De börsnoterade friskolorna fortsatte att växa snabbt under förra året. Sammanlagt gjorde de noterade friskoleföretagen en vinst på 639 miljoner kronor under 2019. 2019 var ett starkt år för de börsnoterade friskolorna, åtminstone när det gäller tillväxt. Efter att både Internationella Engelska Skolan och Academedia nu lämnat sina kvartalsrapporter visar det sig att företagen under 2019 ökade sin omsättning med 10 respektive 6 procent. Omkring 110 000 svenska elever går nu i någon av de båda skolornas grund- eller gymnasieskolor. Det är 4 procent fler än året innan. Jätten Academedia, som omsatte drygt 12 miljarder kronor förra året, rapporterade en vinst på 470 miljoner kronor efter skatt. Det var något bättre än året innan. Även Engelska Skolan stärker sitt resultat, från
Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important: Education & School
This could be interesting, too:
Lars Pålsson Syll writes Evidensmonstret i svensk skola
Lars Pålsson Syll writes Lärarutbildningarnas haveri
Lars Pålsson Syll writes Mervärdesmått i skolan
Lars Pålsson Syll writes Another brick in the wall
De börsnoterade friskolorna fortsatte att växa snabbt under förra året. Sammanlagt gjorde de noterade friskoleföretagen en vinst på 639 miljoner kronor under 2019.
2019 var ett starkt år för de börsnoterade friskolorna, åtminstone när det gäller tillväxt. Efter att både Internationella Engelska Skolan och Academedia nu lämnat sina kvartalsrapporter visar det sig att företagen under 2019 ökade sin omsättning med 10 respektive 6 procent.
Omkring 110 000 svenska elever går nu i någon av de båda skolornas grund- eller gymnasieskolor. Det är 4 procent fler än året innan.
Jätten Academedia, som omsatte drygt 12 miljarder kronor förra året, rapporterade en vinst på 470 miljoner kronor efter skatt. Det var något bättre än året innan.
Även Engelska Skolan stärker sitt resultat, från 115 till 169 miljoner, rensat för extraordinära poster. En förklaring till Engelska Skolans bättre resultat är att lönerna inte ökat lika snabbt som den skolpeng som kommunerna betalar ut.
I Sverige år 2020 låter vi friskolekoncerner med undermålig verksamhet få plocka ut skyhöga vinster — vinster som den svenska staten gladeligen låter dessa koncerner ta av vår skattefinansierade skolpeng.
Vi vet idag att friskolor driver på olika former av etnisk och social segregation, påfallande ofta har låg lärartäthet och dåliga skolresultat, och i grund och botten sviker resurssvaga elever. Att dessa välfärdsplundrande verksamheter ska premieras med att få plocka ut vinster på våra skattepengar är djupt stötande. I ett samhälle präglat av jämlikhet, solidaritet och demokrati borde det vara självklart att skattefinansierade skolor inte ska få drivas med vinst och vinstutdelning som främsta ledstjärnor.
Sverige är internationellt unikt genom att tillåta vinstuttag i friskolor. En lagändring skulle här innebära att Sverige i likhet med andra länder omöjliggör vinstutdelning på friskolor finansierade med offentliga medel. Detta skulle också innebära att vi får en lagstiftning som går hand i hand med vad en överväldigande majoritet av svenska folket tycker.
Inte nog med att friskolekoncerner lägger beslag på våra skattepengar. För att stärka sina positioner på marknaden väljer friskolor systematiskt också att sätta glädjebetyg för att falskeligen ge sken av att det i dessa skolor går ut elever med högre kunskaper än i andra. I friskolekoncernernas värld urholkas betygen för att istället bli ett sätt att fuska till sig fördelar på. Värst av alla dessa friskolor är Kunskapsskolan och Internationella Engelska skolan.
Dessa skojare och fifflare har alldeles för länge tillåtits underminera svensk skola. Nu är det dags för politikerna — som aktivt och/eller genom ren flathet har gjort denna skandal möjlig i snart trettio år — att visa lite samhällsansvar och se till att Sverige blir av med den skamfläck som stavas friskolor.