Monday , September 16 2024
Home / Lars P. Syll / Anti-intellektualism

Anti-intellektualism

Summary:
Även vår politiska miljö har börjat degenerera till ett ovärdigt spektakel. Från falukorvsviftande till helikopterpresskonferenser och trollarméer är vi på väg mot ett scenario där jippo och gyckel alltmer ersätter substans och innehåll, där viljan att regera trumfar samhällsbygget. Anti-intellektualismen är utbredd i vårt land. Skepsis mot experter och forskare blir allt vanligare … Vi har avverkat mycket av utrymmet för idédebatt medialt. Istället finns ett ständigt växande utbud av material som utgår från personliga upplevelser och erfarenheter. Vi håller på att ersätta tänkandet med sentimentalism. Vi återkommer således till frågan: Vem leder och vem följer? Hade väljare dragits till ett mer vuxet samtal om politiker hade betett sig

Topics:
Lars Pålsson Syll considers the following as important:

This could be interesting, too:

Lars Pålsson Syll writes The demise of the ‘Swedish model’

Lars Pålsson Syll writes Kriminalitet och forskning

Lars Pålsson Syll writes Habermas — Philosoph und Europäer 

Lars Pålsson Syll writes Susanne Schröter über naive deutsche Migrationspolitik

Anti-intellektualismÄven vår politiska miljö har börjat degenerera till ett ovärdigt spektakel. Från falukorvsviftande till helikopterpresskonferenser och trollarméer är vi på väg mot ett scenario där jippo och gyckel alltmer ersätter substans och innehåll, där viljan att regera trumfar samhällsbygget.

Anti-intellektualismen är utbredd i vårt land. Skepsis mot experter och forskare blir allt vanligare … Vi har avverkat mycket av utrymmet för idédebatt medialt. Istället finns ett ständigt växande utbud av material som utgår från personliga upplevelser och erfarenheter. Vi håller på att ersätta tänkandet med sentimentalism.

Vi återkommer således till frågan: Vem leder och vem följer? Hade väljare dragits till ett mer vuxet samtal om politiker hade betett sig värdigare? Hade fler personer intresserat sig för idédebatt om det fick större utrymme? Hade antipatierna mot intellektuella varit mindre om intellektuella var modigare och mer inkluderande — om de upplevdes gå folkets ärenden istället för sina egna? Jag tror svaret på samtliga dessa frågor är ja. Det är således våra politiker, intellektuella, makthavare och mediehus som måste ta ansvaret för att främja intellektualismen — för allas vår skull. Annars kommer även vårt land att snart börja sjunka inom både mätbara och icke-mätbara parametrar.

Farshid Jalalvand / SDS

Lars Pålsson Syll
Professor at Malmö University. Primary research interest - the philosophy, history and methodology of economics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *