Tuesday , April 30 2024
Home / Lars P. Syll / Lönerna driver inte inflationen

Lönerna driver inte inflationen

Summary:
Lönerna driver inte inflationen Stephanie Kelton har blivit en fixstjärna för vänstern och kritiker till gängse nationalekonomisk teori. I helgen besökte hon Stockholm. Hon är kritisk till hur inflationen bekämpas: ”Räntehöjningar är ett väldigt trubbigt verktyg” … Kelton besöker Stockholm mitt under en internationell inflationskris. Första frågan till henne under intervjun ett par timmar före hennes medverkan på konferensen blir därför hur inflationen borde bekämpas. – ECB försöker nu ta fram statistik för att besvara frågan om hur mycket av inflationen som drivs av efterfrågan, fördröjningar i försörjningskedjor samt kriget i Ukraina och hur mycket som beror på att företag tar tillfället i akt att höja priser mer än kostnaderna och öka sin avkastning.

Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important:

This could be interesting, too:

Lars Pålsson Syll writes The non-existence of economic laws

Lars Pålsson Syll writes Cutting-edge macroeconomics …

Lars Pålsson Syll writes Tourism — a critical perspective

Lars Pålsson Syll writes Eurofanatiker försöker köra över folket igen

Lönerna driver inte inflationen

Stephanie Kelton har blivit en fixstjärna för vänstern och kritiker till gängse nationalekonomisk teori. I helgen besökte hon Stockholm. Hon är kritisk till hur inflationen bekämpas: ”Räntehöjningar är ett väldigt trubbigt verktyg” …

Stephanie Kelton (livestream) – Town Hall SeattleKelton besöker Stockholm mitt under en internationell inflationskris. Första frågan till henne under intervjun ett par timmar före hennes medverkan på konferensen blir därför hur inflationen borde bekämpas.

– ECB försöker nu ta fram statistik för att besvara frågan om hur mycket av inflationen som drivs av efterfrågan, fördröjningar i försörjningskedjor samt kriget i Ukraina och hur mycket som beror på att företag tar tillfället i akt att höja priser mer än kostnaderna och öka sin avkastning.

På samma sätt har banker och rating-firman Moody’s gjort liknande mätningar i USA, säger Stephanie Kelton.

– Man får olika svar beroende på vilka som gör analyserna. Men det alla har gemensamt är att de säger att det är väldigt lite kvar av inflationen som beror på att vi spenderade för mycket på åtgärder för att hjälpa människor under pandemin. Det är mestadels ute ur systemet – i den utsträckning det någonsin fanns där, säger Stephanie Kelton.

Finns det någon risk idag för en löne-pris-spiral, alltså att höjda löner skulle driva på inflationen?

– Det fanns aldrig några bevis alls på att en löne-pris-spiral höll på att ta tag i USA. Det fanns mycket retorik, men inga bevis på det.

Vad gäller fackföreningar som, likt de svenska, säger sig ta ansvar genom att kräva mindre löneökningar än vad som kan kompensera för inflationen, säger hon:

– Jag vet inte tillräckligt om vad som driver inflationen här, men när folk kämpar med ökade levnadsomkostnader är inte lösningen att minska deras reallöner. Jag skulle hellre försöka hitta andra sätt att hålla tillbaka inflationen.

Dagens Arena

Lars Pålsson Syll
Professor at Malmö University. Primary research interest - the philosophy, history and methodology of economics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *