Tuesday , November 5 2024
Home / Lars P. Syll / Nationalekonomi — mer fiktion än vetenskap

Nationalekonomi — mer fiktion än vetenskap

Summary:
Nationalekonomi — mer fiktion än vetenskap Den värld vi lever i är i grunden osäker och kvantifierbara sannolikheter är undantaget snarare än regeln. Om ”Gud inte spelar tärning” som Einstein hävdade, skulle jag tillägga ”inte heller människor.” Världen som vi känner den kan endast i begränsad omfattning förstås utifrån antaganden om säker och fullkomlig kunskap. Dess inneboende och nästan obegränsade komplexitet och ’organiska’ samband förhindrar möjligheten att behandla den som bestående av ’atomer’ med diskret skilda, separata och stabila orsakssamband. Vår kunskap måste därför vara av en ganska bristfällig art. Om den verkliga världen till övervägande delen är ’öppen’ och ’genuint osäker’, varför ska då våra modeller byggas på en önskan att beskriva

Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important:

This could be interesting, too:

Lars Pålsson Syll writes Daniel Waldenströms rappakalja om ojämlikheten

Peter Radford writes AJR, Nobel, and prompt engineering

Lars Pålsson Syll writes MMT explained

Lars Pålsson Syll writes Statens finanser funkar inte som du tror

Nationalekonomi — mer fiktion än vetenskap

Den värld vi lever i är i grunden osäker och kvantifierbara sannolikheter är undantaget snarare än regeln. Om ”Gud inte spelar tärning” som Einstein hävdade, skulle jag tillägga ”inte heller människor.” Världen som vi känner den kan endast i begränsad omfattning förstås utifrån antaganden om säker och fullkomlig kunskap. Dess inneboende och nästan obegränsade komplexitet och ’organiska’ samband förhindrar möjligheten att behandla den som bestående av ’atomer’ med diskret skilda, separata och stabila orsakssamband. Vår kunskap måste därför vara av en ganska bristfällig art.

Nationalekonomi — mer fiktion än vetenskapOm den verkliga världen till övervägande delen är ’öppen’ och ’genuint osäker’, varför ska då våra modeller byggas på en önskan att beskriva den som exakt och förutsägbar? Även om det alltid måste finnas en avvägning mellan teori-intern validitet och extern validitet, är det också nödvändigt att fråga om modellerna är relevanta. Formallogik är ett underbart verktyg inom matematik och axiomatisk-deduktivistiska system, men en dålig guide för handling i verkliga system, där begrepp och entiteter saknar tydliga gränser och kontinuerligt interagerar och överlappar varandra. I denna värld skulle jag säga att vi är bättre betjänta av en metodologi som tar hänsyn till att ju mer vi vet, desto mer inser vi att vi inte vet.

Lars Syll / Magasinet Konkret

Nationalekonomi — mer fiktion än vetenskap

Sedan ett drygt halvår tillbaka är yours truly fast medarbetare på det partipolitiskt obundna, frihetliga och progressiva samhällsmagasinet Konkret.

Mina artiklar finns samlade här.

Lars Pålsson Syll
Professor at Malmö University. Primary research interest - the philosophy, history and methodology of economics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *