Friskolor — en nationell säkerhetsrisk Utöver AcadeMedia ägs tre större utbildningskoncerner av utländska aktörer. Internationella Engelska Skolans huvudägare är registrerad i Luxemburg, skol- och förskolekoncernen Dibber ägs av det norska bolaget Laeringsverkstaedet som i sig ägs av ett norskt par boende i Schweiz, och förskolekoncernen Norlandia ägs av det norska investmentbolaget Hospitality Invest. Det här är aktörer som alla har intresse av att påverka svenska politiker. I boken ”De gränslösa” ger vi exempel på hur IES framgångsrikt använt sig av lobbyism för att få politiker att driva frågor som gynnar bolagets ägare ekonomiskt … Precis som vi i tankesmedjan Balans gjort i våra granskningar av skolmarknaden har Totalförsvarets Forskningsinstitut
Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important: Education & School
This could be interesting, too:
Lars Pålsson Syll writes Evidensmonstret i svensk skola
Lars Pålsson Syll writes Lärarutbildningarnas haveri
Lars Pålsson Syll writes Mervärdesmått i skolan
Lars Pålsson Syll writes Another brick in the wall
Friskolor — en nationell säkerhetsrisk
Utöver AcadeMedia ägs tre större utbildningskoncerner av utländska aktörer. Internationella Engelska Skolans huvudägare är registrerad i Luxemburg, skol- och förskolekoncernen Dibber ägs av det norska bolaget Laeringsverkstaedet som i sig ägs av ett norskt par boende i Schweiz, och förskolekoncernen Norlandia ägs av det norska investmentbolaget Hospitality Invest.
Det här är aktörer som alla har intresse av att påverka svenska politiker. I boken ”De gränslösa” ger vi exempel på hur IES framgångsrikt använt sig av lobbyism för att få politiker att driva frågor som gynnar bolagets ägare ekonomiskt …
Precis som vi i tankesmedjan Balans gjort i våra granskningar av skolmarknaden har Totalförsvarets Forskningsinstitut uppmärksammat de täta band som finns mellan skolägare och politiker. FOI skriver att ”ett exempel på lobbyism och påverkan i förhållande till politiker som diskuterats under senare tid är de nära kopplingar som finns mellan politiker och privata aktörer som bedriver skolverksamhet” och att de här kopplingarna ”naturligtvis kan ha betydelse för vilka intressen som kan komma att dominera när rättsreglerna utformas” …
Vårt skolsystem och dess elever och lärare ska skyddas från oseriösa/farliga huvudmän genom att Skolinspektionen granskar alla aktörer på skolmarknaden. Totalförsvarets Forskningsinstitut menar dock att Skolinspektionen saknar möjlighet att ”garantera att utländska aktörer, vars avsikter eller verksamhet avviker från den svenska demokratisynen eller följer svensk lagstiftning, inte etablerar sig och bedriver verksamhet på den svenska skolmarknaden.”
Det här stämmer tyvärr, vilket bland annat synliggörs i Skolinspektionens egen framställan till Regeringen om ändring av skollagen. Skolinspektionen skriver: ”när en huvudman idag bedriver sin verksamhet i aktiebolagsform kan aktierna däremot säljas, helt eller delvis, utan att något krav på ny ansökan om godkännande som huvudman ställs. Detta eftersom det inte är godkännandet som överlåts utan hela eller delar av bolaget som innehar godkännandet.”