Wednesday , May 1 2024
Home / Lars P. Syll / Annie Lööf och hennes ungdomsförbund borde veta hut

Annie Lööf och hennes ungdomsförbund borde veta hut

Summary:
Annie Lööf och hennes ungdomsförbund borde veta hut I en video på twitter berättade centerpartiets ungdomsförbunds ordförande Réka Tolnai häromdagen att “inga onödiga sosselagar” ska få stoppa ungdomar från att få jobb. “Vi kan inte ha en lagstiftning som skyddar Britt-Marie, 45, som har suttit kvar i fikarummet i flera år.” Och detta ankors plask och grodors plums ska man behöva lyssna till år 2021. Man tager sig för pannan! Men kanske borde man inte vara så överraskad … Att välkända nyliberaler som Alan Greenspan och Paul Ryan vurmar för den iskalla egoismens översteprästinna Ayn Rand och hennes övermänniskoideal är kanske inte så förvånande. Men att Annie Lööf också gör det är kanske mer anmärkningsvärt. I Lööfs ögon är Rand “en av 1900-talets

Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important:

This could be interesting, too:

Lars Pålsson Syll writes ‘These brothers and sisters of mine’

Lars Pålsson Syll writes What we do in life echoes in eternity

Lars Pålsson Syll writes The man who never wavered — Alan Bates

Lars Pålsson Syll writes Wie Identitätspolitik die Demokratie gefährdet 

Annie Lööf och hennes ungdomsförbund borde veta hut

Annie Lööf och hennes ungdomsförbund  borde veta hut I en video på twitter berättade centerpartiets ungdomsförbunds ordförande Réka Tolnai häromdagen att “inga onödiga sosselagar” ska få stoppa ungdomar från att få jobb. “Vi kan inte ha en lagstiftning som skyddar Britt-Marie, 45, som har suttit kvar i fikarummet i flera år.”

Och detta ankors plask och grodors plums ska man behöva lyssna till år 2021. Man tager sig för pannan!

Men kanske borde man inte vara så överraskad …

Att välkända nyliberaler som Alan Greenspan och Paul Ryan vurmar för den iskalla egoismens översteprästinna Ayn Rand och hennes övermänniskoideal är kanske inte så förvånande. Men att Annie Lööf också gör det är kanske mer anmärkningsvärt.

I Lööfs ögon är Rand “en av 1900-talets största tänkare”. I andras en av 1900-talets mest vämjeliga personer.

Annie Lööf och hennes ungdomsförbund  borde veta hutAtt fru Lööf ohöljt hyllar en psykopat som Ayn Rand och en diktatorkramare som Margaret Thatcher är klandervärt i sig. Men huvudskälet till att jag år efter år fortsatt kritisera denna floskulösa politikerbroiler beror främst på hennes huvudlösa nyliberala argumentation och motionerande om att exempelvis

  • Införa plattskatt (lägre skatt för höginkomsttagare)
  • Avskaffa lagen om anställningsskydd
  • Inskränka strejkrätten
  • Införa marknadshyror
  • Sälja ut SvT och SR
  • Få Sverige att gå med i NATO
  • Bygga ut kärnkraften

Annie Lööf och andra nyliberaler har länge traskat patrull och lovprisat en amerikansk modell med avsaknad av regleringar och välfärdshöjande kollektivavtal på arbetsmarknaden. Jo, man tackar! Visst. I USA ser vi kanske inte så många exempel på det som Lööf et consortes kallar fackliga “övergrepp,” men desto mer av inkomst- och förmögenhetsojämlikhet.

I stället för att låta enfald få ersätta analysförmåga och besinning borde oförnuftets marknadsmatadorer vara ytterst självkritiska och fundera över hur man så länge kunnat torgföra tankeludd för vilket det helt saknas vetenskaplig grund.

Nyliberal dumdryghet med idoler och förebilder som Ayn Rand och Margaret Thatcher borde inte ge röster i 2000-talets Sverige. Låt oss hoppas att verkligheten snart börjar komma ikapp vår egen Rand-Thatcher. Det är hög tid för ett uppvaknande ur den nyliberala mardröm denna politiska broiler och klyschmakare lyckats dra ner ett en gång så stolt centerparti i.

Så till dem som likt Annie Lööf och Réka Tolnai utifrån unkna ideologiska bevekelsegrunder vill demontera den svenska modellens välfärdsskapande strukturer kan jag bara med Fabian Månsson utbrista: “Vet hut, vet sjudubbelt hut.”

Lars Pålsson Syll
Professor at Malmö University. Primary research interest - the philosophy, history and methodology of economics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *