson — på bästa sändningstid möjlighet förklara hur vi ska kunna minska klyftorna i Sverige. Till min — och säkert flera andras — stora förvåning verkade fru Andersson vara mest intresserad av att försöka frammåla en bild av att problemen egentligen inte är så stora eftersom socialdemokratin har hållit den ‘svenska modellen’ — för att i grunden skapa ett jämlikt samhälle — levande: 1 Alla ska ha ett arbete med löner som man kan leva på. 2 De rikas och fattigas barn ska gå i lika bra skolor, och de rika och fattiga ha samma tillgång till bra vård och omsorg. 3 Ett progressivt skattesystem ska bidra till att omfördela resurser från rika till mindre välbeställda. Herre du milde! Och detta

Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important: ,

This could be interesting, too:

Lars Pålsson Syll writes The non-existence of economic laws

Lars Pålsson Syll writes Cutting-edge macroeconomics …

Lars Pålsson Syll writes Tourism — a critical perspective

Lars Pålsson Syll writes Eurofanatiker försöker köra över folket igen

Veckans dumstrutI programmet Ekdal och Ekdal häromkvällen fick Sveriges finansminister — Magdalena Andersson — på bästa sändningstid möjlighet förklara hur vi ska kunna minska klyftorna i Sverige. Till min — och säkert flera andras — stora förvåning verkade fru Andersson vara mest intresserad av att försöka frammåla en bild av att problemen egentligen inte är så stora eftersom socialdemokratin har hållit den ‘svenska modellen’ — för att i grunden skapa ett jämlikt samhälle — levande:

1 Alla ska ha ett arbete med löner som man kan leva på.

2 De rikas och fattigas barn ska gå i lika bra skolor, och de rika och fattiga ha samma tillgång till bra vård och omsorg.

3 Ett progressivt skattesystem ska bidra till att omfördela resurser från rika till mindre välbeställda.

Veckans dumstrutHerre du milde! Och detta grodors plums och ankors plask ska man behöva lyssna till år 2019. Man tager sig för pannan!

Snacka går ju alltid, men det är ändå bättre om man vet vad man pratar om. Så här ser det nämligen ut:

1 Sverige har idag en arbetslöshet på 6%  (för ungdomar 14%) — långt över de nivåer vi när vi verkligen hade en ‘svensk modell’ brukade betrakta som acceptabla.

2 Sverige har idag — som skolverket, skolinspektionen och mängder av internationella rapporter och jämförelser gång på gång visat — en skola som är mer segregerad än någonsin. Senast i förra veckan kunde SvT berätta om vilka förödande konsekvenser friskolor och ett kommunalt huvudmannaskap för skolan får för samhället.

Veckans dumstrut3 I Sverige utgör idag av de samlade skatteintäkterna den progressiva skatten (inkomstskatten) för dem som tjänar mer än 40 000 kronor i månaden bara några enstaka procent av de totala skatteintäkterna. Om något har vi idag snarare ett regressivt skattesystem — ju högre inkomst och förmögenhet folk har, desto mindre betalar de i skatt.

Faktakoll är inte så dåligt och man kan ju tycka att det borde vara en självklarhet för en finansminister. Ska vi klara av att göra något åt den ökade ojämlikheten har vi nog tyvärr inte så mycket att hämta hos politiker som verkar ha noll koll på hur verkligheten ser ut.

Lars Pålsson Syll
Professor at Malmö University. Primary research interest - the philosophy, history and methodology of economics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *