Thursday , April 18 2024
Home / Lars P. Syll / Dan Olofsson — en av den svenska välfärdsmodellens dödgrävare

Dan Olofsson — en av den svenska välfärdsmodellens dödgrävare

Summary:
I Januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L framgår att den enskildes valfrihet är av ”central betydelse för den svenska välfärdsmodellen”. Därför kommer regeringen ”inte att arbeta vidare med frågan om vinstförbud eller andra förslag med syftet att införa vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden”. Efter försöken med vinstförbud prövas nu emellertid ett annat sätt att sätta krokben för privata välfärdsföretag: att införa offentlighetsprincipen för privata friskolor och i förlängningen alla välfärdsföretag. Lyckas detta finns det inget som hindrar att alla företag som arbetar åt det offentliga också ska omfattas av offentlighetsprincipen. På så vis undergrävs det fria näringslivet. Dan Olofsson Och detta grodors plums och ankors plask ska man behöva läsa nu

Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important:

This could be interesting, too:

Lars Pålsson Syll writes The Swedish for-profit ‘free’ school disaster

Lars Pålsson Syll writes Friskolorna och betygsinflationen

Lars Pålsson Syll writes Kvantitet framför kvalitet i den högre utbildningen

Lars Pålsson Syll writes Mobileländet i svensk skola

I Januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L framgår att den enskildes valfrihet är av ”central betydelse för den svenska välfärdsmodellen”.

Dan Olofsson — en av den svenska välfärdsmodellens dödgrävareDärför kommer regeringen ”inte att arbeta vidare med frågan om vinstförbud eller andra förslag med syftet att införa vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden”.

Efter försöken med vinstförbud prövas nu emellertid ett annat sätt att sätta krokben för privata välfärdsföretag: att införa offentlighetsprincipen för privata friskolor och i förlängningen alla välfärdsföretag.

Lyckas detta finns det inget som hindrar att alla företag som arbetar åt det offentliga också ska omfattas av offentlighetsprincipen. På så vis undergrävs det fria näringslivet.

Dan Olofsson

Dan Olofsson — en av den svenska välfärdsmodellens dödgrävareOch detta grodors plums och ankors plask ska man behöva läsa nu när det sen minst ett årtionde står klart att den panglossianska privatiserings-våtdrömmen visar sig vara en mardröm!

Man tar sig för pannan!

Dan Olofsson är inte bara rädd för att det inte längre ska gå att kapa åt sig våra skattepengar för att göra vinster på att utbilda våra barn. Han är också rädd för — hemska tanke — att vi ska få mer insyn i friskolornas verksamheter.

Mångmiljardären Dan Olofsson är — föga förvånande — uppenbart mer bekymrad över att det ‘fria’ näringslivet undergrävs, än att han och andra marknadsfundamentalister begraver den svenska välfärdsmodellen.

Låt oss tala. Och tala tydligt! Det vi idag kan se av kommunaliseringens och friskolornas konsekvenser borde leda till krav på att staten återtar ansvaret för svensk skola. Vad som behövs är att vi avskaffar det kommunala huvudmannaskapet för svensk skola och genast ser till att så snabbt som möjligt sätta stopp för riskkapitalister att med hjälp av friskolor sko sig på våra skattepengar. Det är hög tid att rätta till dessa monumentala misstag.

En annan av den svenska skolans dödgrävare satt i riksdagen för mer än trettio år sedan och rimmade på temat ”ett jävla skit” som man ”baxat ända hit”. Samma sak kan sägas om friskolor och kommunaliseringen av svensk skola. Det är dags att sätta stopp nu. Friskolor och den kommunaliserade skolan har baxat färdigt!

Beslutet att släppa in vinstdrivande företag i välfärdssektorn har varit ett dyrköpt misstag. I Chile satte man på skolområdet stopp för detta för ett par år sedan. Sverige är nu det enda land i världen som accepterar vinstintresse i skattefinansierade skolor. Men — kan Chile rätta till misstag så borde vi också kunna!

Grundfrågan är inte om skattefinansierade privata företag ska få göra vinstuttag eller om det krävs hårdare tag i form av insyn och inspektion. Grundfrågan är om det är marknadens och privatiseringarnas logik som ska styra våra välfärdsinrättningar eller om det ska ske via demokratins och politikens logik. Grundfrågan handlar om den gemensamma välfärdssektorn ska styras av demokrati och politik eller av marknaden.

Välfärden betalas av och är till för landets medborgare. Den skapas av hundratusentals engagerade välfärdsanställda. Det är dem landets folkvalda ska lyssna på, inte Dan Olofsson och andra välfärdsbolagslobbyister.

Att vi i Sverige år 2019 fortfarande låter friskolekoncerner med undermålig verksamhet få plocka ut vinster – vinster som den svenska staten idag gladeligen låter dessa koncerner ta av vår skattefinansierade skolpeng — är inget annat än en skandal.

Vi vet idag att kommersiellt drivna friskolor driver på olika former av etnisk/social segregation och i grund och botten sviker resurssvaga elever. Att dessa verksamheter ska premieras med att få plocka ut vinster på våra skattepengar är djupt stötande.

I ett samhälle präglat av jämlikhet, solidaritet och demokrati borde det vara självklart att skattefinansierade skolor inte ska få drivas med vinstintressen.

Lars Pålsson Syll
Professor at Malmö University. Primary research interest - the philosophy, history and methodology of economics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *