Friday , April 26 2024
Home / Lars P. Syll / Svensk inflationsberäkning — rena skämtet!

Svensk inflationsberäkning — rena skämtet!

Summary:
Svensk inflationsberäkning — rena skämtet! Den andra saken som framgår tydligt vid en titt på statistiken är vad som saknas i KPI: prisuppgången på bostäder. Posten boende står visserligen för hela 25 procent av indexet. Kostnaden har sedan mellan 1996 och 2021 stigit med drygt 40 procent. Vänta nu här, säger alla som tillbringat mer än fem minuter pà sajten Hemnet de senaste 15 åren. Är det inte en alleles for låg siffra? Visst är det så. Det genomsnittliga kvadratmeterpriset på bostadsrätter i Sverige har enligt Svensk Mäklarstatistik stigit med 800 procent mellan 1996 och 2021. Villapriserna har ökat med 435 procent och i Stockholm med 550 procent, visar statistik från SCB. Varför har inte detta drivit upp inflationen? Den enkla förklaringen är att

Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important:

This could be interesting, too:

Lars Pålsson Syll writes Cutting-edge macroeconomics …

Lars Pålsson Syll writes Tourism — a critical perspective

Lars Pålsson Syll writes Eurofanatiker försöker köra över folket igen

Lars Pålsson Syll writes Spekulationsbubblor

Svensk inflationsberäkning — rena skämtet!

Svensk inflationsberäkning — rena skämtet!Den andra saken som framgår tydligt vid en titt på statistiken är vad som saknas i KPI: prisuppgången på bostäder.

Posten boende står visserligen för hela 25 procent av indexet. Kostnaden har sedan mellan 1996 och 2021 stigit med drygt 40 procent.

Vänta nu här, säger alla som tillbringat mer än fem minuter pà sajten Hemnet de senaste 15 åren. Är det inte en alleles for låg siffra?

Visst är det så. Det genomsnittliga kvadratmeterpriset på bostadsrätter i Sverige har enligt Svensk Mäklarstatistik stigit med 800 procent mellan 1996 och 2021. Villapriserna har ökat med 435 procent och i Stockholm med 550 procent, visar statistik från SCB.

Varför har inte detta drivit upp inflationen?

Den enkla förklaringen är att priset på den enskilt största affären i de flesta människors liv, bostaden, inte ingår i KPI. Det som räknas med är hyror, avgifter och räntekostnader för bostadsrätter samt drifts- och räntekostnader för villor …

Samtidigt som stigande bostadspriser ersatt vädret som det kanske vanligaste samtalsämnet svenskar emellan och lett till att hushållen dragit på sig några tusen miljarder i bolån, är det alltså en icke-fràga för SCB vid beräkning av inflationen och därmed för Riksbanken när den sätter sin ränta.

Lars Pålsson Syll
Professor at Malmö University. Primary research interest - the philosophy, history and methodology of economics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *