Thursday , May 30 2024
Home / Lars P. Syll / Riksbanken har gjort hundratusentals arbetslösa

Riksbanken har gjort hundratusentals arbetslösa

Summary:
Riksbanken har gjort hundratusentals arbetslösa Många mainstreamekonomer medger att det är svårt att exakt veta var jämviktsarbetslösheten — NAIRU — ligger, men att den kan fungera som en slags ”tankeram” som kan hjälpa politiker och andra policymakare att fatta beslut och göra prognoser … Bra tankeram? Nej! Som senare tids forskning övertygande visat är NAIRU snarare att se som en slags ekonomisk-politisk fiktion som förändras utifrån den förda finans- och penningpolitiken. Därför har också ekonomer haft monumentalt svårt att komma överens både om hur NAIRU ska uppskattas och hur hög den faktiskt är! Riksbankens oftast överdrivet restriktiva inflationspolitik bidrar till att hundratusentals människor helt i onödan kastas ut i arbetslöshet.  När vi väl

Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important:

This could be interesting, too:

Merijn T. Knibbe writes Using the Theil inequality index to show and analyse increased colonial exploitation

Lars Pålsson Syll writes In praise of pluralism

Lars Pålsson Syll writes Post-real economics — a severe case of mathiness

Lars Pålsson Syll writes Perché la trasformazione del capitalismo è necessaria

Riksbanken har gjort hundratusentals arbetslösa

Riksbanken har gjort hundratusentals arbetslösaMånga mainstreamekonomer medger att det är svårt att exakt veta var jämviktsarbetslösheten — NAIRU — ligger, men att den kan fungera som en slags ”tankeram” som kan hjälpa politiker och andra policymakare att fatta beslut och göra prognoser …

Bra tankeram? Nej! Som senare tids forskning övertygande visat är NAIRU snarare att se som en slags ekonomisk-politisk fiktion som förändras utifrån den förda finans- och penningpolitiken. Därför har också ekonomer haft monumentalt svårt att komma överens både om hur NAIRU ska uppskattas och hur hög den faktiskt är!

Riksbankens oftast överdrivet restriktiva inflationspolitik bidrar till att hundratusentals människor helt i onödan kastas ut i arbetslöshet.  När vi väl ser hur svaga grunderna för den naturliga arbetslösheten är, blir det lättare att argumentera för andra lösningar på ekonomins problem än att ständigt låta de arbetslösa ta smällarna.

Lars Syll / Magasinet Konkret

Riksbanken har gjort hundratusentals arbetslösa

Sedan ett halvår tillbaka är yours truly fast medarbetare på det partipolitiskt obundna, frihetliga och progressiva samhällsmagasinet Konkret.

Mina artiklar finns att läsa här.

Lars Pålsson Syll
Professor at Malmö University. Primary research interest - the philosophy, history and methodology of economics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *