Friday , April 26 2024
Home / Lars P. Syll / Kränkthetspladdret på våra universitet

Kränkthetspladdret på våra universitet

Summary:
Kränkthetspladdret på våra universitet Det handlar om en gästföreläsning på masterprogrammet i sexologi vid Malmö universitet … Gästföreläsaren visade rasistiska nidbilder, som så kallade blackfaces och yellowfaces, och använde flera gånger n-ordet. Till saken hör att ordet och nidbilderna var en del av en medveten pedagogisk strategi. Eller som tre ansvariga vid universitetet skrev i ett svar på en insändare i Sydsvenskan: ”Avsikten med den presentation som nämns var att illustrera hur samhället djupt präglats, och fortsätter präglas, av rasistiska stereotyper …” Men en grupp studenter väljer att missförstå. De väljer att inte tolka föreläsningens exempel som problemet med stereotyper utan påstår sig vid upprepade tillfällen ha stött på rasism under

Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important:

This could be interesting, too:

Lars Pålsson Syll writes ‘These brothers and sisters of mine’

Lars Pålsson Syll writes What we do in life echoes in eternity

Lars Pålsson Syll writes The man who never wavered — Alan Bates

Lars Pålsson Syll writes Wie Identitätspolitik die Demokratie gefährdet 

Kränkthetspladdret på våra universitet

Det handlar om en gästföreläsning på masterprogrammet i sexologi vid Malmö universitet … Gästföreläsaren visade rasistiska nidbilder, som så kallade blackfaces och yellowfaces, och använde flera gånger n-ordet.

Kränkthetspladdret på våra universitetTill saken hör att ordet och nidbilderna var en del av en medveten pedagogisk strategi. Eller som tre ansvariga vid universitetet skrev i ett svar på en insändare i Sydsvenskan:

”Avsikten med den presentation som nämns var att illustrera hur samhället djupt präglats, och fortsätter präglas, av rasistiska stereotyper …”

Men en grupp studenter väljer att missförstå. De väljer att inte tolka föreläsningens exempel som problemet med stereotyper utan påstår sig vid upprepade tillfällen ha stött på rasism under utbildningen. De skriver om ”en signal om att Malmö universitet är en plats där diskriminering och minoritetsstress urskuldas och tillåts”.

Lättkränktheten har definitivt nått Malmö.

SDS

Det är, inte minst i universitetsvärlden, oroande när en grupp studenter tar sig rätten att störa och avbryta undervisning bara för att de tycker sig vara “kränkta” och “diskrimineras”. Dessa lättkränkta individer tystar andra individer i en värld där det borde vara en självklarhet att bejaka och vara öppen för att kritiskt diskutera och på ett respektfullt sätt förhålla sig till andras åsikter och försanthållanden.

För mig är detta en källa till ständig irritation. Varför? Jo — främst — därför att dagens imbecilla tyckmyckentrutade kränkthetspladder är en skymf mot alla de som verkligen blir kränkta i vårt samhälle. Genom att urvattna begreppet ‘kränkthet’ till en totalt intetsägande psykologiserande fras med betydelse ‘jag tycker detta är jobbigt och gillar det inte’ förlorar det den kraft och betydelse det en gång med rätta haft.

Mitt eget råd till studenter som inte klarar av att förhålla sig till bilder och ordbruk på ett vetenskapligt sätt — fundera allvarligt på om universitetsstudier verkligen är något för dig! Är man så känslig att man inte vågar utsätta sig för det eventuella obehag vetenskaplig prövning av försanthållanden och fakta kan leda till, bör man inte ägna sig åt universitetsstudier.

Kränkthetspladdret på våra universitet

Lars Pålsson Syll
Professor at Malmö University. Primary research interest - the philosophy, history and methodology of economics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *