Thursday , April 25 2024
Home / Lars P. Syll / Regeringens vinststopp i skolan — meningslös plakatpolitik

Regeringens vinststopp i skolan — meningslös plakatpolitik

Summary:
Regeringens vinststopp i skolan — meningslös plakatpolitik – Politiskt är det ju en begriplig reform för folk är arga över vinsterna, men om man vill uppnå en högre grad av måluppfyllelse när det gäller skolans verksamhet så är den meningslös, säger Anne-Marie Pålsson SVT har intervjuat flera experter som håller med Anne-Marie Pålsson om att ett vinstutdelningsförbud inte är någon garanti för att skattepengarna kommer att stanna i skolan. En av dom är Jonas Vlachos, professor i nationalekonomi på Stockholms universitet. – Att man inte får lov att plocka ut pengarna ur bolaget innebär ju bara att de ligger kvar i bolaget, det är en otroligt mild reglering, säger han. Både Jonas Vlachos och Anne-Marie Pålsson pekar på att det vid ett

Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important:

This could be interesting, too:

Lars Pålsson Syll writes The Swedish for-profit ‘free’ school disaster

Lars Pålsson Syll writes Friskolorna och betygsinflationen

Lars Pålsson Syll writes Kvantitet framför kvalitet i den högre utbildningen

Lars Pålsson Syll writes Mobileländet i svensk skola

Regeringens vinststopp i skolan — meningslös plakatpolitik

– Politiskt är det ju en begriplig reform för folk är arga över vinsterna, men om man vill uppnå en högre grad av måluppfyllelse när det gäller skolans verksamhet så är den meningslös, säger Anne-Marie PålssonRegeringens vinststopp i skolan — meningslös plakatpolitik

SVT har intervjuat flera experter som håller med Anne-Marie Pålsson om att ett vinstutdelningsförbud inte är någon garanti för att skattepengarna kommer att stanna i skolan. En av dom är Jonas Vlachos, professor i nationalekonomi på Stockholms universitet.

– Att man inte får lov att plocka ut pengarna ur bolaget innebär ju bara att de ligger kvar i bolaget, det är en otroligt mild reglering, säger han.

Både Jonas Vlachos och Anne-Marie Pålsson pekar på att det vid ett vinstutdelningsförbud till exempel fortfarande skulle gå att skicka vidare vinsten i form av koncernbidrag, eller använda överskottet för att köpa fler skolor.

SVT

Ann-Marie och Jonas har så klart helt rätt!

I Sverige låter vi år 2022 friskolekoncerner med undermålig verksamhet få plocka ut skyhöga vinster — vinster som den svenska staten gladeligen låter dessa koncerner ta av vår skattefinansierade skolpeng.

Många är med rätta upprörda och de som är kritiska till privatisering av vård och skola har haft gyllene tillfällen att tydligt och klart tala om att man nu vill se till att undanröja möjligheterna för vinstdrivande bolag att verka inom vård, omsorg och skola.

Regeringens vinststopp i skolan — meningslös plakatpolitik

Men så har inte skett. Istället har det kommit en jämn ström av krav på ökad kontroll, tuffare granskning och inspektioner. När privatiseringsvåtdrömmen visar sig vara en mardröm så tror man att just det som man ville bli av med — regelverk och ‘byråkratisk’ tillsyn och kontroll — skulle vara lösningen.

Ett flertal undersökningar har på senare år  visat att det system vi har i Sverige med vinstdrivande skolor leder till att våra skolor blir allt mindre likvärdiga — och att detta i sin tur bidrar till allt sämre resultat. Ska vi råda bot på detta måste vi ha ett skolsystem som inte bygger på ett marknadsmässigt konkurrenstänk där skolor istället för att utbilda främst ägnar sig åt att ragga elever och skolpeng, utan drivs som icke-vinstdrivna verksamheter med kvalitet och ett klart och tydligt samhällsuppdrag och elevernas bästa för ögonen.

Vi vet idag att friskolor driver på olika former av etnisk och social segregation, påfallande ofta har låg lärartäthet och i grund och botten sviker resurssvaga elever. Att dessa verksamheter ska premieras med att få plocka ut vinster på våra skattepengar är djupt stötande.

I ett samhälle präglat av jämlikhet, solidaritet och demokrati borde det vara självklart att skattefinansierade skolor inte ska få drivas med vinst, segregation eller religiös indoktrinering som främsta affärsidé!

Historiens dom ska falla hård på ansvariga politiker som hänsynslöst och med berått mod låtit offra den en gång så stolta svenska traditionen av att försöka bygga en jämlik skola för alla!

Till skillnad från i alla andra länder i världen har den politiska ledningen i vårt land gjort det möjligt för privata företag att göra vinst på offentligt finansierad undervisning. Och detta trots att det hela tiden funnits ett starkt folkligt motstånd  mot att släppa in vinstsyftande privata företag i välfärdssektorn.

Det var fel att införa friskolor. Och inte nog med det. Det var ett av de största fel som någonsin begåtts i svensk skolhistoria!

Lars Pålsson Syll
Professor at Malmö University. Primary research interest - the philosophy, history and methodology of economics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *