Thursday , May 2 2024
Home / Lars P. Syll / Veckans dumstrut — finansminister Magdalena Andersson

Veckans dumstrut — finansminister Magdalena Andersson

Summary:
Veckans dumstrut — finansminister Magdalena Andersson Redan nu frågar sig ekonomer vilka motiv regeringen har för att inte satsa mer och låna mer, särskilt som räntorna ligger under nollpunkten och alla ser att Sverige behöver rejäla investeringar i allt från infrastruktur till vård och välfärd. Men en intervju med affärstidningen Bloomberg har dock finansminister Magdalena Andersson sagt att hon kommer att ha en bra förklaring till att hon inte öppnat plånboken. Det blir spännande att höra den, inte minst för socialdemokratiska politiker och väljare runt om i landet. De lär inte vara nöjda med skicket på vägarna, längden på vårdköerna eller storlekarna på förskolans barngrupper. Att socialförsäkringarna inte håller måttet, tågen står stilla, pensionerna

Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important:

This could be interesting, too:

Lars Pålsson Syll writes Economics — a dismal and harmful science

Lars Pålsson Syll writes The non-existence of economic laws

Lars Pålsson Syll writes Cutting-edge macroeconomics …

Lars Pålsson Syll writes Tourism — a critical perspective

Veckans dumstrut — finansminister Magdalena Andersson

Redan nu frågar sig ekonomer vilka motiv regeringen har för att inte satsa mer och låna mer, särskilt som räntorna ligger under nollpunkten och alla ser att Sverige behöver rejäla investeringar i allt från infrastruktur till vård och välfärd.

Veckans dumstrut — finansminister Magdalena AnderssonMen en intervju med affärstidningen Bloomberg har dock finansminister Magdalena Andersson sagt att hon kommer att ha en bra förklaring till att hon inte öppnat plånboken. Det blir spännande att höra den, inte minst för socialdemokratiska politiker och väljare runt om i landet.

De lär inte vara nöjda med skicket på vägarna, längden på vårdköerna eller storlekarna på förskolans barngrupper. Att socialförsäkringarna inte håller måttet, tågen står stilla, pensionerna är låga och ungdomarna inte har någonstans att bo jublar ingen över …

Frågan Magdalena Andersson till slut måste svara på är varför en socialdemokratiskt ledd regering under fem år låtit bli att göra av med pengar, trots att alla sett att behoven finns.

Daniel Swedin / Aftonbladet

Det verkar än en gång som om före detta studenter från Handelshögskolan i Stockholm har rejäla kunskapsluckor. Kanske borde man sluta lära ut monetaristiskt Chicago-nonsens från 70-talet och istället följa med i teoriutvecklingen. Lite ‘functional finance’ och MMT kanske inte skulle skada även på maktelitens lekskola …

Den ­svenska utlandsskulden är historiskt låg och statsskulden ligger snart under 30%.

Ett lands statsskuld är sällan en orsak till ekonomisk kris, utan snarare ett symtom på en kris som sannolikt blir om inte underskotten i de offentliga finan­serna får öka.

Med tanke på de stora utmaningar som Sverige står inför är finansministerns tal om ansvar för statsbudgeten minst sagt oansvarigt. I stället för att ”värna om statsfinanserna” borde rege­ringen se till att värna om samhällets framtid.

Lars Pålsson Syll
Professor at Malmö University. Primary research interest - the philosophy, history and methodology of economics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *