Saturday , April 20 2024
Home / Lars P. Syll / Så här vi löser dagens skolproblem

Så här vi löser dagens skolproblem

Summary:
Så här vi löser dagens skolproblem Ända sedan folkskolans införande 1842 har likvärdigheten och det kompensatoriska uppdraget varit skolans hörnstenar. Och visst var kommunaliseringen av skolan i början på 1990-talet en stor bov i dramat till den ökade ojämlikheten som vi ser i dag … Skolan skulle moderniseras och värdeord som ”effektivitet” och ”individualisering” blev viktigare än likvärdighet och kompensation. Med facit i hand är det uppenbart att kommunaliseringen i den anda som rådde var ogenomtänkt. Men det vore naivt att tro att ett återförstatligande i sig skulle rätta till alla de fel som decentraliseringen av skolan lett till … Att förstatliga skolan är ett förslag, men det går arm i arm med andra kompletterande reformer … Att avveckla det

Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important:

This could be interesting, too:

Lars Pålsson Syll writes The Swedish for-profit ‘free’ school disaster

Lars Pålsson Syll writes Friskolorna och betygsinflationen

Lars Pålsson Syll writes Kvantitet framför kvalitet i den högre utbildningen

Lars Pålsson Syll writes Mobileländet i svensk skola

Så här vi löser dagens skolproblem

Ända sedan folkskolans införande 1842 har likvärdigheten och det kompensatoriska uppdraget varit skolans hörnstenar.

Så här vi löser dagens skolproblem Och visst var kommunaliseringen av skolan i början på 1990-talet en stor bov i dramat till den ökade ojämlikheten som vi ser i dag … Skolan skulle moderniseras och värdeord som ”effektivitet” och ”individualisering” blev viktigare än likvärdighet och kompensation.

Med facit i hand är det uppenbart att kommunaliseringen i den anda som rådde var ogenomtänkt.

Men det vore naivt att tro att ett återförstatligande i sig skulle rätta till alla de fel som decentraliseringen av skolan lett till … Att förstatliga skolan är ett förslag, men det går arm i arm med andra kompletterande reformer … Att avveckla det fria skolvalet är ett annat, vilket är ett viktigt steg på vägen för att motarbeta skolsegregationen. Men viktigast av allt är förslaget att förbjuda alla former av vinstdrivande skolor.

Lina Stenberg/Arbetet

Beslutet att släppa in vinstdrivande företag i välfärdssektorn har varit ett dyrköpt misstag. Sedan Chile på skolområdet satte stopp för detta för ett par år sedan är Sverige nu det enda land i världen som accepterar vinstintresse i skattefinansierade skolor. Kan Chile rätta till misstag så borde vi också kunna!

Grundfrågan är inte om skattefinansierade privata företag ska få göra vinstuttag eller om det krävs hårdare tag i form av kontroll och inspektion. Grundfrågan är om det är marknadens och privatiseringarnas logik som ska styra vår skola eller om det ska ske via demokratins och politikens logik. Grundfrågan handlar om skolan ska styras av demokrati och politik eller av marknaden.

Lars Pålsson Syll
Professor at Malmö University. Primary research interest - the philosophy, history and methodology of economics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *